Rijeka čeka sedam godina, a Split 19 - Da li je vreme da se prekine surova Dinamova dominacija?

Autor: Lazar Nikolić
subota 30.03.2024.
13:00
Izvor: Sportske.net

Čeka nas nikad uzbudljiviji finiš sezone u Hrvatskoj

Povezane vesti

Hrvatsko fudbalsko prvenstvo će u finišu sezone izazivati veliku pažnju, jer će se u njemu tri kluba boriti za šampionsku titulu.

Na devet kola pre kraja, Rijeka je lider na tabeli HNL-a sa 59 bodova na svom kontu, Hajduk ima 55, a Dinamo 54, s tim što treba istaći da ekipa iz Zagreba ima utakmicu manje od Riječana i Splićana.

Dinamo je ove sezone u krizi, iako je imao prilično uspešnu evropsku kampanju. Dogurao je do osmine finala UEFA Lige konferencija i ispao od PAOK-a, a u domaćem šampionatu je napravio toliko kikseva da je već morao biti otpisan iz šampionske trke, ali nije, jer Rijeka i posebno Hajduk, to nisu znali da do kraja iskoriste.

„Modri“, dakle, i dalje imaju šansu da nastave svoju surovu dominaciju hrvatskim fudbalom. Dinamo je od 2006. godine do danas osvojio 17 titula i samo 2017. nije bio šampion države. Rijeka je bila ta ekipa koja je uspela da ga nakratko zaustavi, a deluje da bi baš ona mogla ponovo da preseče niz kluba sa Maksimira.

Da je neko 2005. godine navijačima Hajduka iz Splita rekao da će im to biti poslednja titula šampiona Hrvatske u naredne gotovo dve decenije, verovatno bi ga bacili sa Rive u more.

Ali,  Hajduk i njegovi navijači zaista naslov prvaka države čekaju od 28. maja 2005. godine. Hajduku je to bila druga uzastopna titula, a osvojio je sa samo 56 bodova, čak 22 manje nego prethodne sezone. Tome je u prilog išla činjenica da je Dinamo bio u plej-autu, pa Hajduk nije imao pravu konkurenciju, iako ga je Inter iz Zaprešića jurio do samog kraja.

Delovalo je jesenas da je Hajduk zreo da konačno dođe do cilja. Vratio je u svoje redove neke velike asove, vratili su se gledaoci i Poljud je pun na svakoj domaćoj utakmici. Splićani su dugo bili lideri na tabeli, ali u drugom delu sezone su na površinu isplivali brojni problemi ovog kluba, sa kojima on ne može da se izbori već deceniju unazad i sada se čini da je Hajduk najudaljeniji od šampionskog pehara od sva tri pretendenta.

Jedan od mečeva koji bi mogli da prelome sezonu igra se subotu na Poljudu, gde će se sastati Hajduk i Dinamo u najvećem derbiju Hrvatske.

Biće to njihov četvrti međusobni duel u tekućem prvenstvu, a zanimljivo je da će se već u sredu ponovo sastati na istom mestu u polufinalu kupa Hrvatske. Hajduk je u dosadašnje tri utakmice imao mnogo više uspeha od Dinama. U prvom kolu je 21. jula slavio u Zagrebu sa 2:1, a u 10. kolu je pobedio i u Splitu sa 1:0. U utakmici 19. kola, koja je odigrana u Zagrebu 17. decembra, nije bilo golova.

Sada će i jedni i drugi juriti trijumf, jer Rijeka ima zicer na gostovanju proslednjeplasiranom Rudešu i očekuje se da će tim iz Istre upisati tri boda.

Rijeka je iz potpuno drugog plana došla u situaciju da sada bude prvi favorit za titulu. Ovu ekipu je na početku sezone napustio trener Sergej Jakirović, kako bi preuzeo Dinamo i tako je na sebe navukao veliki gnev navijača Rijeke.

I dok se Jakirović muči sa Dinamom, njegov naslednik u Rijeci Željko Sopić je stvorio jedan homogen sastav, koji zaista igra najbolji fudbal u Hrvatskoj i mogao bi da dođe do druge titule u istoriji kluba. Kakav bi to samo bio udarac za Jakirovića…

Apsolutni lider Rijeke je krilni napadač Marko Pjaca, bivši igrač Dinama, Juventusa, Šalkea, Fiorentine, Anderlehta, Đenove, Torina i Empolija. Nekada najveća nada hrvatskog fudbala nije u inostranstvu opravdao velika očekivanja, vratio se u Rijeku da rehabilituje karijeru i napravio je najbolji mogući potez. Dobio je poziv i od Zlatka Dalića, ponovo je u nacionalnom timu i treba ga očekivati i na Evropskom prvenstvu.

Rijeka već u sledećem kolu dočekuje Hajduk, a do kraja sezone će joj gostovati i Dinamo, 28. aprila. Imaće ovaj tim teška gostovanja Lokomotivi i Osijeku, ali deluje da, uz bodovnu prednost, ipak ima i lakši raspored od Dinama i Hajduka.

Hajduk ispred sebe ima najvažnijih deset dana u novijoj istoriji kluba, a ukoliko uspešno prebrodi teške izazove, onda će ući u nešto lakši raspored i sigurno će se boriti do kraja. Gostovanje Lokomotivi, koja je ove sezone pravi “ubica favorita”, zakazano je za poslednje 36. kolo.

Dinamo ima najteži raspored, jer će do kraja gostovati i u Splitu i u Rijeci, ali i famoznoj Lokomotivi.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke