Ranijeri - Ovacije, ali i užasna tradicija u Lesteru

Autor: Milovan Longinov
nedelja 28.11.2021.
08:55
Izvor: Sportske.net

Povratak na mesto uspeha...

EPA
EPA

Povezane vesti

Klaudio Ranijeri se uvek trudio da rezultati govore umesto njega, pa iako nije osvajao trofeje do čuda sa Lesterom, nikada ga nije napuštao optimizam i nigde nije zatvarao vrata nogom.

Rimljanin je poznat po sjajnom duhu, još kada je bio na klupi Čelsija u finišu sezone, kada se već znalo da će Abramovič tražiti novog trenera iako su "Plavci" bili u vrhu, na skandiranje navijača Junajteda, "Bićem smenjen na leto", Italijan se okrenuo i jednostavno rekao, "Grešite, smeniće me u maju".

Izazvao je smeh na tribini, tako je i bilo, njegova poslednja utakmica na klupi Čelsija dok je napuštao teren uz ovacije posle pobede protiv Lidsa, poznata je u Engleskoj kao "mrtav čovek hoda", kao acocijacija na čuveni film o osuđeniku na smrt koga je glumio Šon Pen.

Kako rekosmo pogodio je, pomenuti meč protiv Lidsa je bio 15. maja, a smenjen je poslednjeg dana petog meseca. 

Ovaj fudbalski nomad je radio u ukupno četiri šampionata "petice", svima osim nemačkog, promenio je od Vigor Lamecije još 1986. 21 klub. Smenjivan je nebrojeno puta, ali kako rekosmo, svuda su ga navijači i igrači voleli. U Englesku je stigao četvrti put, da se sa Votfordom bori protiv ispadanja, poslednja takva avantura u PL, u Fulamu završila se nakon što je nasledio Slavišu Jokanovića posle nekoliko meseci.

Ali, "Stršljenovi" za vikend gostuju na "King Paueru" gde će Ranijerija dočekati ovacije. Doneo im je titulu, jedno od najvećih čuda u istoriji engleskog fudbala, pa iako su ga smenili sledeće godine, navijači su mu ostali večito zahvalni. I ono što je bilo u Lesteru, kada je tim bio spreman da pogine za menadžera koji ih je nagrađivao picom za pobede ili mečeve u kojima su sačuvali mrežu, ponavlja se u Votfordu.

Prošle nedelje je isprašio Junajted, smenio Solskjera, Votford će se boriti do kraja, od dolaska Ranijeri je dobio par mečeva i izvukao ih na četiri boda iznad zone ispadanja. Jasno, to nije nikakva garancija, ali jedna stvar je jasna.

"Jasno je kada gledate Ranijerija zbog čega je vodio sve te klubove i imao sjajne rezultate. Jer, ekipa ga prati, voli, to smo i hteli da igrači dobiju lidera, nekoga ko će im pomoći da odraste", kaže direktor Kristijano Đareta. On je kao i Ranijeri Italijan, Hornetsi su naravno vlasništvo porodice Poco koja je dugo u Udinezeu.

Ranijeri je inače zamenio Ćiska Munjoza početkom oktobra, Španac je vratio posle sezone Votford u ligu, ali treba preživeti na "Vikaridž Roudu", jer je klub negde između PL i Čempionšipa i bio bi zaista veliki uspeh da opstanu.

Votford ima užasan skor u Lesteru, oni su poslednji put dobili 2013. u Čempionšipu, od kada postoji PL u ovom obliku, u prošlom veku su jednom gostovali na "Filber Stritu" poraženi su sa 2:1. Od tada u pet gostovanja od 2015. isto toliki poraza, samo dva puta su dali gol. 

Ranijeriju će biti potrebno više od šarma i aplauza "Lisica" da dobije, mada Lester igra slabije nego prošlih sezona...


 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke