Putevima "Derbija Sunca"

Autor: Milovan Longinov
nedelja 29.11.2020.
10:47
Izvor: Sportske.net

Imaju zajedničke neprijatelje, ali rivalstvo postoji...

Povezane vesti

Nekako kroz istoriju prijateljstvo Rome i Napolija je bilo konstanta, timovi juga su uvek sarađivali, Roma je nastala godinu ranije, dok su Napolitanci stvoreni 1927. kroz ujedinjavanje lokalnih timova Alba i Fortitudo. Ono što treba reći je da su bili saveznici prilikom prijema u jedinstvenu Seriju A koju su fašisti osnovali 1929. General Vakari, prvi čovek Lacija je bio i od Dućea ovlašćen da reformiše italijanski fudbal, sprečio je da Roma i Lacio budu samo jedan tim, ali nije blagonaklono gledao na ostale ekipe italijanskog juga.

Samo Napulj, sa svojim nekadašnjim separatističkim tendencijama i žaljenjem za Kraljevstvom Dve Sicilije svakako nije bilo pametno ostaviti u senci, pa su nekako u istom paketu, Partenopei i „Vučica“ ušli u inauguralnu Seriju A. Držali su se zajedno pedeset godina, kao narodni timovi, ujedinjeni u preziru prema bogatom severu, ali i Laciju, klubu koji je na neki način kroz svoje navijače, desničare, predstavljao državu, birokratiju, u očima većine Italijana to je najveći neprijatelj.

Obično su mečevi sedamdesetih i osamdesetih kada su nastale ozbiljne navijačke grupe bili prave fešte, a „Derbi Sunca“, makar na tribinama bio je pravi festival. Roma se borila i osvojila titulu u prvoj polovini osamdesetih, Napoli je u drugoj polovini iste decenije dva puta slavio sa Maradonom.

baner

Salvatore Banji je 1987. posle napetog meča i tuče na terenu gestikulirao ka tribini sa Romanistima, kasnije se izvinio, ali nikada više nije bilo isto. Od tada tenzije su rasle, mada nema tu mnogo sličnosti sa derbijem Rima, ili mržnjom koju jedni i drugi osećaju prema timovima sa severa čizme.

Napoli je u sezoni svoje druge i poslednje titule tukao Romu 3:1, Maradona je dao dva gola sa penala, a Kareka matirao Ćervonea iz mrtvog ugla. „Vučica“ je imala mnogo primedbi na suđenje, Maradona im se izrugivao, ali je već tok leta na Mundijalu u Italiji doživeo da Rimljani zvižde prvo himni Argentine, a onda i svakom njegovom dodiru sa loptom.

Zanimljivo da su prva dva derbija, ako se ne računa Olimpijski kup prethodne godine, završena remijem, 1929. i u proleće 1930.

Ovo će vas zanimati, iako je Roma percipirana u ovim krajevima kao veći klub, to nije istina. Naime, Napoli ima više navijača, u stvari oni su četvrti klub na Apeninima, a kada se pogleda istorija, u sezonama koje su delili u ligi, oba kluba su po 37 puta završila ispred na tabeli.


baner

Stoga, Roma ima samo šest pobeda više od Napolitana, 51 protiv 45, a 51 meč je završen remijem. U kupu su Rimljani mnogo bolji, imaju 9 trofeja, drugi su iza Juventusa, Napoli je osvojio 6. Aktuelni su osvajači trofeja. Ipak, Vezuvijani imaju i kup UEFA iz 1989. dok je Roma gubila evropska finala, čak i ono najznačajnije pred svojim navijačima na „Olimpiku“ protiv Liverpula 1984. To je bila utakmica za titulu evropskog prvaka, izgubili su i kup UEFA 90-tih, pa su ostali na ne baš značajnom Kupu Sajamskih Gradova pre šest decenija.

Tih godina, malo ranije, 1958. je Roma tukla Napoli sa 8:0, tri gola je dao Brazilac italijanskog porekla, Dino Da Kosta. Ovaj „Orijundo“ je do dan-danas sa osam golova ostao najbolji strelac „Derbija Sunca“.

baner

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

3 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
IMUN NA MINUSE(VE)
Sunday, 29.11.2020
12:14

Jesi li ti realan, kako mozes da tvrdis da je Napoli veci klub?! Roma ima tri titule i cetrnaest drugih mesta, a ovi imaju 2+8. Roma 88 sezona isto k'o i juve, Napoli 75. Takodje, u Kupu i u Superkupu je bolja, Napoli ti je vise negde tu sa Fiorentinom:-)

''...oba kluba su po 37 puta završila ispred na tabeli.'' Sta?

avatar
No rules
Monday, 30.11.2020
11:03

Roma za nijansu veci klub, uostalom i zbog tog finala LŠ. I meni je za oko zapala cinjenica da su mnogo puta bili drugi na tabeli. Ali dobar tekst svakako.

avatar
IMUN NA MINUSE(VE)
Monday, 30.11.2020
23:40

Mislim da je barem za nijansu i po:-D Dobar je, nije da nije.