Rizik i kontranapadi recept uspeha na SP!

Autor: Beta Beta
petak 15.08.2014.
20:02
Izvor: Beta

Opširna studija FIFA o nedavno završenom 'Mundijalu' donosi nam pregršt informacija o najuspešnijim taktikama i stilovima igre. O čemu se radi?

Beta/AP Photo/Martin Meissner
Beta/AP Photo/Martin Meissner

Povezane vesti

Preuzimanje rizika tokom utakmica i igra na kontranapade su nova moda u fudbalu, navodi se u danas objavljenoj studiji Svetske fudbalske federacije (FIFA) o taktici ekipa na Svetskom prvenstvu u Brazilu.

"Trend je da ekipe igraju pozitivno i da čine sve kako bi pobedile, pre nego da čine sve da ne izgube", navodi se u studiji Fifinih trenerskih eksperata koji su radili na Mundijalu u Brazilu.

Najbolje ekipe su nagradjene uspehopm jer se "nisu plašile da će izgubiti oštrinu u pojedinim trenucima", navodi se u dokumentu od 284 strane.

"Izvanredni brze prelazi i taktika kontranapada su najefikasnije strategije na Svetskom prvenstvu. Tempo utakmica je bio impresivan, verovatno je turnir u Brazilu bio najbrži u istoriji Mundijala", piše u studiji.

Medju ostalim uspešnim potezima, navedena je igra sa najmanje dva napadača u ekipi, tri centralna defanzivca i sa samo jednim defanzivnim fudbalerom sredine terena.

Kontroverzni incidenti, uključujući ispad Luisa Suareza koji je tokom utakmice sa Italijom ugrizao protivničkog igrača Djordja Kjelinija, kao to što su igrači nastavljali da igraju utakmice i uprkos očiglednih povreda glave, nisu pomenuti u dokumentu.

Ekipe su retko kritikovane, a Fifini eksperi zabeležili su da "napadačka igra Brazila nije bila na nivou i da je bilo očiglednih problema u odbrani te ekipe".

"Evropske ekipe mogu da budu zadovoljnije svojim nastupima u Brazilu. četiri azijske reprezentacije su bez pobede na turniru, nedostajalo im je kreativnosti, ideje i prodora, ali i igrača koji bi mogao da preokrene rezultat u njihovu korist", navodi se u studiji Fife.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke