Princ Ali: ''FIFA nema kredibilitet sa Blaterom!''

Autor: Beta Beta
ponedeljak 10.08.2015.
21:35
Izvor: Beta

Bivši kandidat za predsednika Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) jordanski princ Ali bin el Husein rekao je danas da ta organizacija nema kredibilitet dok je na njenom čelu Sep Blater.

Beta/Walter Bieri/Keystone via AP
Beta/Walter Bieri/Keystone via AP

Povezane vesti

Jordanski princ se u maju kandidovao na izborima za predsednika Fifa i izgubio je od Sepa Blatera u prvom klugu glasanja sa 73:133, posle čega je 79-godišnji Švajcarac dobio peti mandat.

"Mislim da u ovakvoj situaciji niko neće donositi kredibilne odluke (u Fifi). Mislim da je najvažnije da svi znaju da su vođstvu potrebne sveobuhvatne reforme", rekao je princ Ali.

On je izrazio sumnju u vrednost reformi Fifine radne grupe koju je podržao predsednik Evropske fudbalske unije (Uefa) Mišel Platini. Platini se kandidovao za predsednika Fife na izborima koji će se održati 26. februara.

Princ Ali je rekao da Platini "nije dobar za Fifu" i da "ceo fudbalski svet želi promene".

Jordanski princ se u maju kandidovao na izborima za predsednika Fifa i izgubio je od Sepa Blatera u prvom klugu glasanja sa 73:133, posle čega je 79-godišnji Švajcarac dobio peti mandat.

Princ Ali još nije odlučio da li će se ponovo kandidovati.

"Za sada razgovaram sa našim fudbalskim asocijacijama i razmatram njihove opcije", rekao je on.

Blater je krajem maja dobio svoj peti mandat, ali je 2. juna podneo ostavku zbog velikog pritiska javnosti posle skandala i hapšenja nekolicine visokih funkcionera te organizacije u sklopu istrage američkih i švajcarskih vlasti o korupciji u svetskom fudbalu.

On je podneo ostavku, ali je rekao da će ostati na funkciji dok se ne izabere novi predsednik Fife.

Princ Ali bi mogao da otkrije planove o mogućoj kampanji 7. septembra, na konferenciji Sokereks u Mančesteru, gde će biti glavni govornik.

"Tamo ću predstaviti svoje ideje o tome šta mislim da je najbolje za Fifu", rekao je princ Ali, koji je do maja četiri godine bio potpredsednik svetske kuće fudbala.

Članovi Uefe, koji su uglavnom podržali princa Alija na izborima, će se sastati 15. i 16. septembra na Malti da čuju Platinijeve planove za Fifu.

"Nadam se da će ovog puta biti dobar izbor. Najvažnije je da postoji prava debata i da su stvari zasnovane na stvarnoj platformi", rekao je princ Ali.

Fifa nije potpisala nijedan veliki sponzorski ugovor od Svetskog prvenstva 2014. godine u Brazilu i ne očekuje se novi sponzor pre izbora u februaru.

"Od sponzora dobijamo potrebnu podršku za razvojni program. Ako imate Fifu u koju ljudi imaju poverenje... Sponzori će se boriti da budu deo nje", rekao je princ Ali.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke