Real na vrhu Forbsove liste, veliki skok Njukasla

Autor: Filip Rodic
sreda 31.05.2023.
15:45
Izvor: Sportske.net

Kultni biznis magazin "Forbs" bavio se fudbalskim klubovima koji najviše vrede na svetu

EPA-EFE/Mohamed Messara
EPA-EFE/Mohamed Messara

Povezane vesti

Prvi na listi je Real Madrid sa vrednošću od preko 6,07 miliardi dolara, 19 odsto više nego prošle godine. "Forbs" to objašnjava plasmanom u pet od poslednjih devet finala Lige šampiona, pobedivši u svim. 

Real Madrid je takođe obezbedio skoro 400 miliona dolara od " Sikst Strit and Ledžends" u okviru 20-godišnjeg ugovora o povećanju prihoda na svom stadionu "Santjago Bernabeu", koji je u fazi masovnog renoviranja za koji se očekuje da će biti završen sledeće godine.

Mančester junajted je porastao za 30 odsto u odnosu na pre godinu dana i sada je na 6 milijardi dolara. Licitacija za engleski tim se svela na ser Džima Ratklifa i katarskog biznismena šeika Jasima. Trenutni vlasnici tima, porodica Glejzer, platili su 1,5 milijardi dolara za "crvene đavole" 2005. i mogli bi dobiti četvorostruku vrednost ako se postigne dogovor.

Posle Junajteda slede Barselona, Bajern Minhen i Mančester siti.

Najveći dobitnik na ovogodišnjoj listi je Njukasl junajted, koji sada vredi 794 miliona dolara, 51 odsto više nego prošle godine. Kupovina tima od strane Fonda za javna ulaganja Saudijske Arabije u oktobru 2021. za 378 miliona dolara) ubacila je u bilans tima 208 miliona dolara kapitala, a ove sezone "Svrake" su se kvalifikovale za Ligu šampiona prvi put u 20 godina.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke