Put u Firencu - Vreme je za Vlahovića?

Autor: Milovan Longinov
nedelja 05.11.2023.
11:00
Izvor: Sportske.net

Hoće li konačno utišati nekadašnje navijače?

EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO
EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Povezane vesti

Kada se pomene Dušan Vlahović neodoljivo se nameće poređenje za Robertom Bađom. Naime, Fiorentina je najboljeg igrača prodala Juventusu, ali za razliku od Srbina, "Il Divino Codino" nije želeo da ode. Njegova prodaja je izazvala pravu revoluciju i divljanje navijača "Ljubičastih", a u jednom trenutku masa je pretila da će provaliti u kuću vlasnika kluba, a bilans su bile desetine povređenih u sukobu sa policijom. Prelepi toskanski grad-muzej je goreo, a na prvom gostovanju Juventusa na "Frankiju", Bađo je ispraćen ovacijama, kada je napuštao teren ogrnuvši ljubičasti šal (odbio je da izvede penal, pravdajući se da ga golman Ljubičastih Đan-Mateo Maređini dobro poznaje). Odgovornost je preuzeo De Agostini, promašio i Juve je izgubio taj meč.

To nije dobar način da se počne, ali Bađo je sjajnim partijama kupio srca Juventina, i mada nije dugo potrajao, on je svakako glavni igrač u povratku Juventusa na vrh italijanskog fudbala.

Gde su paralele sa Vlahovićem?

Pre svega, i za ovaj transfer je izdvojen ogroman novac. Vlahović je želeo da ode na novi nivo, odbio je ugovor, pa na kraju Roko Komiso nije imao izbora kao ni kada je Kjeza u pitanju, morao je da popusti.

Ali, Vlahovićeva odiseja u Juventusu je počela za razliku od Vlahovićeve sjajnim prijemom, proglašavanjem za spasioca, a onda je oduševljenje padalo. Povrede su Srbina sprečile da nastavi u ritmu sa sjajnog starta, pa se letos dosta pričalo o prodaji. Na kraju je prevladao zdrav razum, ne postoji način da Juventus kupi boljeg napadača od Vlahovića u koga je uložen ogroman novac.

Ali da se vratimo na njegov dolazak u Italiju. Tek što je debitovao za Partizan i pošto je dao tri gola, on je prodat, u pitanju su bili dugovi prema menadžerima, pa zvuči neverovatno da je Partizan uzeo oko dva miliona evra za takvog talenta.

U Italiji je prve sezone provodio negde između Primavere i prvog tima. Jasno bilo mu je potrebno vreme, i mada je davao redovno golove za omladinski tim. Desetak mečeva od debija za prvu ekipu su bili borba za mesto pod Suncem, ono što je prokletstvo napadača je da nema golova.

Morao je da sačeka prvu punu sezonu u seniorskoj ekipi i kup mečeve da postigne gol, dva puta je pogodio mrežu Monce. Već u novembru se upisao dva puta u strelce protiv Kaljarija u ubedljivom porazu. I tu je počelo, kada je otresao Škrinjara i postigao strašan gol protiv Intera mnogi su očekivali eksploziju, ali je do kraja prvenstva dao samo tri gola. 

Ni početak  naredne godine nije bila bolji, a svanulo mu je kada se iskusni Ćezare Prandeli vratio na mesto uspeha, zamenio je Jakinija i obećao Vlahoviću šansu da igra u kontinuitetu. 

Bilo mu je potrebno pet mečeva, protiv Sasuola je razbio maler i od tada je u 24 sledeća meča pogodio mrežu 20 puta! Samo su Ronaldo, Lukaku i Mjuriel dali više golova od Srbina koji je odigrao manje mečeva. Zvezda je rođena, proglašen je za najboljeg mladog igrača u Seriji A, i onda su krenule priče oko ugovora. Naime, Fiorentina mu je ponudila povećanje želeći da ga načini najbolje plaćenim fudbalerom u istoriji kluba, iz Toskane su stigle informacije da on ne želi i da se čak već dogovorio sa Juventusom. Naravno, Komiso je usmerio bes navijača ka Srbinu. Vlahović je te, poslednje jeseni u Firenci nastavio da bombarduje protivnike, jedino je Ronaldo postigao više golova u kalendarskoj godini, a u najvećim ligama, kada su u pitanju igrači rođeni. 2000. godine i kasnije jedino je Haland više puta bio strelac. Na zimu se preselio u Juve, odbio Arsenal i nastavio tamo gde je stao u "Ljubičastom". Ređao je golove, kako na debiju, tako i tokom proleća. ali je prošla sezona bila ispod standarda.

Sada će sa Juventusom u Firencu gde ga čeka vatren doček.

Nije mu prvi put, šest nedelja nakon prelaska gostovao je na "Frankiju", salve uvreda, Juve se radovao u finišu, nije postigao gol. Fiorentina je savladala Juve u poslednjem kolu te sezone u beznačajnom meču, u igru je po porciju zvižduka ušao u poslednjih 15 minuta. Prošle godine zbog povrede je meč presedeo na klupi, bio je u timu Juventusa na proleće, u februaru tačnije, nije dao gol.  

Juventus putuje u Firencu posle teške ali zaslužene pobede nad Veronom, Alegri se vratio svom stilu, "Zebre" su blindirale mrežu, na drugom su mestu dva boda iza Intera. Ovo će biti iskušenje, ali svejedno, igraće kao i obično tvrdo, sa željom da pre svega ne prime gol. "Ljubičasti" su pali nakon jednog od najboljih startova u istoriji, kao da je Italijanov tim ostao bez daha. Naime, prvo je toskanski rival ondeo bodove iz Firence, pa su poraženi od Lacija. Između tih neuspeha smestilo se torpedovanje nedoraslog Čukaričkog, samo to nije merilo.

Gosti su i dalje bez lidera odbrane Danila, duže su povređeni De Šiljo i Aleks Sandro, dok je sada i Vea van tima. Ali sem Danilo niko od njih ne bi bio starter. Vlahović će početi, verovatno i Kostić, na drugoj strani Bleki Milenković sigurno na terenu od početka.

Mali "crno-plavi" derbi Lombardije obradićemo u posebnom tekstu, od ostalih mečeva izdvajamo sudar Rome i Lećea. Poveznica je 1986. kada je Roma bila blizu titule prvaka, a onda je otpisani Leće pobedio na "Olimpiku" i praktično poklonio Juventusu titulu. Rimljani će ponovo imati Murinja na klupi, kako Leće igra u poslednje vreme teško će odoleti protiv "Vučice".


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke