Prvo pa derbi, Francuska na Holandiju!

Autor: Ivan Cvetković
petak 24.03.2023.
12:00
Izvor: Sportske.net

Poslastica prvog kola kvalifikacija...

Povezane vesti

Francuska i Holandija nisu rivali u pravom smislu te reči jer nije bilo velikih utakmica na najvažnijim takmičenjima. Iako se radi o fudbalskim velesilama retko su se kroz istoriju poklapali periodi u kojima su oba tima bila jaka. Doduše, govorimo o novijim vremenima, pojava "Paklene Pomorandže" sedamdesetih bila je praćena opadanjem moći Gala, dok je Platinijeva generacija recimo za rivala imala Nemačku, ali i Belgijance, pa i "danski dinamit" osamdesetih.

Ipak prvi duel Francuske i Holandije vezan je za početak prošlog veka, taj prvi meč odigrali su 1908. godine u maju, oba tima su se pripremama za OI. Holanđani su suprotno očekivanjima slavili sa 4:1, izvesni Edi Šetlage je postigao dva gola, a taj tim "Lala" je osvojio bronzu na Igrama u Londonu.

Posle Prvog Svetskog Rata Holandija je izrasla u silu, bila ispred Francuza, održali su im lekciju na pariskom stadionu Perši, bilo je 5:0, Jan Van Gendt je dao het-trik, a dve godine kasnije četiri igrača "Oranje" su dali po dva gola na Sportparku u Amsterdamu, bilo je 8:1. Koliko je fudbal tada već zarazio Holanđane neka posvedoči činjenica da je na starom stadionu Ajaksa, blizu jevrejske četvrti bilo 30 000 ljudi.

Tridesetih godina francuska ekonomija, jača liga, veće interesovanje, a opak najviše resursi uslovili su da "Galski Petlovi" igraju na tri Mundijala, i da konačno pobede Holandiju, bilo je 5:4 i to u Amsterdamu, obe reprezentacije su se pripremale za Mundijal u Italiji, zvezda Ruena, Žan Nikolas je postigao tri gola.

Bilo je još prijateljskih mečeva, a posle Drugog Svetskog Rata, Francuska je postala utočište za holandske fudbalere. Razlog je profesionalizam kome su se vodeći klubovi Holandije opirali, pa su njihovi vodeći igrači hrlili u Francusku. I upravo ti profesionalci među kojima su bili i neki predratni igrači poput Bertusa De Hardera, ali i Kis Rijvers i Bram Apel, zvezde novog vremena su dobili 1953. na Parku Prinčeva najbolji francuski tim sa 2:1. Ono što je najzanimljivije, oko 8000 Holanđana je putovalo u Pariz da vidi svoj tim. Savez nije priznao meč jer su profesionalci automatski bili isključeni iz reprezentacije.

Već sledeće godine, mada ne na papiru profesionalizam postaje realnost u Holandiji, klubovi počinju da pronalaze razne zaobilazne načine da plaćaju fudbalere, bilo na osnovu fantomskih ugovora o radu u kompanijama koje su podržavale ekipe, bilo u raznoraznim povlasticama.

Holandsko opadanje moći počinje krajem sedamdesetih, negde kada Mišel Platini preuzima konce u reprezentaciji Francuske i kada se njegova generacija sprema za ključ EP 1984. Ali tri godine ranije dva rivala se prvi put sastaju u kvalifikacionim utakmicama za Mundijal u Španiji. Holanđani su i dalje favoriti u grupi, ali počinje košmar, porazi od Republike Irske i nove moćne Belgije. Zbog toga je duel sa Francuskom na "De Kajpu" imperativ, dobijaju ga, Arnold Miren koji je te godine činio čuda za Ipsvič postiže svoj prvi gol za "Lale" i donosi pobedu. To nas dovodi u veliku rasplet, Holanđanima je potreban bod u Francuskoj da se dokopaju odlaska u Španiju. Igraju dobro imaju šanse u prvom delu, a onda Platini uspeva da matira Van Brukelena, u finišu iz kontre Didije Siks postiže drugi gol. Francuska protiv Kipra overava drugo mesto, i da nije, ne bi otišla Holandija već Republika Irska koja je prethodno tukla Francuze.

Prvi okršaj na velikom takmičenju bio je 1996. Tu je posle mnogo peripetija Holandija stigla kao poslednji tim nakon baraža. Igrali su loše, bilo je dosta problema, navodno i sukoba na osnovu boje kože. Iako je to slavna Ajaksova generacija Van Galovih "beba" oni su igrali užasno u grupi, samo zahvaljujuči Klajvertovom golu protiv Engleske uspeli su da se domognu četvrtfinala i duela na "Enfildu" protiv Holanđana. Nisu ima davane šanse, ta Francuska od one blamaže protiv Bugara 1993. i neodlaska na Mundijal u Americi nije izgubila nijedan meč, 26 utakmica pobeda ili remija. Među tim mečevima bio je i trijumf nad Holanđanima u prijateljskom meču u Utrehtu (Patris Loko je dao jedini gol). I onda u Liverpulu 17 meseci kasnije, ovoga puta takmičarska utakmica, prava dosada, bez šuta na gol u prvom poluvremenu. Bolje da nisu ni igrali 120 minuta, 0:0, odlučili su penali. Bernar Lama je zaustavio šut Sedorfa, jedini promašaj u seriji, Loran Blan je Francuzima doneo polufinale.

Novi sudar bio je u grupi narednog EP, tada je Holandija zajedno sa Belgijom bila domaćin. Meč nije bio toliko bitan jer su oba tima već obezbedila plasman na u četvrtfinale. Bilo je vatreno, Dugari je pogodio glavom, Klajvert uzvratio, ali je do poluvremena Trezege koji će biti heroj tog prvenstva ponovo vratio prednost Galima.

U nastavku preokret, za osam minuta, slobodnjak Franka De Bura, pa onda i gol Zendena, na kraju 3:2, prva holandska pobeda nad Francuzima posle gotovo dve decenije!

Osam godina kasnije ponovo prvenstvo Evrope, Holanđani su Bern pretvorili u svoju kuću, "narandžasto more" je slavilo, 4:1, Francuska je potučena do nogu.

Ali to je bilo sve za narednih deset godina. Francuzi su pobeđivali Holanđane u prijateljkim mečevima, ali su ih tukli dva puta u kvalifikacijama za Mundijal u Rusiji na koji "Oranje" nije otišlo. Za navijače Holandije bilo je bolno da gledaju razliku u kvalitetu. Grizman, Toma Lemar dva puta i Mbape u finišu su torpedovali Silesena, Strotman je dobio crveni posle sat. To su Mbapeovi počeci, 17-godišnji klinac je zamenio Žirua 15-tak minuta pre kraja. Sigurno da ga Kilijan pamti, to je bio njegov prvi gol za reprezentaciju!

I u drugom meču u tim kvalifikacijama Francuzi su pobedili, Pol Pogba je dao jedini gol u Amsterdamu.

Holandija se osvetila par godina kasnije u LN, onoj uvodnoj, Vajnaldum i Depaj sa penala su dali golove, Francuska je dobila kod kuće sa 2:1, Mbape i Žiru su bili strelci. Na osnovu gol razlike Holanđani su otišli na završni turnir, igrali su u finalu te inauguralne Lige Nacija izgubili od Portugala.

Od tih mečeva timovi se nisu sastajali, skor je u istoriji 13:11 za Francuze, uz četiri remija. Holandija je dala više golova zahvaljujući onim ubedljivim pobedama u prošlosti.

Sada ih je žreb spojio u kvalifikacijama za EP 2024. Tu su još Republika Irska (kao u kvalifikacijama za Mundijal 1982. godine), Grci i Gibraltar. Nema nikakve sumnje da su dva diva veliki favoriti za prva dva mesta i plasman na šampionat Evrope, u petak u ovoj grupi igraju Gibraltar i Grci. Mi verujemo u golove u duelu u Parizu, verovatno će Francuzi dobiti, mada je Holandija nepredvidiva. Sa druge strane, u Algarveu u Portugalu gde će "Stena" odnosno Gibraltar dočekati Grke sigurno neće biti nekog "punjenja", uslovno rečeno "domaćini" su veoma srčani, sigurno se neće izblamirati.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke