Primeira – Liga mrmota

Autor: Darko Mitrović
petak 05.08.2022.
11:17
Izvor: Sportske.net, Ivan Cvetković

Velika trojka na vrhu, ostali kako se poređaju…

 EPA-EFE/MARIO CRUZ
EPA-EFE/MARIO CRUZ

Povezane vesti

Znate već legendu o Danu mrmota? U svetu fudbala to bi se moglo reći između ostalog i za portugalsku Primeiru, prvo po redu nacionalno takmičenje u Evropi, ukoliko izuzmemo “Lige petice”. Svake godine ista priča, na vrhu se smenjuju tri velikana. Šampionat Portugalije počinje u petak od 21.15 kada Benfika na svom Da Lužu dočekuje Aruku, a nema sumnje da ćemo ponovo pratiti bitku utroje između Porta, Benfike i lisabonskog Sportinga. A ostalima – šta ostane…

Titulu brani Porto koji je prošle sezone osvojio svoj jubilarni 30. naslov, a i novu je tim sa Dragaa otpočeo na najbolji mogući način, peharom Superkupa Portugalije za koji se oznojio i reprezentativac Srbije Marko Grujić. Ekipa Serža Konseisaa pretrpela je bitne promene ovog leta, otišle su dve bitne karike Vitinja i Fabio Vieira koji su svojim transferima u PSŽ i Arsenal Portu doneli preko 75 miliona evra. Zanimljivo, Seržo Konseisao pristao je na prodaju svog sina Franciska koji se pridružio Ajaksu. Na kupovinu novih igrača, klub iz Porta potrošio 43 miliona evra, među kojima je i vrednost otkupa ugovora Grujića. Iz Brage je stigao novopečeni reprezentativac Portugalije David Karmo i talentovani Brazilac Gabrijel Veron iz Palmeirasa.

1801 Porto - Maritimo 2-3 (2.18)

Sa druge strane, Sporting bi trebalo da bude jači nego prošle sezone, od bitnijih igrača otišao je samo Žoao Paljinja u Fulam, dok su dobrano istrošili kada su u pitanju dolasci, najviše zahvaljujući novcu Pari Sen Žermena koji je isplatio transfer Nuna Mendeša. U Lisabon su stigli Vulverhemptonov Ruben Vinagre, Džuste iz Majnca, Pedro Poro iz Sitija, pozajmljen je Francisko Trinkao iz Barselone, Japanac Morita koji je oduševio u Santa Klari i Ročinja. Naravno, navijači i dalje maštaju o grandioznom povratku Kristijana Ronalda kojeg bi dočekali kao nacionalnog heroja, ali takav scenario u ovom trenutku i nije naročito izvestan. I bez njega, Sporting bi mogao da ugrozi “zmajeve”.

1804 Braga - Sporting X2&0-2 (2.38)

Četiri godine bez većeg trofeja je mnogo za Benfiku, pa je uprava odlučila da povuče neke konkretnije poteze na letnjoj pijaci. Nema dileme da će najveći hendikep “orlova” biti odlazak najboljeg strelca Nunjeza u Liverpul, ali najviše zahvaljujući njemu dvostruki prvak Evrope inkasirao je ukupno više od 100 miliona evra ovog leta. Nešto manje od polovine tog novca potrošeno je na novajlije, stigao je David Neres od kojeg se očekuje mnogo, tu je i Enco Fernandez koji je “izmakao” Milanu, potom Žoao Viktor iz Korintijansa, te Bah i Petar Musa. Kao slobodan igrač, u Benfiku je stigao i reprezentativac Srbije Mihailo Ristić, mada ostaje pitanje kakvu će minutažu imati uzevši u obzir da poziciju kraj leve aut-linije već godinama zauzima sjajni Španac Grimaldo.

1807 Benfica - Arouca 1-1 (1.58)

Od ostalih klubova, valja napomenuti i Bragu koja nije mnogo menjala, osim Karma koji će ipak biti veliki gubitak za sigurnost u odbrani. Prošle sezone klub je završio na četvrtoj poziciji, teško da će ići iznad ili ispod toga. Primeira daje još dva evropska mesta u Ligi konferencija, prošle sezone su evropsku vizu izvadili Žil Visente i Vitorija Gimaraeš, a mediji u Portugaliji najavljuju veliki povratak Boaviste, tek jednog od dva prvaka zemlje koji nisu iz “velike trojke”. Santa Klara i Maritimo biće gosti za izbegavanje, ne toliko zbog kvaliteta, već zbog napornih putovanja na Azore i Madeiru.

Možda baš tu treba loviti greške Porta, Sportinga i Benfike ove sezone.

Kompletnu ponudu AdmiralBet-a za portugalsku ligu pogledajte OVDE.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke