PSŽ - Kako je igrati protiv svoje dece?

Autor: Milovan Longinov
sreda 07.04.2021.
12:35
Izvor: Sportske.net

Ni posle decenije nema rešenja problema...

EPA-EFE/Miguel A. Lopes
EPA-EFE/Miguel A. Lopes

Povezane vesti

Nogu je povukao Nikolas Anelka, neko će reći specifičan slučaj, s obzirom na njegovu nomadsku karijeru, ali neka to bude početak ove priće. Imao je tek 17 godina, otišai z Arsenal za zaneramljiv novac. 

Spisak igrača koji su kao klinci napustili Pari Sen Žermen, iako su između 12 i 15 godina stigli u akademiju kluba je impozantan. Među njima je i Koman koji je preko Juventusa stigao u Bajern, Parižani će se suočiti sa nekadašnjim klincem. Tangu Kuasi je još jedan koji će biti sa protivničke strane, sa 14 godina je stigao u klub, profesionalni ugovor potpisao sa Bajernom, odnosno otišao kao slobodan igrač.

A lista je zaista duga, od onih poznatijih tu su Musa Dembele, Sumare iz Lila, Mateo Genduzi, Diabi iz Leverkuzena, Timoti Vea, Ikone, Odson Eduard, danas najeftiniji među njima vrede 30-tak miliona evra.

Otišli su iz kluba koji inače polaže na pariski identitet i pokušava da "kupi" sve zainteresovane, fudbal nikada nije bio najvažnija stvar u prestonici, do dolaska arapskih vlasnika. Ali i njima je jasno da taj melting pot, raznoliki Pariz moraju da ujedine oko tima. Nemaju konkurenta u megapolisu, nema gradskog derbija, resursi su neiscrpni.

Nije tajna, kada su ljudi iz Katara stigli u klub, osnovna ideja je bila akademija, PSŽ neće morati da kupuje Mesija, već će ga napraviti u svojim redovima. To je vreme kada je Barsina "La Masija" bila ishodište svake ideje o razvoju fudbalskog kluba.

Pari Sen Žermen je ulagao oko 10 miliona godišnje u fudbalsku školu koja je konačno proglašena za najbolju u Francuskoj, svrgli su sa prestola Lion, dok je Monako počeo da zaostaje. Ali, to priznanje ne znači ništa, kada niko od tih igrača gotovo ne dođe do prvog tima. Jednostavno, treneri su se ređali, pritisak rezultata je nametao kupovinu iskusnijih, Diabi i Nkunku nisu verovali da Tuhel ima poverenja u njih, ranije je Koman isto mislio kada je trener bio Loran Blan. 

Odson Eduard koji se dokazao u Seltiku i sada je na meti velikih italijanskih klubova, ali priča se i samog Bajerna kaže da nema poente čekati. Po njegovim rečima, problem je pogotovo za napadače jer tu moraju da igraju zvezde, a ne deca iz kluba. 

Početkom veka nije bilo tako, PSŽ je uvek imao četiri ili pet igrača iz svoje fudbalske škole u timu, sada su i poslednji otpali, tu je Kimpembe, Rabio je kao slobodan igrač otišao u Juventus. Legendarni Luis Fernandez koji je osvojio sa Parižanima titulu kao igrač 1986. i KPK kao trenere je posle samo godinu dana otišao iz kluba, bio je direktor akademije. On je rekao da Parižanima mladi, domaći igrači nisu prioritet.

To je klub i pokazao ukidanjem rezervne ekipe, imaju samo tim do 19 godina, ako se do 20. ne probiješ u prvi tim, prodaju ih. U klubu se brane da klinci ne žele da se bore za mesto u ekipi, da im drugi nude više, ali generalno, u klubu je previše igrača sa strane koji nikada nisu opravdali uloženi novac.

To se odrazilo na imidž "Svetaca", pa danas u akademijama drugih klubova ima dosta Parižana. I to nije novost u glavnom gradu su rođeni Mbape, Pogba, Kante, Benjamin Mendi, čak trećina ekipe Francuske koja je osvojila Mundijal u Rusiji je iz glavnog grada, retko ko je igrao za PSŽ, odnosno afirmisao se u klubu.

I kada budu videli Kuasija i Komana sa druge strane u redovima Bajerna, navijači će se prisetiti ovog neslavnog podatka. 

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke