Ranijeri - Last Dance na mestu uspeha?

Autor: Ivan Cvetković
subota 30.09.2023.
11:00
Izvor: Sportske.net

Klaudio Ranijeri gostuje na mestu dobrih sećanja!

Povezane vesti

Od tada je prošlo 30 godina.

Leto 1993. Fiorentina je ispala iz Serije A na opšte iznenađenje, a Čeki Gori ili "Marione" kako su ga nazivali se povlači da kormila i makar ga formalno prepušta sinu Vitoriju. Porodica je jasna, zadržaće ekipu koja je bila prethodne sezone 15. i ispala, usput promenivši nekoliko trenera, od Radičija, preko Agropija i Čaruđija, na kraju je sezonu završila klupska legenda Đankarlo Antonjoni.

Na klupu tokom leta sleće Klaudio Ranijeri u nasleđe dobija Efenberga i Batistutu, promoviše mlade napadače Flakija i Anselma Robijatija, a šansu pruža i mladom golmanu Toldu. "Ljubičasti" su se predvođeni Batistuom koji je dao 16 golova u Seriji B vratili nadmoćno u elitu i tu počinje prava priča.
Stižu majstor Rui Košta i svetski prvak brazilski štoper Marsio Santoš koji je uz potpis ugovora tražio da mu filmski producent Vitorio Čeki Gori sredi "dejt" sa Šerou Stoun. 

Povratnik u ligu završava na zadovoljavajućem 10. mestu, stabilizacija je bila cilj, a Batistuta je eksplodirao. Argentinac postiže 26 golova u prvenstvu. Bilo je teških poraza, od Juventusa bolan na "Dele Alpiju", 3:2 pošto su vodili 2:0 na poluvremenu, izgubili su od omraženih "Gobija" i u Toskani sa 4:1, a Lacio ih je u Rimu pobedio sa 8:2. Ipak, nikoga to nije obeshrabrilo, Ranijeri ostaje i sledeće godine tim postiže fantastičan uspeh. Naime, osim četvrtog mesta u prvenstvu, osvojen je kup koji je burno proslavljen duž obala Arna. Pali su Askoli, Leće, Palermo, i onda Inter u polufinalu u dva čuvena meća u kojima je "Batigol" već dobio status legende. On je dao sva četiri gola u tom dvomeču protiv Lombardijaca, trasirao put u finale gde je pala Atalanta. Takođe sve pobede, od tri gola u pomenutim mečevima, Batistuta je postigao dva. Te godine je sa osam golova bio najbolji strelac kupa, u prvenstvu je dodao 19.

Nakon trofeja bio je red za povratak u Evropu. Ranijeri je ostao i četvrtu sezonu, ali ona nije tako uspešna. Timu je pridodat "Životinja" Oliveira, kontroverzni Belgijanac poznat po tome što je te sezone protiv Milana probao da ujede Dejana Savičevića za nogu posle jednog duela, nije bilo dovoljno igrača da se nastupa na tri fronta. Čuveni Kančeljkis je bio promašaj, a posle osvojenog Superkupa protiv Milana usledio je poraz kod kuće od Vićence. Ako ništa, te godine je kod kuće konačno osvojen bod protiv Juventusa, ali su šampionat "Viole" završile na devetom mestu.

U kupovima ništa bolje. Odbrana kupa Italije je završena u drugom kolu protiv Bolonje, a u KPK su stigli do polufinala. Prošli su rumunsku Bisticu, prašku Spartu, Benfiku, da bi u polufinalu, moćna Barselona sa Ronaldom i Bobijem Robsonom na klupi, dobila u Firenci. "Ljubičasti" su imali sjajnih 1:1 sa "Kamp Nou", ali je Kouto načeo Tolda, Pep Gvardiola dokrajčio domaće. To je bio kraj, Ranijeri odlazi u Valensiju, kasnije je sa Parmom, Juventusom, Romom, Interom gostovao na "Frankiju", nekoliko puta se pričalo da će se vratiti na klupu Fiorentine, ali do toga nije došlo.

Sada je pred krajem, na klupi Kaljarija. U vanrednom kolu su poveli pa izgubili od Milana, sada se Rimljanin vraća na mesto uspeha. Ipak, teško je očekivati da mogu da iznenade “Ljubičaste”. U ostalim mečevima za vikend, Atalanta dočekuje Juventus koji je nekako pobedio Leće, ali nikoga nije impresionirao. Takvom igrom teško će pobediti u lombardijskoj provinciji. Sasuolo je tukao Juventus, pa uzeo meru Interu, Berardi pleše, na “Mapei” stiže Monca moglo bi da bude golova. Lacio je konačno prekinuo loš niz kod kuće, tukli su u sredu Torino, po tradiciji kada gostuju Milanu gledamo efikasne mečeve. Leće je pretrpeo poraz od Juventusa, dobro su se držali, sada će ugostiti Napoli na “Via del Mare”. Šampion je u novijoj istoriji znatno bolje prolazio protiv Salentina u gostima nego pod Vezuvom.  

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke