Roben na “Filipsu” za vikend - Fudbalska nostalgija!

Autor: Ivan Cvetković
subota 24.04.2021.
13:10
Izvor: Sportske.net, Boris Jovanović

Veliki skok napravio je u PSV Ajndhovenu...

EPA/Robert Vos
EPA/Robert Vos

Povezane vesti

Pisali smo o Arjenu Robenu u Groningenu, kao veoma mlad je debitovao za najveći klub holandskog severa, igrao je fantastično, pogotovo u drugoj sezoni kada je imao samo 17 godina. U tom šampionatu slabi Groningen je opstao u ligi, četiri boda iznad Den Boša, najviše zahvaljujući golovima i asistencijama krhkog momka koji je igrao i na levom i na desnom krilu.  

Jasno, bilo je vidljivo da je prevazišao sredinu i rodni grad pa se odmah narednog leta preselio u PSV. Taj transfer nije bio veliki za današnje vreme, ali za holandski fudbal jeste, plaćen je oko četiri miliona evra.  

Dočekan je sa skepsom, pre svega zbog konstitucije, ali i mladosti, mnogi su tvrdili da je prerano otišao i da će sedeti na klupi.  

Kako su se samo varali.  

U prvoj godini među "Filipsovcima" je odigrao 33 meča i dao 12 golova. Tandem sa Kežmanom je funkcionisao kao sat, PSV je osvojio titulu za bod, a srpski napadč je postigao 35 golova. Nazivali su ih "Betmen" i "Roben" zgodna asocijacija. Roben je bio neumoran u maltretiranju bekova, a u Ajaksu su zažalili.  

Ovo je legenda, nikad potvrđena, ali ni opovrgnuta. Njegov otac Hans koji se čitavog života brinuo o njegovoj karijeri je odbio da potpiše ugovor sa Amsterdamersima jer je Arjenovo ime bilo pogrešno napisano na ugovoru. To ga je navodno iznerviralo i uverilo da ga ne doživljavaju ozbiljno.  

Za te dve godine među "Seljacima" kako ih pogrdno nazivaju, Roben je izrastao u jednog od najboljih igrača lige. Krenula su poređenja sa Gigsom, pričalo se o Mančester Junajtedu.  

Druge sezon je Kežman postigao 31 gol, Roben samo pet, mada je u Evropi pružao bolje partije. Krenule su povrede, nije na kraju otišao u Junajted iako su ga skautirali.  

Naime, jedan od Čelsijevih direktora, kada je odlazio iz Junajteda, ukrao je skautske beleške, pa je Abramovičev Čelsi ušao u trku. Prethodno je Roben još u januaru bio na turi na "Old Trafordu" želeli su da ga impresioniraju. Oni možda jesu, ali ponuda Junajteda nije baš bila dovoljna za PSV.  

Naime, oko pet miliona funti je "taman dovoljno da dobiju Robenov dres sa potpisom", prokomentarisao je predsednik "Filipsovaca" Hari Van Raj.  

Oko 12 miliona funti, onih ruskih, ubedilo je klub, Roben je prodat, već je debitovao za reprezentaciju, deo njegovih kvaliteta videli smo tog leta na EP. Ali, ponovo su povrede učinile svoje, čak se sumnjalo da ima rak testisa, na početku nije mogao da igra, ali kada je Murinjo promenio u 4-3-3 dobio je pravog Robena.  

Ono kasnije znate, zlatne godine u Bajernu, povrede i majstorije, i na kraju povratak u Groningen gde tribina na "Euroborgu" nosi ime po porodici Roben i gde su mu i preci igrali sa mnogo manje uspeha.  

I već na prvoj utakmici PSV, nije trajao ni tridesetak minuta, povredio se, platio ceh zbog želje da zaigra, bacio iznervirano dres. Mnogi su mislili da je kraj, ali Roben se oporavio, ušao je u igru u derbiju severa koji je Groningen izgubio protiv Herenvena, sada će se vratiti na "Filips". Da ima navijača dočekali bi ga ovacijama, ovako samo slatko sećanje na mladost i prilika da se priseti starih dobrih vremena. Sa druge strane biće Mario Gece, nekadašnji saigrač iz Bajerna, ali i rival iz Klopovog Dortmunda pa ćemo prisustvovati pravoj fudbalskoj nostalgiji.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke