Rađa se Superliga Evrope, za nas nema mesta?

Autor: Lazar Nikolić
subota 30.07.2022.
11:15
Izvor: Sportske.net

Prijateljske utakmice osnivača ponovo bude "uspavanu" ideju.

EPA-EFE/YOAN VALAT
EPA-EFE/YOAN VALAT

Povezane vesti

Najveći zagovornici i osnivači evropske Superlige Real Madrid, Barselona i Juventus nalaze se na turneji po Sjedinjenim Američkim Državama gde igraju međusobne utakmice, u noći između subote i nedelje odigraće poslednju Juventus i Real Madrid.

Projekat Superlige promenio je naziv, sada se takmičenje u nastajanju zove Liga Evropske unije, ali je ideja u osnovi ista. Svi bogati klubovi na jednom mestu, njihove međusobne utakmice svakog vikenda i ostvarivanje prihoda barem u rangu engleske Premijer lige.

Upravo je jaz između zarade premijerligaša i ostalih klubova širom Evrope glavni razlog za očuvanje ideje o Superligi koja ima potencijal da generiše mnogo veći prihod od UEFA Lige šampiona.

Liga Evropske unije bi za razliku od prvobitno zamišljene Superlige bila liga solidarnosti, barem na papiru otvorena za sve klubove širom "starog kontinenta. Postojale bi dve konferencije po ugledu na NBA ligu sa po 14-16 timova u njima koje bi kasnije igrale u plej-ofu i tako odlučile o pobedniku.

Po novom projektu državni šampionati ne bi izgubili svoju vrednost, bili bi put koji vodi do Lige Evropske unije, ali još uvek nije poznato na koji način. Ono što je sigurno jeste da bi veliki klubovi poput Mančester junajteda koji na terenu nisu izborili plasman u Ligu šampiona imali zagarantovano mesto u novoj Ligi Evropske unije koja bi mogla da startuje 2024. godine uporedo sa pokretanjem novog formata UEFA Lige šampiona.

Što se tiče naših klubova u novonastaloj ligi, teško ih je očekivati. Ipak, u projektu piše da je liga otvorena i da su nacionalni šampionati važni, koliku bi težinu nosila naša Super liga veliko je pitanje, ali bi izvesna šansa postojala i za srpske timove, pre svih Crvenu zvezdu i Partizan.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke