Prvi čovek Barse o Embapeu u Realu, Ćaviju, Fliku: ''Imamo mi našu filozofiju''

Autor: Darko Mitrović
utorak 04.06.2024.
22:00
Izvor: Sportske.net

Kako u Barsi gledaju na transfer Embapea u Real?

EPA-EFE/Enric Fontcuberta
EPA-EFE/Enric Fontcuberta

Povezane vesti

Madridski Real je pre nekoliko dana osvojio 15. titulu prvaka Evrope, a u sledećoj sezoni će biti još jači, i to za prvu zvezdu francuskog fudala, Kilijana Embapea.

Španski novinari nisu propustili priliku da i prvog čoveka Barselone Đoana Laportu upitaju za mišljenje o ovom transferu.

''Kao navijaču Barselone, to nisu dobre vesti. Želeli smo da osvojimo Ligu šampiona, uđemo u finale u košarci, a što se tiče Embapea, više mi se sviđa naša sportska filozofija da formiramo tim sa igračima odavde. Poštujem ono što rivali rade, ali se držim naše filozofije.

Već sam rekao da naš put neće biti lak, ljubav članova i navijača u ovom trenutku nam mnogo znači, ali predstoje nam pozitivni ekonomski rezultati.

Ako ne bude problema, na kraju godine ćemo moći da se vratimo na Kamp Nou uz strpljenje partnera, mislim da u teškim trenucima moraš da budeš najponosniji na Barsu. Ženski fudbal nam je doneo Ligu šampiona i nadajmo se da će i rukomet imati sreće ovog vikenda. Ponosan sam", naglasio je Laporta.

U novu sezonu Barsa će iući sa novim trenerom Hansijem Flikom, a pre priče o njemu, Laporta se osvrnuo na rastanak sa Ćavijem.

''Preuzimam odgovornost za odluku kao i za sve odluke, zajedno sa svojim odborom direktora. Ali, uzeli smo u obzir i odluku sportskog menadžmenta i pošto smo imali Flikovu opciju, realizovali smo je. Ulilo nam je samopouzdanje kada smo videli da on poznaje tim bolje nego što smo mislili.

Kada je Ćavi promenio svoju retoriku, imali smo veoma važan meč protiv Raja u kojem smo igrali za drugu poziciju. Sledećeg ponedeljka sam mu rekao da ćemo razgovarati na kraju sezone, jer je te nedelje ženski tim igrao finale Lige šampiona. Nije bilo potrebe da ometamo tim. Ćavijeva zabrinutost nas je navela da požurimo sa objavom naše odluke. Nisam želeo da ljude koji su morali da znaju šta se dešava držim u neizvesnosti. Na sreću, to nije uticalo na finale ženske Lige šampiona. Uradili smo stvari najbolje što smo mogli.

Morao sam da donesem ovu odluku sa legendama Barse. Srce mi je govorilo da nastavim, ali glava mi je rekla da ne radim. Nadam se da će se dobri odnosi nastaviti, vremenom će se to videti. Već sam to iskusio sa Kumanom, Pikeom, Albom, Mesijem, Busketsom i sada sa Ćavijem. Sve odluke su za dobro Barse, interes kluba je iznad svega.

Ćavi je uradio dobar posao, preuzeo je tim u trenutku maksimalnih poteškoća, prošle godine smo osvojili Ligu i Superkup, ali ove godine stvari nisu funkcionisale. U februaru sam pristao da ga pustim da ode u junu i zato što nam je to pomoglo da ne tražimo hitno zamenu. Onda nas je zamolio da nastavimo, a ja sam ga pitao da li veruje u tim i on je odgovorio potvrdno. 

Šta se promenilo? Promena u diskursu o timu i to me je navelo da shvatim da moram da se preispitam i pomislio sam na Hansija Flika da izvučem najbolje iz ove ekipe. Završeno je na elegantan način sa Ćavijem, kome su vrata kluba otvorena jer je to zaslužio. Završilo se dobro i dajemo timu podsticaj'', objašnjava Laporta.

Šta očekuje od Hansija Flika i zašto baš on umesto Ćavija?

''On smatra da ima igrače koji imaju veliki potencijal. Flik je veoma uzbuđen zbog toga. Videćete, on nije čovek koji ispoljava svoje emocije, ali nam je pokazao svoj entuzijazam, zahvalnost i smirenost da će ovo proći veoma dobro.

On zna da kod nas postoji bezuslovna posvećenost La Masiji. Zna da će sresti momke kao što su Lamine, Pedri, Gavi, Fort, Kubarsi... Vidim da je uzbuđen zbog toga. To su mladi momci koji imaju sadašnjost i budućnost'', rekao je Laporta.

Uz Hansija Flika bi i iskusni Robert Levandovski mogao da bude još ubojitiji, s obzirom da se odlično znaju iz Bajerna.

''Imamo motivisanog strelca i on će imati trenera koji ga poznaje i koji će pokazati svoj puni potencijal. Mislim da ćemo sledeće sezone biti mnogo bolji'', optimista je Laporta.

Kakve Barsine poteze možemo očekivati u prelaznom roku?

"Postoji nekoliko igrača na pozajmici. Videćemo šta ćemo sa njima. Vidimo da je Ansu Fati veoma motivisan. Ovo sam prepustio sportskom menadžmentu i Fliku da rade svoj posao.

Nema potrebe da pravimo veliku rasprodaju. Danas imamo povećane prihode i smanjili smo rashode. Osim toga, zatvaramo jednu od najboljih ponuda za sportsku opremu, a sve sa idejom da završimo Spotifaj Kamp Nou. Moramo da imamo ekonomsku stabilnost''.

Posebno se osvrnuo na status Žoaa Feliksa koji je igrao na pozajmici iz Atletika.

''Ideja je da ostane još jednu sezonu. Flik je u Bajernu bio zainteresovan da potpiše Feliksa'', dodao je Laporta.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke