Revolveraški obračun Halanda i Kejna na Etihadu

Autor: Lazar Nikolić
četvrtak 19.01.2023.
12:31
Izvor: Sportske.net

Navijači Totenhema verovatno ne bi mnogo žalili čak ni da izgube od Arsenalovog glavnog rivala za titulu…

EPA-EFE/PETER POWELL
EPA-EFE/PETER POWELL

Povezane vesti

Premijer liga Engleske nam u svakom kolu donese neki od derbija, pa je tako od dve zaostale utakmice sedmog kola jedan okršaj između Mančester sitija i Totenhema. Pred duel dve ekipe na Etihadu koji je na programu u četvrtak 19. januara od 21 sat, ono što spaja “građane” i “pevce” jeste – Arsenal.

Ekipa Pepa Gvardiole ove sezone nije tako dominantna kao u nekim prethodnim, pa se nakon 18 odigranih kola nalazi na drugoj poziciji Premijer lige sa 39 bodova. Čak osam manje u odnosu na Arsenal koji na čelu tabele ima neverovatnu sezonu. “Tobdžije” su ovu prednost stekle u prethodnom kolu pošto su savladale Totenhem u derbiju severnog Londona sa 2:0, dok je Siti pretrpeo poraz u gradskom derbiju Mančestera od Junajteda 2:1.

Ono što najviše brine navijače Sitija i Pepa Gvardiolu od početka 2023. godine jeste forma Erlinga Halanda. Norvežanin je sezonu započeo na nestvaran način, on je i dalje ubedljivo najbolji strelac šampionata sa 21 golom na 17 mečeva, ali u poslednja tri nije zatresao mrežu. Sitijeva igra u pojedinim trenucima deluje usporeno, igrači kao da su se zasitili silnih pobeda, pa i odbrana ima problem da sačuva mrežu prethodnih nedelja. Iznenađujuća eliminacija od Sautemptona u Liga kupu Engleske neće previše uzdrmati ekipu jer je Gvardiola na tom meču pružio priliku i nekim igračima sa manjom minutažom, ali poraz od Junajteda koji je u naletu mogao bi da poremeti šampionske ambicije u trci za Arsenalom. Osam bodova manje na polovini sezone nije nešto što je nedostižno, pa je utakmica sa Totenhemom jedna od pravih prilika da Siti povrati samopouzdanje.

Šta se dešava sa Totenhemom?

Sparse je sreća pogledala u Ligi šampiona gde su se na kraju posle velike drame plasirali u osminu finala Lige šampiona, dok im ni u Premijer ligi ne ide naročito loše. Pozicija broj pet sa 33 boda, pet manje od mesta koje vodi u Ligu šampiona ne može se smatrati neuspehom, ali senku na to baca gorepomenuti poraz od Arsenala i to na domaćem terenu. Pred “pevcima” je težak zadatak čijim bi ishodom navijači londonske ekipe mogli da budu nezadovoljni čak i u slučaju da izgube jer bi Sitijev poraz omogućio Arsenalu da ode na prilično velikih “plus 10” u šampionskoj trci. Totenhem je imao problem sa igračima koji su nastupali na Mundijalu, ali je Antonio Konte odlučio da ih odmah po povratku uvede u takmičarski ritam. Cilj Totenhema je i ove sezone plasman u Ligu šampiona, ali na bodove u Mančesteru retko ko može da računa unapred.

Zanimljiva je i tradicija okršaja Sitija i Totenhema, naročito u Mančesteru gde su Sparsi u februaru prošle godine slavili rezultatom 3:2 golom Harija Kejna u petom minutu nadoknade vremena u jednom od najuzbudljivijih utakmica sezone. U poslednje četiri godine, videli smo čak pet minimalnih pobeda neke od ekipa, dok je u poslednjih 12 samo dva puta bilo nerešeno i to u Mančesteru. Obe ekipe imaju veliki napadački potencijal, jasno je da će se Mančester siti uzdati u Erlinga Halanda i njegov konačni prekid posta u novoj godini, dok će sve nade Totenhema biti uprte u kapitena ekipe i reprezentacije Engleske Harija Kejna. U četvrtak od 21 sat videćemo još jedno taktičko nadmudrivanje dvojice trenera sa prilično različitim fudbalskim filozofijama, Pepa Gvardiole i Antonija Kontea. Italijan je jedan od retkih koji se može pohvaliti pozitivnim učinkom jer ima tri pobede nad Gvardiolom, dok je Španac trenutno na dva trijumfa.

Utakmica na "Etihadu" obećava puno golova, a AdmiralBet nudi kvotu 1.73 da će oba tima postići barem po jedan.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke