Rasing Santander - Klub sa devet života!

Autor: Ivan Cvetković
petak 23.09.2022.
18:00
Izvor: Sportske.net, Boris Jovanović

Ponovo su u Segundi posle sunovrata…

EPA/Albert Olivé
EPA/Albert Olivé

Povezane vesti

Kantabrija je zemlja šuma, prekih, ćutljivih ljudi, kiše, fudbal vole strasno, ali su uvek spremni na raspravu, tuču na terenu i radikalne poteze. Stariji se sećaju tima koji je dosta godina u ovom veku, njegovoj prvoj deceniji, proveo u eliti, a pre manje od 15 godina, Santander je osvojio šesto mesto sa Pedrom Munitisom, Argentincima Garajem i Aldom Fušerom, ali i Poljakom Ebijem Smolarekom i izašao u Evropu. Ta najbolja generacija u istoriji Kantabrijaca je igrala iste sezone i polufinale Kupa Kralja, iako su bili favoriti, ispali su od Hetafea.

Tim je sa klupe predvodio sjajni Marselinjo, koji je otišao u drugoligašku Saragosu posle veličanstvene sezone, a sećate ga se u rolama u Sevilji, Viljarealu, Valensiji i prošle godine Bilbau.

Naredna godina u UEFA Kupu bila je istorijska, u grupi je Rasing bio sa Sitijem, PSŽ, Šalkeom i Tventeom, sećate se one eksperimentalne faze, kada su timovi igrali između sebe jednom. Španci su bili blizu, zbog gol razlike dalje je otišao PSŽ.

Kako to obično biva, nakon najvećeg uspeha, Santander se suočio sa teškim vremennima, kontroverzni Dmitri Piterman ih je uvalio u dugove i posle otišao u Alaveš. Ovaj američki-ukrajinski biznismen je naslednika dobio pre desetak godina, kada je u Kantabriju stigao Indijan Ahsan Ali Sajed. On nije uspeo da kupi Blekburn, pa je završio u Španiji, vratio Marselina, obezbedio 50 miliona evra za transfere. Ali, ubrzo je otkriveno da je prevarant, da je u Australiji oštetio državu za oko 100 miliona. Otkriveno je bilo da je njegov plan u osnovi imao kupovinu kluba za tri miliona, i prodaju Bahreinu, odnosno jednom tamošnjem fondu iza koga je stajala kraljevska porodica za pet puta veću sumu. No, desilo se "Arapsko proleće", Bahrein ne odustao od kupovine, Santander je ispao zbog finansija i završio u jednoj od regionalnih trećih liga.

Igrači koji nisu bili plaćeni mesecima su 2013. imali sjajnu seriju u kupu, izbacili Sevilju, ali onda u duelu sa Almerijom su stajali prvih 20 sekundi iz protesta. Atmosfera je bila usijana, nakon sat vremena, navijači su probali da provale u direktorsku ložu. Da stvar bude još zanimljivija, Santander je tukao i Almeriju i stigao do četvrtfinala i Sosijedada. Igrači su upozorili da ako ne budu plaćeni i predsednik Anhel Lavin ne podnese ostavku. Ovaj je to odbio, pa smo na "Sardineru" videli konačnu propast zelenih. Naime, oni su se uhvatili za ruke, ponovo stajali dok su se igrači Sosijedada dodavali, sudija Hil Manzano je pitao kapitena Rasinga da li da prekine meč, ovaj ga je zamolio da to učini. Navijači im nisu zamerili, ovacijama su ih ispratili sa terena.

Sve se to dešavalo u jubilarnoj godini, kada su slavili vek postojanja. Dve godine kasnije zbog duga od 2.3 miliona bili su pred gašenjem, ali su navijači i bivši igrači skupili sumu, a Manolo Iguera bivši fudbaler je postao predsednik. Na sudu su dobili i bivšeg prvog čoveka Lavina, koji je optužen za manipulaciju i dovođenje kluba gotovo do bankrota, on je osuđen na tri i po godine zatvora 2019.

Rasing je izborio preko baraža sa Balearima Segundu, ali su u korona sezoni kada je prekinuta bili poslednjih, pa su se vratili u treću ligu. Ali, ovaj klub ima devet života. "Los Montanenesi" ili "Gorštaci" su se prošlog leta pobedom nad Pikeovom Andorom dokopali još jednom Segunde.

Ovo je njihova 36. godina među drugoligašima, čak 44 su proveli u eliti, i samo 12 sezona bili izvan prva dva ranga. To je podatak za poštovanje.

Santander je u zoni ispadanja, nakon šest mečeva imaju samo jednu pobedu, ali šampionat je u uvodnoj fazi. Jedini cilj je preživeti, od poznatijih igrača tu su štoperi Saul Garsija i Unai Medina, i jedan i drugi su igrali u Primeri. Brazilac Mateus je dugo na Pirinejima, svojevremeno nije dobio šansu u Votfordu, Nigerijac Sedrik je igrao za Majorku, ima tu još igrača sa drugoligaškim iskustvom.

Ali, dali su samo dva gola, najmanje u ligi, gostuju Eibaru koji je propustio promociju prošle sezone, ali ponovo će jurišati na Primeru.

Od ostalih tipova u sedmom kolu, Hihon nakon dva poraza u petak traži iskupljenje protiv neefikasne Ibice, ali mi bismo pre probali "manjak" golova u duelu Luga i Ovijeda, dok bi efikasan mogao da bude meč pretposlednje Malage i druge ekipe Viljareala koja igra odlično, ne može u elitu, ali i nema pritisak, pa nije ni čudo što imaju najbolji napad, ali i jednu od najslabijih odbrana.

Dalje, obratite pažnju na neporaženi Burgos. Naime, nisu primili gol, četiri remija od 0:0 i dve minimalne pobede, deluje nestvarno. Ovaj tim dolazi iz Kastilje i Leona, samo jednom, pre dve decenije proveo je sezomu u drugoj ligi. Prošle su preživeli opstali bez problema, vodi ih Hulijan Kaljero koji je bio asistent velikom broju trenera, Čeriševu, Lopetegiju, Jeru, a ovo mu je treća godina u Burgosu kako radi samostalno.

Burgos dočekuje Levante koji želi povratak u Primeru, ali klub iz Valensije ne blista, iako su najavljivali da će se prošetati sa Mustafijem, Moraešom, Soldadom, Iborom, Montijelom, Musondom, zaista imaju jak tim za ovaj rang, ali i čak tri remija u šest mečeva. Ovo bi mogao da bude najzanimljiviji meč kola, domaći ne bi imali ništa protiv da ponovo odigraju nerešeno, a malo golova se nameće...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke