Rendžers ili Ajntraht? Prilika iz snova!

Autor: Darko Mitrović
sreda 18.05.2022.
10:23
Izvor: Sportske.net, Boris Jovanović

Nesvakidašnje finale Lige Evrope.

EPA-EFE/Julio Munoz
EPA-EFE/Julio Munoz

Povezane vesti

Da je neko pre početka sezone predvideo da će na La Kartuhu u Sevilji stići nemački i škotski tim, to ne možemo da verujemo, ovo je potpuno neočekivano finale, tim pre što nema španskih klubova, čitaj Sevilje ili Viljareala, ali ni timova iz najjačih liga koji nisu uspeli da se dokopaju top 16 faze Lige šampiona.

Da sve bude čudnije, Ajntraht je tek treći tim u istoriji ovog takmičenja, posle Čelsija 2019. i Viljareala prošle sezone koji je neporažen stigao do bitke za trofej. Ovaj tim je napredovao prošlih godina, generacija iz koje je ostao Kostić, je sa dodatkom Jovića i Alera stigla do polufinala, sada su otišli korak dalje.

Naravno, ključni trenutak sezone je pobeda nad Barselonom koja je jurila jedini trofej koji joj nedostaje. Na "Kamp Nou" Adleri su šokirali Katalonce u režiji Filipa Kostića i pokazali da imaju dva lica, jedno u prvenstvu gde je novi trener Oliver Glasner kritikovan u prvom delu sezone, drugo i Evropi gde je Ajntraht sa tri pobede i remija u društvu Fenera, Olimpijakosa i Antverpena stigao do evropskog proleća. Nakon toga padali su kao snoplje, Betis, Barselona i Vest Hem, u sva tri dvomeča, rivali su imali ulogu favorita.

Pa, možda je ovo nova situacija za tim iz Hesea, oni će u ovo finale ući kao blagi favoriti. Jedan razlog je upravo put do završnice, a drugi jer dolaze iz neuporedivo jače lige.

Ajntraht voli ovo takmičenje, na kraju krajeva osvojili su ga 1980. godine kada su u dvomeču porazili zbog gola u gostima favorizovane "Ždrebce" iz Gladbaha. Tu generaciju predvodio je kapiten Holcbajn, a prava atrakcija je bio Ča Bum-kun i do dan-danas najpopularniji stranac u istoriji Ajntrahta. Ovaj tim je krajem pedesetih igrao finale KEŠ, tada su jedini put bili i prvaci Nemačke (ne Bundeslige koja je nastala nekoliko godina kasnije) i naravno izgubili su od neprikosnovenog Reala sa 7:3. Generacija iz sedamdesetih je igrala polufinale KPK (sada su se osvetili Vest Hemu za poraz od pre 45 godina), nekoliko puta su stizali do četvrtfinala u dva slabija takmičenja u Evropi, ono što važi za Ajntraht je da retko kada razočaraju kada se domognu Evrope.

EPA-EFE/RONALD WITTEK

Na neki način, Austrijanac Glasner je pokupio lovorike posle sjajnog rada Adija Hitera koji se ove sezone nije proslavio u Gladbahu. Ajntraht je ponovo prodao najbolje, tačnije Silvu, Luka Jović se vratio u Real, nisu ni mnogo ulagali, a uspeli su da i pored ponude Lacija zadrže Kostića. Ovaj tim je na okupu par godina, istina odlaze golgeteri, ali stigao je Santos Bore iz River Plate, doveli su nekoliko igrača na pozajmicu, pa kada pogledate ekipu, imaju dosta samopouzdanja, sve su bacili na Evropu i ispostavilo se, bili u pravu. Odlazak Silve je otupio napad, tačnije malo je i Glasner pod prinudom promenio stvari, Ajntraht je dao 43 gola u ligi u odnosu na 69 prošle sezone, odnosno 59 pre dve godine. Sa Hiterom, tim bi nekako stao u finišu pred ciljem bilo u polufinalu LE, bilo u Bundesligi gde bi propustili da se plasiraju u Ligu šampiona u poslednjim kolima, to je nekako postala navika.

Sada su igrali odlično kada je bilo najpotrebnije, pa je Glasner učutkao žestoke kritike.

Neke paralele mogu se izvući kada je u pitanju drugi finalista, Rendžers. Oni su nevoljno tokom sezone ostali bez Džerarda koji je preuzeo Vilu, Englez ih je proteklih godina vratio na vrh posle bankrota pre deceniju, uz to prekinuo je niz titula Seltika. I ovo je kruna, jer je zaista neočekivano s obzirom na kvalitet škotskog fudbala da se jedan tim nađe u završnici.

Ali, Gersi su sa dve pobede uspeli da se domognu nokaut faze, da uz dosta sreće izbace Zvezdu, ali i da eliminišu Dortmund koji je bio jedan od najvećih favorita u ovom takmičenju, ali i Bragu i Lajpcig koji je objektivno bolji tim. Holanđanin se sve vreme uzdao u Ajbroks i podršku, bez obzira što se igra u Sevilji, navijači "Policajaca" će okupirati Andaluziju, ovo je prvo finale za Rendžerse posle 14 godina.

Oni su finale 2008. u Mančesteru izgubili od Zenita koji je bio u velikom naletu, kao i čitav ruski fudbal u to vreme, imaju dva poraza u finalima KPK, i jednu evropsku titulu, u pomenutom takmičenju. O njoj smo pisali svojevremeno na ovim stranama, sa 3:2 su na "Kamp Nou" savladali moskovski Dinamo.

No, da ostavimo sada istoriju, za mnoge je neverovatno da posle pada u četvrtu ligu posle devet godina igraju finale, ali da budemo do kraja fer, ma koliko je Džerard napravio najveći deo posla, Đovani Van Bronkhorst je ovog proleća dao svoj pečat.

Evo i kako.

Promenio je ćud tima, odustao od kanonskih 4-3-3, pa je Rendžers uspevao da se prilagodi rivalu ali i da ga iznenadi, igrajući sa trojicom u odbrani, ili samo jednim napadaćem, uz podršku trojice ofanzivaca. Pravi talisman tima je bio kapiten i sada već legendarni Džejms Tavernije. On je u Škotsku stigao pre šest godina, ovaj Englez nikada nije dobio pravu šansu u Njukaslu. Dao je tri gola u završnici, iako je desni bek, protiv Brage i Lajpciga pa je samo potvrdio kultni status na "Ajbroksu".

Stivi Dži je otišao u novembru, letos je kontrolisao prelazni rok, ali su dovođeni samo besplatni igrači, Bakunja, Sakala, iskusni Lundstam iz Šefild Junajteda. Tek tokom zime je napravljen posao, Remzi iz Juventusa, Dialo iz Junajteda, Žukovski i Džejms Sands, Amerikanac su stigli na pozajmice (Poljak je kupljen od Lehije).

Letos je Džerard pustio na pozajmice igrače na koje ne računa, a veteran Defo, Kamara, Lovri, Kanađanin Arfild su nagrađeni novim ugovorima. To je dokaz da je imao nameru da ostane duži period (i letos je imao neke ponude iz PL, ali nije odoleo Vili).

Tim je dobio ove sezone neke neočekivane junake, kritikovani veteran MekGregor (ima 40 godina) je zablistao u Evropi, golman Rendžersa doživljava drugu mladost. Morelos je konstanta, ali su i Balogun i Helander iskusni igrači odigrali mnogo bolje nego u prvom delu sezone. Isto se odnosi na Arfilda, nekadašnjeg igrača Barnlija koji igra bolje nego pre nekoliko godina. Uklopio se i Ramzi, ali on ima problem sa povredama, pa su igrali kao Nigerijac Aribo, Lundsrom, iskusni Severni Irac Dejvis nastavili da nose vezni red. Jamajčanin Ruf i Kolumbijac Morelos su napravili sjajno partnerstvo. Gersi su izgubili titulu u Škotskoj, ali delom je to posledica dugog boravka u Evropi. Oni su put počeli u avgustu, izbacio ih je u Ligi šampiona u kvalifikacijama Malme na penale, a onda su jedva prošli prvaka Jermenije Alaškert kako bi izborili plasman u LE.

Zato ovo finale zaista deluje nestvarno iz vizure od pre devet meseci.

Šta očekivati?


Kako smo rekli, Ajntraht je malo promenio ćud, bolje, pogotovo protiv većih timova deluju kada se brane i koriste prostor u kontri. Na kraju krajeva, nisu tukli samo Barsu u Španiji već i Bajern u Minhenu. Oni su tim koji voli da kontroliše stvari, ali sigurno da se neće zaletati. Što se Škota tiče, ulog je preveliki da bi napali, Van Bronkhorst je, iako Holanđanin, na neki način tradicionalista, vezan za pre svega oprezan pristup kada ne igra kod kuće. Rendžersi su dali desetak golova manje od Seltika, možda je to odlučilo prvaka, ali ono što nije radilo u domaćem šampionatu u Evropi je bilo odlično. I oni protiv Ajntrahta vole kada im rival ostavi pustu polovinu terena, iskoristili su to protiv Dortmunda, ali ni Bragi, ni Lajpcigu nisu dali gol u gostima. Tu se Van Bronkhorst pouzdao u revanš kod kuće gde sve mogu da nadoknade, i ispostavilo se, bio u pravu.

Mi ne verujemo baš u vatromet u Sevilji, možda Ajntraht bude imao nešto više loptu u posedu, ali se oni muče kada se ekipe brane. Recimo, u Bundesligi dobili su samo ćetiri meča kod kuće cele sezone, što je nezamislivo, a više bodova osvojili su u gostima. Ali, Glasner to zna, rivali će čekati grešku, možda se sve završi jednim golom ili meč ode u produžetak.

Niko od aktera nije ni sanjao u ovakav rasplet sezone, pa će biti veoma nervozni, pogotovo u prvom delu meča.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke