Radomir Antić - Realov čudotvorac i najveća greška Ramona Mendoze!

Autor: Milovan Longinov
nedelja 18.09.2022.
11:00
Izvor: Sportske.net

Sećanje na Antićev mandat na klupi "kraljevskog" kluba.

Povezane vesti

Radomir Antić je jedini trener u istoriji koji je trenirao tri najveća španska kluba - Real Madrid, Atletiko Madrid i Barselonu, ali o njegovom mandatu na klupu "kraljevskog" kluba zna se najmanje.

Praktično na početku svoje bogate trenerske karijere, nakon što je prethodno bio pomoćni trener u Partizanu (1985 - 1988) i u Saragosi imao prvi samostalni posao, na proleće 1991. godine stigao je poziv koji se ne odbija. Predsednik Real Madrida Ramon Mendoza pozvao je Radomira Antića da preuzme tim od legendarnog Alfreda Di Stefana, u ludoj sezoni koju je na klupi započeo Džon Tošak, pa je tako Srbin bio čak treći trener u sezoni 1990/91.

Ipak, nije sve počelo tako sjajno, Antić je debitovao 31. marta 1991. i to na "Santjago Bernabeu" protiv Real Burgosa, koji je slavio minimalnim rezultatom 0:1. Nakon drugog vezanog poraza od Aragonesovog Espanjola, pritisak je nastavio da raste, ali je Antić tada i bio najjači. Pobedom nad Valensijom rezultatom 4:0, 14. aprila, započet je niz od pet pobeda. Do kraja sezone, Antićev Real je pobedio i novoimenovanog šampiona Barselonu rezultatom 1:0, a Madriđane je skorom 8-1-2 doveo sa sedmog na treće mesto i obezedio Kup UEFA.

U svojoj drugoj sezoni, a prvoj koju je počeo od starta, Antić je sve iznenadio kada je doveo Roberta Prosinečkog, osvaja Kupa šampiona sa Crvenom zvezdom i golobradog Luisa Enrikea iz Sporting Hihona.

Real je počeo strahovito, sa pet vezanih pobeda, pred "El klasiko" sa Krojfovim "Timom snova". Prosinečki je doneo prednost Realu, a Ronald Kuman izjednačio na 1:1 i tako je Antićev niz prekinut. Ipak, usledio je novi od čak sedam vezanih pobeda od 19. oktobra do 6. decembra, pa je Antić imao skor 12-1-0 i držao vrh tabele u La Ligi ispred nikad jače Barselone. Tada je usledila šokantna odluka Ramona Mendoze o kojoj se čak i danas priča - nakon dva remija i prvog poraza, 3. januara od Atletiko Madrida, iako je Real i dalje bio prvi na tabeli, prvi čovek klub doveo je Lea Benhakera na poziciju sportskog direktora, ali da bi tako stvorio pritisak na Antića da bi mogao da bude smenjen. Do kraja januara, Real je upisao još jedan poraz od Hidinkove Valensije, a iako je pobedio Tenerife i vratio se na vrh tabele, Antić je krajem januara dobio šokantni otkaz. U tom trenutku, nakon 19 odigranih mečeva, Real je imao sedam bodova prednosti u odnosu na Barselonu, pritom su se tada pobede bodovale sa dva boda, pa su Madriđani praktično mogli da dozvole sebi čak tri poraza više i da ostanu lideri.

Pod izgovorom da Antić ne igra dovoljno atraktivan fudbal i da Realovi navijači ne uživaju dok gledaju njegov tim, Leo Benhaker je posle dve nedelje na poziciji sportskog direktora, postavljen na mesto trenera. Epilog? Real je do kraja prvenstva izgubio pet utakmica, a porazom u poslednjem kolu od Tenerifa, Barsa je ponovo osvojila titulu! Ramon Mendoza je mnogo godina kasnije otvoreno priznao da je napravio katastrofalnu grešku kada je otpustio Radomira Antića.

"Mnogo, mnogo godina kasnije, sreo sam Mendozu, koji je bio pravi namazani Španac i nikada nisam pomislio da bi mogao da prizna tako nešto. Ali, u četiri oka mi se izvinio što me je blatio u medijima i opravdavao svoj potez "ružnim fudbalom" Reala. Imali smo najveću prednost nad Barsom u eri zlatne generacije Johana Krojfa i tim sam doveo do četvrtfinala Kupa UEFA. U Realu su verovali da rezultati nisu dovoljni, ako tim ne igra dovoljno atraktivno. Na kraju su plakali zbog poraza u poslednjem kolu, izgubili su titulu i Radomira Antića za sva vremena", otkrio je Antić dve decenije posle svoje epizode na klupi Reala.

Još jednu vrlo zanimljivu anegdotu ispričao je Antić o svom najvećem otkrovenju na klupi Reala - Fernandu Jeru. Antić je u Jeru video liderske i šuterske sposobnosti i sa mesta centarhalfa, povukao ga na zadnjeg veznog. Jero je te sezone postigao 21 gol, najviše ikada u jednoj sezoni i bio drugi strelac La Lige! Antić je ispričao da ga Jero i dan danas naziva drugim ocem.

"Fernando Jero je neverovatna osoba. Kao fudbaler je imao izrazite liderske sposobnosti i nije ni čudo što je postao kapiten Real Madrida. Ipak, bilo je čudo kada je u toj našoj zajedničkoj sezoni postigao 21 gol. Niko mi nije verovao kada sam odlučio da ga pomerim bliže golu, da iz drugog plana čeka lopte i naredio sam mu da mora da šutira svaki put. Tada i nikada više nije postigao ni blizu 21 gol, koliko je dao tada. I danas kada se sretnemo, on me oslovi sa "padre" (tata na španskom), eto, toliko smo ostali bliski", otkrio je Antić.

Ova priča je samo jedna od dokaza koliko je bio veliki Radomir Antić i nedeljni "madrilenjo" je idealan povod da se prisetimo njegovog rada i u Real Madrida. Što se tiče Atletika, Antić je postao verovatno jedna od tri najveće trenerske legende u istoriji "jorgandžija". Antić je 1995/96 osvojio duplu krunu, o kojoj se i danas prepričava. Čak ni Dijego Simeone nije uspeo da ponovi njegov uspeh, iako je osvojio dve titule i dva puta podigao pehar Lige Evrope, uz dva finala Lige šampiona.

Večeras na "Vandi" gostuje upravo Real Madrid, što je bio meč koji je Radomir Antić uvek gledao sa najboljeg mesta u loži i navijao za - dobar fudbal.

"Real i Atletiko su veliki rivali i dva potpuno različita kluba u smislu filozofije. Meni lično je više odgovarao Atletiko i svi znaju da taj klub nosim posebno u svom srcu. Čuda koja smo pravili protiv Reala i Barselone, sa Milinkom Pantićem, navijači i danas pamte kao da su juče bila", rekao je jednom prilikom Antić.

Večeras sledi praznik fudbala u Madridu, Real sa maksimalnih 15 bodova čeka Atletiko sa čak pet manje i poraz bi značio oproštaj od titule već u septembru...

AdmiralBet nudi odličnu kvotu 1,91 na tip X2&0-3, jer će biti tvrdo, a Real je ipak u boljoj formi...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke