Rajo - Otkud “Tigar” u predgrađu?

Autor: Aleksandar Obrenović
sreda 27.10.2021.
12:01
Izvor: Sportske.net

Barsa protiv najboljeg domaćina lige...

EPA-EFE/JuanJo Martin
EPA-EFE/JuanJo Martin

Povezane vesti

U 19 godina koliko su ukupno odigrali u Primeri (prvi put su se plasirali krajem sedamdesetih) najbolji plasman jebio deveto mesto na prelasku vekova. Naredne sezone su zaigrali Kupu UEFA, morali da se uključe u kvalifikacije (dali su nekom timu iz Andore 16 golova). Zatim su preko Moldea, Viborga, moskovske Lokomotive i Bordoa, stigli do španskog duela sa Alavešom, koji je kasnije izgubio ono mitsko finale od Liverpula.

Ove sezone u svoj siromašnom bariju u predgrađima Madrida ponovo sanjaju Evropu.

Odličan start nije slučajan, Rajo je ovog leta doveo verovatno najveću zvezdu u klupskoj istoriji, Radamela Falkaoa. Kako se "Tigar" obreo ponovo u gradu (igrao je za Atletiko pre deceniju) je skoro otkriveno. 

Galatasaraj ga je otpustio, Mendeš je išao od kluba do kluba u Španiji nudeći 35-godišnjeg igrača. Plata nije bila mala, dva miliona po sezoni, za manje španske klubove to je baš veliki izdatak. Čak devet klubova je odbilo da to plati Južnoamerikancu, a Rajo je rešio da se kocka i uspeo. 

Sada je lako reći da su drugi bili glupi, ali zaista se ovo posmatra kao rizik. Falkao je klasa, ali nikada nije bio isti posle one povrede ligamenata u Monaku, u Turskoj je u poslednje dve sezone imao osam povreda, za Galatu je dao 19 golova u dve sezone. Kada je zdrav "Tigar" pravi razliku, to nije sporno, ali u njegovim godinama povrede se teško leče, budžet Raja je mali, niko nema ni približnu platu kao Kolumbijac. Falkao se dvoumio da li da pristupi "Pčelicama", ali ga je nagovorio dobar prijatelj Mario Suarez veteran sa kojim je igrao u Atletiku. 

Transfer je završen u samom finišu prelaznog roka, Falkao je stigao kasno, uzeo "trojku" u čast preminulog oca i dao tri gola u prva četiri susreta. Navijači su očarano, Rajo je klub Valjekasa, porodična priča, uvek uz svoj bario i lokalnu sirotinju. Falkao ih je kupio i van terena, Kolumbijac se brzo uključio u humanitarne akcije, a pomaže i imigrante poreklom iz Kolumbije koji su se naselili u ovoj zoni jeftinih i loših stanova. 

Nije jedini Kolumbijac u svlačionici, doveli su golmana Arboledu iz Kolumbije, ali ispred njega i Zidanovog sina Luke je neočekivano iskočio Makedonac Stole Dimitrovski. Ovaj momak iz Kumanova je gotovo desetak godina, od praktično omladinskih dana u Španiji i tek sada se izborio da brani u Primeri, promenio je nekoliko klubova. Živopisnu družinu čini i nekadašnji beskućnik Bebe, za koga nikada nije razjašnjeno kako je završio u Mančester Junajtedu, ovaj Portugalac, dobar Ronaldov prijatelj je već nekoliko sezona u klubu. Uz Makedonca, tu je i Srbin Nikola Maraš, štoper koga se sećate iz Rada, ali i Crnogorac Esteban Saveljić. Verovatno ste čuli za priču o momku koga su naše komšije iskopale u argentinskoj ligi, pradeda mu je emigrirao iz Crne Gore u Južnu Ameriku i on je rođak bivšeg fudbalera Partizana i reprezentativca Jugoslavije Niše Saveljića. I dok ga u Crnoj Gori zovu "Gaučo", tamo gde se rodio u Argentini ima nadimak "Poljak" zbog svetle kose.

Priznaćete da ovakav klub retko gde postoji, šteta što nisu uspeli da ubede Marijana Dijaza iz Reala da se preseli u pregrađe (Real bi nastavio da plaća veći deo njegove plate), imali bi zaista napad iz snova.

Ali, ni ovako nije loše, Rajo je torpedovao protivnike na svom stadionu ove sezone, pa Barsi neće biti baš prijatno na ovom gostovanju gde je domaćin dobio sve utakmice, uz gol razliku 12:2. Na sve se nadovezao poraz u “El Klasiku”, pa će to biti dodatno opterećenje za Katalonce.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke