Mats Humels, prečke i stative odvele Borusiju Dortmund ponovo na "Vembli"! PSŽ opet bez LŠ!

Autor: Milovan Longinov
utorak 07.05.2024.
22:52
Izvor: Sportske.net

Lavovska borba i pobeda Borusije!

EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON
EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Povezane vesti

Fudbaleri Borusije Dortmund prvi su finalisti Lige šampiona pošto su večeras na "Parku prinčeva" ponovo pobedili PSŽ rezultatom 1:0 i sa ukupnih 2:0 overili karte za "Vembli!"

Heroj Dortmunda bio je Mats Humels, strelac jedinog gola u 50. minutu, ali treba istaći i da je okvir gola u četiri navrata sačuvao Borusiju, te da je PSŽ promašio sijaset prilika.

PSŽ je večeras očekivano izašao da napadne, domaći su od samog starta igrali visok presing, često su uspevali da ukradu loptu, ali su na to gosti bili i spremni, te su u većini slučajeva bili dobro postavljeni u fazi odbrane.

Edin Terzić je izašao sa jasnom namerom da pokuša da kontroliše rivala što dalje od gola, njegova ekipa nije mnogo rizikovala, ali daleko od toga da to nije delovalo planski. 

PSŽ je prvi pripretio preko Embapea koji je uhvatio volej sa leve strane, ali je golman Kobel bio na pravom mestu. 

Osman Dembele je bio opasan po desnom boku, iako je opet bilo jasno da je veliki potrošač lopti, ipak svaki put kada ju je primio, nešto se "dešavalo". Imao je Dembele jedan opasan šut u prvom delu, iskosa sa desne strane, preko gola.

Čekajući svoju šansu iz kontri, u 35. minutu Adejemi se spustio u trk po levoj strani, stigao je do opasne zone i ušao u šesnaesterac, ali je Donaruma krajnjom mukom uspeo da zaustavi njegov udarac, najozbiljniji od početka utakmice. 

Riarson je odradio veliki deo posla u markaciji Kilijana Embapea, puštao ga je da ide u levu stranu, terao ga od gola, te je najbolji igrač Parižana bio prilično bezopasan u prvom poluvremenu. 

Do odlaska na odmor, u finišu prvog dela, Vitinja je imao snažan pokušaj sa distance, Kobel je ponovo bio siguran. Nakon toga i Ruiz je gađao sa distance, pogodio je Šloterbeka od koga je lopta mogla i u mrežu Kobela, završila je u korneru, te na poluvremenu nije bilo promene rezultata. 

PSŽ je na startu drugog poluvremena krenuo u ofanzivu i odmah je Zair-Emri propustio stopostotnu šansu. Embape je centrirao sa levog boka, Ramoš je u želji da šutira prosledio loptu na drugu stativu, a tamo je sačekao Zair-Emri koji je sa dva metra udaljenosti pogodio stativu.

Kazna je stigla ubrzo, u 50. minutu kada su Markinjoš i Donaruma poklonili gostima udarac iz ugla, a posle Brantovog savršenog kornera, Humels je bio najviši u skoku i glavom matirao Donarumu za 0:1!

PSŽ je nekoliko minuta posle gola bio u nokdaunu, Borusija je kontrolisala meč 10 minuta, a onda je krenuo uragan. Prvo je u 60. minutu Ramoš gađao preko prečke, a potom je minut kasnije Mendeš sa distance pogodio stativu. 

PSŽ je nastavio da napada, a u 65. minutu Humels je oborio Dembelea na samoj ivici šesnaesterca, domaći su tražili penal, ali je sudija Orsato pokazao da je slobodan udarac, koji Marko Asensio nije izveo kako treba, pogodio je Markinjoša. 

Edin Terzić je sve karte bacio na odbranu, prvo je uveo Rojsa umesto rovitog Adejemija, a potom je izveo i drugo krilo - Sanča, da uveo štopera - Niklasa Zilea, što je značilo da gosti prave "žuti zid" pred golom. 

Nakon što je Dortmund preživeo talas napada od 60. do 75. minuta, delovalo je da su gosti verovali da će preživeti i poslednjih 15, dok je PSŽ očajnički napadao, bez smislenih akcija, pa je Luis Enrike odlučio da dodatno pojača uvođenjem Kang In Lija umesto Zair-Emrija. 

Od 80. minuta usledio je novi talas napada, Asensio je izblokiran, potom je Kobel zaustavio pokušaj Embapea iz teške pozicije. U 82. minutu i Markinjoš je imao šansu posle kornera, bio je zamalo neprecizan. 

U 86. minutu PSŽ je i treći put pogodio okvir gola, posle nove gužve u šesnaestercu, Embape je pokupio povratnu Dembelea, ali je Kobel zakačio loptu dovoljno da potom od prečke ode u korner. 

Tu nije bio kraj okvirima gola, jer je u 88. minutu Vitinja raspalio sa distance i opet pogodio prečku!

To je bilo sve, Parižani su pokušali nekako da dođu do gola, Embape je posle duela sa Šloterbekom pao u šesnaestercu, Orsato je samo odmahnuo rukom i tada se znalo da PSŽ ostaje bez finala i opet bez trofeja u Ligi šampiona.

Borusija Dortmund se ovako vraća na "Vembli" nakon 11 godina, a te 2013. izgubili su od Bajern Minhena.

Da li ćemo možda opet gledati reprizu? Saznaćemo sutra u isto vreme...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke