Proverite znanje - Deset manje poznatih stvari o rimskom derbiju

Autor: Milovan Longinov
nedelja 19.03.2023.
11:00
Izvor: Sportske.net

U kafanu se ide sa predznanjem…

EPA/RICCARDO ANTIMIANI
EPA/RICCARDO ANTIMIANI

Povezane vesti

Mnogo puta smo pisali o derbiju Rima, uvek je specifičan jer prestonički klubovi su u dubokoj senci giganata sa severa, ali strast je ispred rezultata u gradu. Zbog toga apsolutno nema nikakve veze situacija na tabeli, jednostavno prestiž i zadovoljstvo su uvek ispred titula. Anketa sprovedena mešu navijačima Rome (više ih je od nebesko-plavih i to ne malo) pokazala je da pobedu u derbiju daju prednost u odnosu na trofej. Sad, neko će reći da je to zbog činjenice da znaju da su trofeji uglavnom nedostižni, ali ipak, slavlja posle pobede pokazuju koliko je važno biti prvi u gradu.

Izdvojili smo ovoga puta neke manje poznate činjenice o "Derbiju dela Kapitale", mogu vas poslužiti u raspravi za kafanskim stolom, ali i pab kvizovima, ili da jednostavno ućutkate one koji gledaju derbi sa vama.

1. Za to što postoji rimski derbi možemo da zahvalimo fašističkom generalu Đorđu Vakaru. Osim što je bio predsednik saveza (najuspešniji sa dve titule svetskog prvaka i olimpijskim zlatom), on je sprečio Musolinijevog druga Leandra Arpinatija da po nalogu Dućea ujedini Romu i Lacio u jedan klub kako bi se suprotstavili pre svega Juventusu. Musolini jeste imao člansku kartu Lacija, ali je gledao samo jednu utakmicu u istorijskom debiju Serije A, 1929. godine.

2. Iako gro navijača Lacija dolazi iz istoimenog regiona, ne iz grada, Romina arogancija koja se tiče gradskih zidina pada u vodu jer svi došljaci u prestonicu biraju "Vučicu", osiromašena aristokratija, rentijeri i dalje većinom navijaju za "Nebesko-plave".

3. Đorđo Kinalja, verovatno najvoljeniji igrač u istoriji Lacija je naterao saigrače da zapale dresove kada su 1970. izgubili od Rome. "Dugi Džon" je golove u derbiju isključivo slavio pod južnom tribinom pokazujući nogu kojom je postigao pogodak dok su mu oko glave letele boce i upaljači.

4. Kada je Lacio dobio derbi u finalu kupa 2014. godine golom Senada Lulića, navijači su ga na rimskim ulicama zaustavljali želeći da ga poljube u levicu kojom je savladao Rumuna Lobonta.

5. Znate da je Toti odigrao najviše derbija 44, a Laciov rekorder je kao i pomenuti Kinalja, rođen u Engleskoj, iako navijači sa severne tribine baš mrze Anglosaksonce. Đorđo, "Pino" Vilson je legendarni kapiten Kinaljine generacije koja je osvojila titulu, a kao i "Džordžu" otac mu je bio rudar u Engleskoj.

6. Dvojica Srba igrala su za oba kluba, pokojni Siniša Mihajlović i Aleksandar Kolarov koji je dao gol za obe strane u derbiju. Svi koji su to uspeli su stranci,  uz Kolarova, to su i Pedro koji i sada igra za Lacio, kao i legendarni Šveđanin Arne Selmoson.

7. Prvi strelac u derbiju je bio Rodolfo Volk, Slovenac i Riječanin. On je rođen u Austro-Ugarskoj ali je ova jadranska luka pripala Italijanima posle Prvog Svetskog Rata, morao je da promeni prezime u Folki. "Vuk" što na slovenačkom znači njegovo prezime je proteran od strane jugoslovenskih komunista posle Drugog Svetskog Rata, umro je u bedi u Rimu šezdesetih. 

8. On je dao gol na “Testaću”, starom Rominom stadionu (Olimpiko je u funkciji od 1953. godine), a ova rimska četvrt koja je poznata po najboljoj hrani je isključivo Romina, ako i neko navija za Lacio, to je tajna.

9. Svake godine navijači Rome regularno šalju rođendanske čestitke Paolu Negru, štoperu Lacija iz šampionskih dana. Čestitke su potpisane sa "Srećan rođendan golgeteru", pogađate, Negro je dao gol u derbiju grada, ali je zatresao sopstvenu mrežu. Rezultat je bio 1:0, a taj derbi je ostao zapamćen po tome što je Kafu prebacivao Nedveda kao u cirkusu, ali pre svega po autogolu, bio je decembar 2000. i te sezone je "Vučica" osvojila titulu, dva boda ispred Juventusa, štoper Lacija im je doneo krunu, u nekom smislu.

10. Lacio jeste percipiran kao fašistički klub, prvog crnog igrača im je doveo Rajola devedesetih, bio je to Aron Vinter. Zviždali su mu prilikom svakog dodira, ali i navijači Rome su skrenuli desno u ovom veku, pa iako je severna tribina anti-semitska i južna nije baš tolerantna, kako neki misle. Navijači Lacija ne vole Klaudija Lotita, ali ne iz ideoloških razloga već jer odbija ucene. Lotito je ključni saveznik bivšeg predsednika federacije Karla Tavekija koji je bio osvedočeni rasista (umro je pre par meseci) poznat po izjavi, "Crnci jedu banane, a onda dođu u Seriju A i uzimaju mesto našim igračima). Samo Lotito se čuva fašizma, obećao je da će odvesti 200 navijača o svom trošku u Aušvic i posetio sinagogu nakon onih slika Ane Frank u Rominom dresu. Ali, nije održao obećanje. Zanimljivo da nije aristokrata kao neki bivši predsednici Rome, ali se "udao" u aristokratiju, kako kažu oni koji ga ne vole i tako ženidbom za bogatu naslednicu stekao novac.

 

Što se tiče ovog derbija, po nama je Lacio bliže pobedi, ali je upitno igranje Imobilea, od ostalih mečeva (o Interu i Juventusu imate poseban tekst) malo golova, ali i duplu šansu na Veronu očekujemo u duelu sa Sampdorijom na "Marasiju", a Sasuolo bi uz golove trebalo da savlada Speciju.

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke