Rivali koje je zbližio PSŽ

Autor: Lazar Nikolić
nedelja 25.02.2024.
11:00
Izvor: Sportske.net

Monpelje stiže u goste posrnulom Marseju

Povezane vesti

Posrnuli velikan Olimpik iz Marseja tone sve dublje u francuskom prvenstvu pošto slast pobede u Ligi 1 nije osetio tokom ove kalendarske godine. Nakon nedeljnog poraza na gostovanju Brestu otpušten je trener Đenaro Gatuzo, pa će klub sa „Velodroma“ nastavak sezone dočekati sa Žan-Lujom Gaseom koji je nedavno usred Kupa afričkih nacija smenjen sa mesta selektora Obale Slonovače.

Nekadašnji pomoćnik Lorana Blana stiže u redove francuskog velikana u trenucima kada ovaj tim zauzima skromno deveto mesto u ligi, a da izazov bude veći u nedelju im od 20:45 na zatvaranju kola dolazi ljuti rival Monpelje.

Poduži je spisak rivalstava u francuskoj ligi, a među imenima čije ime naročito prednjači je Olimpik iz Marseja. Devetostruki šampion Francuske jedan je od najvećih klubova na Starom kontinentu, a činjenica da dolazi iz velikog grada na jugu zemlje presudno je uticala na razgranatu mrežu rivala protiv kojih igra svoje utakmice.

Najljući je svakako Pariz Sen Žermen, što je ujedno i najveća utakmica u šampionatu Francuske. Zatim slede dueli protiv Olimpika iz Liona koji nisu prepoznatljivi po velikom navijačkom naboju koliko po izraženom rivalstvu na terenu gde su se ekipe smenjivale po formama. Uže geografski gledano, dueli Marseja i Sent Etjena decenijama su važili za izrazito tenzične zbog ogromnih uspeha koji je tim u zelenim dresovima imao u prošlosti.

Predstojeći okršaj protiv Monpeljea ne spada ni u jednu od ovih kategorija pošto je priča za sebe. Blizina dva grada, pogotovo na jugu zemlje, uticala je da se vremenom stvori veliko rivalstvo između Marseja i Monpelja. Istine radi, Monpeljeu je najveći rival Nim, ali to je tek priča za sebe.

Navijačima Marseja naročito je u sećanju ostala 2012. godina kada je Monepelje bio šampion, a uprkos velikom rivalstvu oni su čak i navijali za ovakav ishod prvenstvene trke pošto im je glavni cilj bio osujećenje PSŽ-a da dođe na tron.

Koliko ponekad stvari u Francuskoj umeju da izgledaju čudno svedoči i primer utakmice između Marseja i Monpeljea na „Velodromu“ aprila 2012. godine kada je gost slavio sa 3:1. Mnogi bi pomisli da nije iznenađenje da budući šampion tuče posrnulog velikana, ali ako se zna da su navijači Marseja lično pružili podršku gostima iz Monpeljea da pobede samo da sapletu PSŽ.

Tačnije, navijači su to zahtevali od svojih fudbalera, a koliko su oni hteli da usliše njihove molitve ili su iz nemoći poraženi pitanje je na koje verovatno nikad nećemo znati odgovor.

Dve godine kasnije dogodila se još jedna zgoda na relaciji dva kluba. Te 2014. godine renovirao se „Velodrom“ i pošto je Grad Marsej tražio veliku sumu novca da rentira Olimpiku prostor za igranje, postojala je opcija selidbe u obližnji Monpelje. Navijači to nisu želeli da čuju i istog momenta su najavili bojkot utakmica voljenog kluba ukoliko se presele u rivalski grad.

Predstojeći meč imaće naročitu težinu jer će to biti sudar davljenika. Marsej je u jednoj od najvećih kriza u istoriju kluba, dok se Monpelje bori za opstanak. Čini se da će u tih 90 minuta stati mnogo više od fudbala.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke