Randers - “Konji” koji igraju na gol više!

Autor: Nemanja Janošev
četvrtak 25.11.2021.
12:40
Izvor: Sportske.net, Boris Jovanović

Zanimljiva ekipa iz Danske, i prilika za igru na golove...

Randers
Randers

Povezane vesti

U Randersu nema baš puno toga što biste mogli da radite. Iako je smešten na Istočnom Jitlandu gde obitava otprilike četvrtina Danaca, u ovom delu države većina stvari odvija se u Arhusu. Randers ima veštačku tropsku šumu, odnosno tropski ZOO koji je jedna od najvećih atrakcija u Skandinaviji, i gotovo ništa značajno.

Ima i fudbal, tačnije sportsko društvo, ranije su bili solidni u hokeju i rukometu. Ali tek fudbalski klub koji je nastao pre dvadesetak godina od pet lokalnih amaterskih ekipa, podigao je temperaturu u ovom pospanom gradiću.

Randers je nastao na ruševinama nekadašnje Randers Freje, kako ih često i sada zovu, taj klub kao deo pomenutog sportskog društva je uzeo tri kupa Danske, tamo negde šezdesetih kada je fudbal bio samo amaterska zabava za Dance.

Ovaj novi je takođe prošle godine osvojio trofej u istom takmičenju, rasturili su Sonderjiske u finalu sa 4:0. Nije to prva titula u kupu, već tri godine nakon osnivanja, tamo 2006. su izbacili Arhus. Alborg, i onda u finalu dobili Esbjerg sa 1:0 (ovi su prethodno sklonili moćni Brondbi). Gol odluke u finišu produžetka je dao Karsten Johansen koji je stekao kultni status na severnoj tribini stadiona Randersa. Lik je bodri 41-godišnjak i dalje igra fudbal u drugoj ligi.

Ipak, vratimo se "Konjima" kako glasi nadimak kluba (uostalom konj je i na grbu). Oni su po osnivanju već druge sezone ušli u elitu, a na klupi je sedelo poznato lice, Lars Olsen, kapiten onog danskog tima koji je na račun nesrećne Jugoslavije otišao na EP i osvojio ga. Ispali su odmah, ali se odmah i vratili i kako rekosmo osvojili kup. Tada su u timu imali Stiga Toftinga, reprezentativca koji se vratio iz Švedske. Njegov matični klub Arhus je odbio da ga angažuje, Stig je stalno bio na ivici da ode u zatvor zbog problema van terena, pa se priključio komšijskom Randersu, osvojio kup i postao pomoćni trener. 

Kao osvajači kupa, prošli su kvalifikacije za Kup UEFA, ali ih je u prvom kolu pregazio Galatasaraj. To su godine uspona i padova, na klupi je bio još jedan heroj iz 1992. Džon Jensen, odnosno "Fakse" kako ga znaju u domovini, čovek koji nije pokazao mnogo nakon transfera u Arsenal, iako je osvojio FA i Liga Kup. Nije dugo ni potrajao u Randersima koji su još nekoliko puta igrali u kvalifikacijama za Ligu Evrope, za dlaku su ovog leta ispali od ponovo kobnog Galatasaraja u borbi za jesen u drugom evropskom takmičenju.

Ali, makar je stigla toliko željena jesen u Evropi, u novoj Ligi Konferencija, gde su sa Klužom, Jablonecom i Alkmarom.

Sam pogled na tabelu deluje čudno, Randers je sva četiri meča završio bez pobednika. Dva puta sa Jabloneco, po jednom sa Holanđanima i Rumunima. Sada je šansa, dočekuju Kluž koji je poslednji, ako bi dobili imali bi dobru šansu za drugo mesto, pogotovo ako Česi ne savladaju AZ. 

Randers je u gornjoj polovini tabele, njihov trener Tomasberg je četvrtu godinu na klupi, računajući sva takmičenja ove sezone nisu dali gol u samo par mečeva, a sačuvali su mrežu jedino u regionalnom derbiju sa Arhusom, i u kupu protiv nižerazrednog rivala. 

Sada moraju na pobedu, Kluž je opušten, ovo je divna prilika za golove u obe mreže...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke