Real voli nemačku robu

Autor: Lazar Nikolić
sreda 06.03.2024.
09:00
Izvor: Sportske.net

Može li Lajpcig da iznenadi?

Povezane vesti

Da je bilo pravde, zaista, videli bismo pripremu revanš duela između Real Madrida i Lajpciga nešto drugačiju. Jer, verovatno bi i rezultat bio drugačiji da Irfan Peljto zajedno sa svojim pomoćnicima nije potpuno zakazao u drugom minutu i poništio potpuno regularan pogodak Benjamina Šeška.

Lajpcig je u duelu odigranom na prelepoj „Red bul areni“ imao možda i više od igre, ali kada je golman rivala Andrej Lunjin proglašen igračem utakmice, onda je jasno o kakvom susretu se takođe radilo. Ukrajinac je bio maestralan još jednom pokazavši da je zaista spremno dočekao svoju šansu u Madridu.

Čak devet odbrana imao je Lunjin tokom prve utakmice, dok je Peter Gulaši zabeležio samo dve. U jednom navratu nije imao nikakvu šansu jer je Braim Dijaz postigao spektakularan pogodak koji pravi razliku pred uzvratni duel na „Santjago Bernabeuu“.

Real Madrid je apsolutni favorit pred revanš u koji ulaze revoltirani nakon što im je Hesus Hil Manzano protiv Valensije uskratio priliku da osvoje tri boda sviravši kraj utakmice u momentu centaršuta Braima Dijaza ka Džudu Belingemu koji je u dubokoj nadoknadi postigao gol za 2:3. Međutim, Manzano nije hteo ni da čuje, pa je gol bio nevažeći i utakmica je okončana podelom bodova. Sada ako se setimo one odluke Peljta u Lajpcigu, rekli bismo kosmička pravda ili karma...

No, Real je na dobrom putu da se domogne četvrtfinala, a zanimljivo je to da su nemački klubovi talični kada je reč o Realovom pohodu na trofej šampiona Evrope.  Real  se sa nemačkim timovima susretao 77 puta u klupskoj istoriji i prečesto im se ukrštaju putevi sa klubovima iz ove zemlje kada uzimaju čuveni „ušati pehar“. Naime, u šest od 14 pobedničkih navrata Real Madrida u Ligi šampiona, tim iz Bundeslige našao im se kao prepreka ka tom cilju bilo da je u pitanju grupna ili eliminaciona.

Sedmi trofej došao je u sezoni 1997/98 kada su se sa nemačkim timovima sastali čak dva puta. U četvrtfinalu su eliminisali Bajer Leverkuzen sa 4:1 u ukupnom skoru, a zatim su izbacili Borusiju Dortmund, pre nego što su pobedili Juventus u finalu.

U kampanji 1999/00 igrali su čak četiri puta protiv minhenskog Bajerna. Tima sa kojim su najčešće i ukrštali koplja u istoriji Lige šampiona – 26 puta i nemaju pozitivan skor. Tada su se sastali u grupnoj fazi i u polufinalu. Na putu ka devetoj tituli takođe su im se preprečili Nemci i to opet dva puta. Bajer i Bajern.

Prošlo je 12 godina pošto je Real podigao naredni pehar namenjen pobedniku Lige šampiona i može se reći da su to godine kada je cvetao nemački fudbal jer je Bundesliga imala čak tri predstavnika u eliminacionoj rundi ovog takmičenja. I sve ih je izbacio Real. Prvo Šalke, zatim Borusiju, a potom i Bajern u polufinalu. Redom. UI sezoni 2015/16 su za rivala imali Volfsburg u četvrtfinalu i jedva su prošli u ukupnom skoru od 3:2. Taj tim „vukova“ predvodio je Kevin de Brujne.

Zatim je na red došla naredna sezona gde su u grupnoj fazi za rivala imali Borusiju koju u dva meča nisu dobili, a u četvrtfinalu je ponovo bio Bajern koji je eliminisan sa 6:3 u dva duela. I u pohodu na 14. trofej šampiona Evrope, Real je opet imao ista dva nemačka tima spram sebe. Prvo Borusija u grupnoj fazi, a naposletku Bajern u polufinalu kada su se posle drame ipak plasirali u finale u Kijevu gde ih je čekao Liverpul.

Tanka je nit između Reala i Nemaca, još kada vidimo da su za brojne te trofeje zaslužni upravo Nemci, onda...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Колатерална Штета
Wednesday, 06.03.2024
09:47

Čist ofsajd, može biti i faul jer je igrač RBL bio u kontaktu sa golmanom. Ne kontam ovakve tendenciozne tekstove