Revolucija - Promena pravila koja će fudbal učiniti još uzbudljivijim?

Autor: Darko Mitrović
utorak 28.11.2023.
22:45
Izvor: Beta

Defanzivci će morati da pripaze na ponašanje, a napadači će imati veću slobodu.

2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Međunarodni bord fudbalskih asocijacija (IFAB) preporučio je sa današnjeg sastanka u Londonu testiranje privremenih isključenja u profesionalnom fudbalu, pravilo koje ima za cilj suzbijanje različitih nedoličnih ponašanja igrača.

IFAB je 2017. godine potvrdio primenu privremenih isključenja, sa ciljem ublažavanja mogućih tenzija na terenu i poboljšanja fer-pleja, u amaterskim kategorijama, mladima, veteranima, uz odobrenje svake nacionalne federacije i konfederacije.

U Francuskoj je od 2018. godine u amaterskim takmičenjima na snazi pravilo o privremenom isključenju, odnosno beli karton koji je prekršiocu izrečen i naloženo mu je da se smiri na deset minuta.

Profesionalni fudbal trenutno nije pogođen ovom merom i to je ono što bi moglo da se promeni u budućnosti.

Članovi odbora IFAB su takođe podržali predlog da samo kapiten tima može da priđe sudiji u određenim situacijama tokom utakmice.

Svi ovi predlozi biće razmotreni na godišnjem generalnom sastanku ovog tela u Glazgovu u martu 2024. godine.

"Kada smo pogledali pitanje privremenih isključenja - a jasno je da protokol mora biti razvijen - bili smo zainteresovani za nedolično ponašanje... Ali, takođe smo spomenuli i druge razloge, posebno taktičke faulove", rekao je Mark Bulingem, član odbora IFAB i izvršni direktor Fudbalskog saveza Engleske.

"Frustracija navijača je ogromna kada vide obećavajući kontranapad prekinut taktičkim faulom. A pitanja da li je žuti karton dovoljan za kaznu navelo nas je da se zapitamo da li i bi i beli karton trebalo da bude opcija", objasnio je on.

Predsednik sudijskog komiteta Fifa Pjerluiđi Kolina, koji je i u tehničkom potkomitetu IFAB-a, rekao je da bi privremeno isključenje moglo da se uvede i u profesionalni fudbal već od sledeće sezone, pod uslovom da generalna skupština tog tela to odobri u martu.

"Testiranje ovog pravila je bilo uspešno među amaterima. Sada govorimo o mnogo višem nivou, profesionalnom. Moramo da razvijemo nešto što funkcioniše ili je dostojno fudbala na visokom nivou", rekao je Kolina.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke