Priča o “New firm”

Autor: Milovan Longinov
nedelja 07.03.2021.
12:40
Izvor: Sportske.net

Najveća utakmica u Danskoj

EPA/MIGUEL A. LOPES
EPA/MIGUEL A. LOPES

Povezane vesti

Kladimo se da niste znali u prvi mah šta je "New firm" derbi.

Zvuči pretenciozno, s obzirom na rivalitet u Glazgovu, ali Danci svoju najveću utakmicu posvećuju britanskim uzorima. Zbog toga je sudar Brondbija i Kopenhagena u prestonici, iako mlađi vek, imao uzor i u fudbalu, i u onoj tamnijoj strani, nasilju na fudbalskom terenu.

Zanimljivo da je prva utakmica odigrana tek u septembru 1992. kada je čitava zemlja bila opijena danskom titulom prvaka Evrope. Pa iako je Brondbi bio poznatiji i u drugoj polovini devedesetih redovno tukao "Lavove" u našem veku se situacija promenila.

Naime, kada se sve sabere, 90 mečeva (neretko su se sastajali u četvorokružnom sistemu kada je liga imala manje klubova), Kopenhagen je dobio 42, Brondbi 26, uključujući i ovaj poslednji, prošle jeseni.

Ali, Kopenhagen je gradski klub, ili tako vole da misle. Iako su i oni li profesionalci od početka devedesetih, oni baštine tradiciju nekadašnjih amaterskih klubova, fudbal se u Danskoj igra vek, ali kako rekosmo nije bio profesionalan. Osim što su dobili prvo prvenstvo posle osnivanja, pomenute najbolje godine u istoriji danskog fudbala, još 12 puta su bili prvaci, ali sve u ovom veku. Nekako su veća ulaganja u poslednjih dvadesetak godina, ali i igranje u Ligi šampiona napravili razliku.

Brondbi je prvi klub koji je imao profesionalce, još osamdesetih, momci iz Vestengena postoje 56 godina, kako rekosmo početkom osamdesetih su se dokopali prve lige i zapravo u tih 20 godina, od 1985. do 2005. ovaj klub je deset puta osvojio titulu. Oni su početkom devedesetih stigli nadomak finala Kupa UEFA, zvuči neverovatno, izbacili su Ajntraht, Ferencvaroš, Leverkuzen, moskovski Torpedo na penale. Bili su apsolutni hit, ali završilo je u suzama.

Posle remija kod kuće, bez golova, dva minuta ih je delilo od finala sa Interom, ali je Rudi Feler doneo pobedu od 2:1 i prolazak za Romu.

Platili su cenu odlaskom Šmajhela, Kristensena i još par igrača i onda je usledilo nekoliko loših godina. Ipak, konsolidovali su se, igrali Ligu šampiona, tukli čak i Bajern, ali kako rekosmo, dosta ih je koštao i novi stadion, promašaji, vratio se čak i Mihael Laudruo na klupu, vodio ih je i Age Hareide, ali nije bilo povratka na tron.

Napomenino da je Brondbi oduvek bio pretnja u Evropi, oni su recimo ispali za dlaku od Porta u KEŠ 1986. Desetak godina kasnije stigli su u četvrtfinale Kupa UEFA, posle produžetaka ispali od Tenerifa, ali već 15 godina nisu stigli u jesen u Evropi. Kvalifikacije su kobne, gledali su komšije kako prolaze grupnu fazu LŠ pre desetak godina, a prošle sezone je Kopenhagen pao u produžetku od Junajteda u četvrtfinalu LE.

Brondbi je isto prošle sezone primio sedam komada od Brage u dva meča u kvalifikacijama.

Pričalo se da će Džon Teri, prijatelj vlasnika kluba preuzeti klupu kada je završio fudbalsku karijeru, probati da vrati sjaj Brondbiju, ali se završilo na lepim željama. Brondbi je od vremena vladavine za 15 godina osvojio svega dva kupa, uglavnom su u top 4, ali Kopenhagen nije više jedina stvar na danskoj mapi, pojavili su se Mitjitland, Nordsjeland i čak Alborg, ova tri tima su u poslednjih 10 godina, pet puta odnela krunu iz prestonice.

Brondbi ima jači tim od “Lavova” ove sezone, bolju poziciju na tabeli, ali je problem što je Mitjitland još jaču, njihova “Manibol” politika daje rezultat.

Ipak, derbi Kopenhagena ostaje najveća utakmica u državi, čeka nas novo poglavlje danas u 14.00.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke