Restart uspešno završen, "kockice se slažu", kada će doći veliki trofej?

Autor: Mladen Heleta
utorak 23.04.2024.
12:45
Izvor: Sportske.net

Mikel Arteta vratio Arsenal tamo gde pripada.

EPA-EFE/ANDY RAIN
EPA-EFE/ANDY RAIN

Povezane vesti

Teška i stresna sedmica je iza fudbalera Arsenala. Izgubili su od Aston Vile i predali prvo mesto na tabeli Premijer lige, potom su ispali od Bajerna u četvrtfinalu Lige šampiona, ali su se trgli u subotu  uveče, pokazali katakter i ostali u igri za titulu u domaćem prvenstvu.

Izabranici Mikela Artete savladali su Vulverhempton u gostima sa 2:0, u utakmici 34. kola Premijer lige i vratili se na čelo tabele koje dele sa Liverpulom, ali imaju bolju gol-razliku. Glavni favorit za titulu Mančester siti ima bod manje i meč manje, pa i dalje sve od njega zavisi.

Nije Arsenal u Vulverhemptonu bio u svom modu, nije dominirao i pritiskao rivala, kao što nas je na to navikao tokom većeg dela sezone, ali je uspeo da iskoristi dva trenutka nepažnje domaćih i reši susret golovima  Trosara u 45. i Edegarda i 95. minutu.

Arsenal do kraja sezone čekaju mečevevi protiv Čelsija kod kuće, Totenhema u gostima, Bornmuta kod kuće, Mančester junajteda u gostima i Evertona u Londonu.

Težak je to raspored, ali “tobdžije” imaju jasnu računicu i moraće da pojure svih pet pobeda i sačekaju neki eventualni kiks Sitija, kako bi se domogle titule koju predugo čekaju, punih 20 godina. Liverpul bi u slučaju svih pobeda trebalo da bude pod kontrolom, jer je prednost u gol-razlici baš velika u korist Arsenala.

Mikel Arteta je čovek koji je puno uradio za Arsenal otkako ga je preuzeo u decembru 2019. godine. Došao je  tada u jedan tim koji je baš bio daleko “zabazao” u pogrešan smer, suočio se sa velikim izazovom, morao je i da “seče” tamo gde se malo ko nadao i gde mnogi ne bi smeli, suočio se sa tim da može i da navuče gnev navijača, ali kada se danas pogleda zašto je i kako sve urađeno, mora mu se odati veliko priznanje.

Nije bilo sentimentalnosti ni za igrače sa kojima je delio svlačionicu samo nekoliko godina ranije, poput Mesuta Ozila i Hektora Beljerina. Španski stručnjak nije oklevao ni sekund pre nego što je digao ruke od nedisciplinovanog Pjera-Emerika Obamejanga, iako je Gabonac imao velikog udela u osvajanju FA kupa u njegovoj debitantskoj sezoni.

Taj trijumf na Vembliju 2020. godine označio je početak revolucije i u njoj su mogli samo da učestvuju samo oni igrači koji su bili voljni da ostave svoj ego sa strane i „poginu za dres“. Pošteno je reći da svaki igrač koji Arteta trenutno ima na raspolaganju odgovara tom opisu. Njegova želja da vrati Arsenal u dane slave je bila ogromna, a strast koju je preneo na igrače još veća.

Od 18 fudbalera koji su tada branili boje Arsenala na Artetinom debiju 26. decembra 2019. godine, samo su Bukajo Saka i Emil Smit Rou preživeli nemilosrdnu seču iz aktuelnog rostera.

Transformacija, usavršavanje i dovođenje igrača nisu jedine stvari koje su Arteti pošle za rukom. Španac je odigrao glavnu ulogu u ponovnom osmišljavanju strategije kluba. Arteta se postarao da ima odličan odnos sa američkim vlasnikom Džošom Kronkeom i pridobio je njegovo apsolutno poverenje.

Ekipa je građena postepeno, Arsenal naravno nema novca da sebi priušti nešto što mogu ekipe poput Sitija, Čelsija, Liverpula i Mančester junajteda, dovođenje “škarta” iz Sitija i Čelsija u likovima Gabrijela Žezusa, Zinčenka, Žoržinja i Kaija Haverca nisu dobro dočekani od strane navijača, ali Arteta je znao šta radi, pažljivo je sklopio svoj “mozaik”, tačno je znao šta mu nedostaje i Arsenal je prošle sezone konačno postao ekipa koje je bila konkurent za titulu. Nisu izdržali trku sa Sitijem, ali i sada su ponovo tu, napravljen je iskorak i u Ligi šampiona i ostaje nam da vidimo kako će se sve završiti.

Bukajo Saka je u međuvremenu izrastao u jednog od najboljih igrača Premijer lige, a prošlog leta je Arsenal konačno došao u poziciju da se isprsi na tržištu i iskrešira veliki novac za igrača koji mu je bio neophodan za velike poduhvate. Kapiten Vest Hema Deklan Rajs je doveden isped nosa Mančester sitiju i to je bio pun pogodak. Stigao je i golman Raja, koji zna da igra sa loptom, što Arteta preferira i Arsenal je sa njima dobio novu dimenziju.

E sad, ono što se podvlači kao mana ovog tima je kratak roster i na tome će Arteta morati da radi preko leta. Raja – Vajt, Saliba, Gabrijel, Zinčenko – Rajs, Žoržinjo, Edegard – Saka, Martineli – Haverc. To je postava koja je iznela skoro celu ovu sezonu, uz dobre minutaže za Trosara, Kivjora, Gabrijela Žezusa i Tomijasua.

Složićete se da je ovo premalo za tim koji želi trofej u Premijer ligi, a najveća mana je svakako nedostatak klasičnog napadača.

Arteta je najvažnije utakmice igrao sa Kaijem Havercom na mestu “lažne devetke”, a znamo da je Nemac ofanzivni vezista, pokušavao je i sa Gabrijelom Žezusom, koji je krilni napadač, ali to nije to. Arsenalu treba minimum 20+ golova u sezoni sa pozicije centarfora i jasno je čemu će ovaj klub stremiti u letnjem prelaznom roku.

Italijanski mediji su ovih dana ponovo pokrenuli priče oko Dušana Vlahovića i Arsenala, ostaje da se vidi šta će biti po tom pitanju, ali nema sumnje da bi Srbin iz Juvetusa ovom sastavu “tobdžija” legao kao “kec na 10”.

Arsenal je ove sezone pokazao taktičku zrelost u defanzivi, uspeo je da ne izgubi u dva meča sa Sitijem i ne primi gol, a znamo svi da se u duelima sa šampionom prethodnih sezona provodio kao “bos po trnju”. Deklan Rajs je stabilizovao celu ekipu, Saliba i Gabrijel su se podigli na viši nivo i u tandemu deluju brutalno na pozicijama štopera, Vajt konstantno briljira na mestu desnog beka…

Ostaće žal svima u Arsenalu što su onako bojažljivo odigrali revanš protiv Bajerna u Minhenu, kada su izgubili sa 1:0 i ostali bez polufinala Lige šampiona. Ima i do Bajerna, koji je fantastičan tim, ali Arsenal nije bio sav svoj na toj utakmici. Izostala je ta oštrina u fazi napada, nije bilo prepoznatljivih tranzicija, ekipa je delovala uplašeno i baš se tu videlo da joj treba još to nešto malo da očvrsne i ponovo se etablira među one najjače u Evropi.

To je proces koji će Arteta sigurno uspešno završiti i već naredne sezone treba očekivati još bolji Arsenal u elitnom takmičenju.

"Pokušali smo da igramo protiv tima koji ima ogromno iskustvo. Kroz ovaj dvomeč, odlučivali su detalji. Bilo je momenata kada smo mi bili bolji, ali dali smo im priliku da nam zatresu mrežu dva puta kod kuće, a to je velika prednost. U revanšu ste mogli da vidite da je prostor za greške bio ravan nuli. Napravili smo veliku grešku braneći kazneni prostor i primili smo gol. Posle toga, pokušavali smo na mnogo načina, ali teško je. Sada je vreme da ostanemo bliski, da budemo uz igrače, jer oni su ti koji su nas i doveli do ove tačke putovanja. Normalno je da ovakve mečeve odluči greška ili trenutak magije. Nismo uspeli da pobedimo u prvom meču, a mogli smo. Mislim da smo tada bili bolji. U Minhenu je nedostajala je ta varnica pred golom da bi se slavila pobeda. Klub nije igrao sedam godina u Ligi šampiona. Očajnički smo želeli u polufinale u prvoj godini po povratku. Vidite i da je drugim klubovima potrebno šest ili sedam godina da dođu dotle. Bili smo bliizu, to je realnost. Moramo da prebolimo ovo, ustanemo ujutru i nastavimo sa istim stavom koji smo pokazali ovde”, izjavio je Arteta posle poraza u Minhenu i na najbolji mogući način objasnio zašto se taj poraz desio.

Eventualna titula u Premijer ligi već ove sezone bi ubrzala sve gore navedene procese i otvorila jedno potpuno novo poglavlje u istoriji kluba. Biće jako teško, za početak treba savladati Čelsi, ali i ako trofej ne dođe sada, nemojte sumnjati u ovaj projekat i u to da će vizionar Arteta ostvariti zacrtani cilj.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke