Rodžers u Liverpulu - Igra slučaja ili uspeh?

Autor: Nemanja Janošev
četvrtak 10.02.2022.
13:20
Izvor: Sportske.net

Uvek će biti polemika oko njegovog boravka na “Enfildu”

EPA/PETER POWELL
EPA/PETER POWELL

Povezane vesti

Gostovanje Lestera na "Enfildu" je prilika da se podsetimo Rodžersovih dana u Liverpulu. Valjda nikada posle one trke Njukasla sa Mančester Junajtedovim iz Kigenovih dana (pisali smo o tom timu) vicešampion nije u neku ruku bio impresivniji nego prvak. On je nasledio legendarno Dalgliša koji je bio samo čuvar klupe nakon neuspelog eksperimenta sa Hodžsonom. U sećanju relativno novih vlasnika Džona Henrija i "Fenvej grupe" ostao je aplauz kojim je prethodne godine Svonsi ispraćen sa stadiona.

 Svonsi je igrao evropski fudbal, Brendan Rodžers, svojevremeno deo Murinjove ekipe i trener drugog tima Čelsija je bio opsednut posedom i dominacijom sa loptom. Kao pravi hodočasnik obilazio je Španiju, konkretno Barselonu sa ciljem da što više nauči o onome što se često naziva "tiki-taka" i što je previše uzak pojam, za ono što insistiranje na posedu obuhvata.

 Kada je stigao Rodžers se oslobodio klasičnog napadača kao što je Kerol, slabo pokretnog Čarlija Adama koji je pokušavao dugim pasovima. Doveo je svog pulena Džoa Alena iz Svonsija, pomalo pretenziozno nazvanog "velškim Ćavijem, kao i Borinija koga je trenirao u rezervama Čelsija i koji se dobro uklapa kod Luisa Enrikea, sledbenika iste škole u Romi.

 Iako start nije bio obećavajući, pet kola bez pobede, Liverpul je napredovao na igračkom planu, a onda su te zime stigli novi ljudi za transformaciju Felipe Kutinjo i Danijel Staridž. U toj drugoj polovini sezone, eksplodirao je Luis Suarez. Iako stalno u nevolji poput one sa Evrom i rasističkom vređanja, on je bio veoma popularan među navijačima. Posle pomenutog incidenta, kada je Rodžers nasledio Dalgliša (Kralj Keni je osvojio Liga kup i igrao finale FA kupa), "El Pistolero" je napravio novi problem, ugrizao je Baneta Ivanovića i završio sa 10 mečeva suspenzije.

 Iako je te sezone, kada je igrao, Suarez davao golove, on je želeo da ode, i pozivao se na navodni nepisani dogovor sa klubom da, ako ne budu igrali Ligu šampiona bude prodat. Samo, malo interesovanja je bilo preko Lamanša, Juve je odustao, ali je zato Arsenal svim silama želeo da ga dovede. Sećate se one famozne ponude 40 miliona, plus jednu funtu, kada su Redsi imali obavezu da ga obaveste o interesovanju "Gunera". Obavestili jesu, ali pustili nisu, klauzula je sama po sebi bila besmislena, Suarez je najavljivao štrajk udaljen je sa treninga prvog tima, ali se pojavio Stiven Džerard. Dugogodišnji kapiten je tog leta tek postao lider jer se povukao dugogodišnji "šef" svlačionice Džejmi Karager. Stivi je nagovorio Suareza da ostane, otišao čak sa njim na sastanak sa Rodžersom gde su prevaziđenje nesuglasice.

Kako ga je ubedio? Pa nije bilo teško, jer je Urugvajac pre svega želeo da ode iz Pl u Španiju ili Italiju, nego da se vezuje novim dugim ugovorom, čak i za u to vreme bolji Arsenal. Iako je suspenzija trajala i pet mečeva u novoj sezoni, za Luisa Suareza to je bila godina iz snova. Oni su krenuli sa kvotom 33 u sezonu za osvajanje titule i došli nadomak, ono klizanje baš Džerarda protiv Čelsija ih je sprečilo, što je svakako i najveći Rodžersov žal u karijeri.

 Ako objektivno posmatramo tu godinu, Liverpul je osim neigranja u Ligi šampiona imao i prednost jer su svi jači klubovi promenili trenera. Pelegrini je stigao u Siti, Ser Aleks otišao izabravši Mojesa, u Čelsiju je počeo drugi mandat Murinja. Liverpul je, ako se sećate startovao odlično, oni su dobili prva tri meča, protiv Stouka, Vile i Junajteda sa po 1:0, a sva tri gola dao je Staridž koji je briljantno menjao suspendovanog Suareza.

 Tada su mnogi posumnjali i pored pobeda u proaktivne namere Rodžersa, ali ga je njegov Svonsi zaustavio, bilo je 2:2, a onda je izgubljen meč u Sautemptonu.

 Mnogi su očekivali novu sezonu suza, ali posle tih pet mečeva vratio se Suarez. Kako bi uklopio njega i Staridža, Rodžers je odustao od koncepcije sa trojicom u sredini i vratio se na klasiku, 4-4-2. U naredna četiri meča dali su 12 golova, Suarez polovinu, Staridž četiri i Džerard dva sa bele tačke.

 Taj tandem Staridž-Suarez iako je priča da se van terena nisu podnosili zbog naravno Suarezovog sebičluka o čemu je svojevremeno pričao i Marko Pantelić iz vremena kada su čini tandem iz Ajaksa, neka poređenja su se neodoljivo nametala. Naime, kada je Blekburn neočekivano devedesetih osvojio titulu velikim ulaganjima, ključ je bilo partnerstvo "SAS" tandema, Širera i Krisa Satona.

EPA/PETER POWELL

Samo, ishod nije bio isti, Suarez je dao 31 gol te sezone, Staridž 21, prvi i jedini put u istoriji PL desilo se da su prva dva strelca iz istog tima.

 Pukotine su se pojavile protiv Arsenala kada je Staridž zgađeno gestikulirao u nekoliko situacija u kojima Urugvajac, ili "carinik" kako ga je zvao napred pomenuti Pantelić nije želeo da mu doda loptu. Ali, Englez se povredio, pa se Rodžers vratio na formaciju sa jednim napadačem koja je donosila ekstra čoveka u veznom redu i veće insistiranje na posedu.

 Iako je Suarez davao golove nemilice, to nije bilo dovoljno protiv direktnih rivala, danas postoji teorija da su Redsi tu izgubili titulu, a ne Suarezovim klizanjem. Jer, on nije dao gol u šest mečeva protiv top ekipa, u tim utakmicama Liverpul je doživeo četiri poraza.

 Tokom Božićnog ludila povredio se i Džerard koji je bio nezadovoljan ulogom u timu, no nakon povratka Rodžers mu je promenio ulogu, vratio ga nazad, a pobeda protiv lidera Arsenala od 5:1 je lansirala i Sterlinga, ali i pokazala da mogu da se nose sa svim timovima u ligi. Rodžers je shvatio da je bolje da igra na kontranapad, imajući u vidu brzinu Sterlinga, Suareza i Staridža. Ali, nikoga nije briga što je odustao od svojih prvobitnih namera jer se pobeđivalo, "Crveni" su dominirali u posedu samo protiv slabijih ekipa.

 Mnogi Rodžersovi kritičari će reći da je on profitirao na činjenici da je bez Evrope odigrano samo pet mečeva u kupu te sezone i da je mogao da se koncentriše na rad tokom nedelje, da se studiozno priprema, da tim dovede do automatizma, da su bili svežiji. Ima istine, pošto su uništili Arsenal, napravili su 11 pobeda u nizu i stigli sa četvrtog na prvo mesto na tabeli.

 U devet od jedanaest pomenutih pobeda dali su tri i više golova. Jedan od tih susreta je bila i pobeda nad Sitijem od 3:2 koja je jedna od kvalitetom najboljih utakmica u istoriji PL. Proglašena za borbu za titulu, ona je Liverpulu donela prednost od 2:0 iako su Staridž i Suarez bili neprimetni. Ali, onda se ulaskom Davida Silve sve promenilo, pa su "Građani" utišali na trenutak raspevani stadion i izjednačili rezultat. I umesto da pobedi, kada Silva nije uspeo da stigne pas Kuna i loptu ubaci u gol, "Građani" su izgubili sjajnom pogotkom Kutinja.

 Nekako su pobedili u Noriču, iako je od lakog vođstva na kraju spašavana živa glava, što je bio uvod u meč veka protiv Čelsija. Murinjo je zbog Lige šampiona odmarao tim, kada se pogleda tabela, Rodžersu je bilo dovoljno i da remizira, zatim pobedi Kristal Palas i Njukasl kako bi osvojio titulu. Ono što se desilo je mnogo puta opisano, klizanje Džerarda posle koga je Demba Ba šokirao lidera. Ali, Stivi Dži je kasnije u autobiografiji rekao da je bio uplašen Rodžersovim preteranim optimizmom pre meča i željom da napadne Čelsi. Jer, po njemu, to je bio pogrešan pristup. Od šokantnog gola domaći se nisu oporavili čitavo poluvreme, šutirali su besciljno, mnogo trčali bez efekta pokušavajući da razvuku Čelsi. Istorija nam je svedok, Murinjovi timovi se najbolje snalaze u tim situacijama. Na kraju je Vilijan koga je Džerard ubeđivao prethodnog leta da dođe u Liverpul iz Donjecka potvrdio pobedu. Rodžers je promašio poentu rečima da je Murinjo došao po bod, osvojio tri. Da su i Redsi igrali na bod, verovatno ne bi izgubili.

 Kasnije tog dana Siti je slavio protiv Palasa, a onda i protiv Evertona, i stigao Rodžersov tim- Ali imali su mnogo bolju gol razliku. Pretposlednjeg dana sezone je Liverpul vodio sa 3:0 protiv slabog Palasa, ali bilo im je potrebno još šest golova da stignu Mančester Siti. Umesto toga bilo je 3:3, i tada je praktično skinut pritisak sa "Građana". Šampion je dobio i Vest Hem i Vilu, pa pobeda Liverpula protiv Njukasla za oproštaj nije značila ništa. Na kraju, dva boda minusa, da su dobili Palas umesto što su jurili gol razliku i odigrali prethodno na bod protiv Čelsija bili bi prvaci. Za mnoge, Rodžersova naivnost i odsustvo pragmatizma ih je koštalo šampionske krune.

 Pristalice te teorije uzimaju kao primer već narednu sezonu, Suareza su morali da puste u Barsu (mada ovoga puta lakše jer je u međuvremenu ujeo Kjelinija tokom leta na Mundijalu), dovedeni su, više pod pritiskom navijača Lambert koji je vojnik kluba, Lalana, Lovren, Džan, Origi kao obećanje i Mario Baloteli (stigao je i naš Marković i Moreno iz Sevilje). Utrošeno je oko 140 miliona evra, gotovo duplo od onoga dobijenog za Urugvajca, rezultat su bili ispadanje iz Lige šampiona tokom jeseni, dva domaća kup polufinala i šesto mesto u sezoni.

 Tada su svi očekivali otkaz, danas se priča da Liverpul nije imao rešenje, pa je Rodžers potrošio novih stotinak miliona na Bentekea, Ingsa, Klajna, Firmina i sem "Bobija", ostali su bili promašaj, ili nisu dobili šansu. Polovina novca je naravno bila od odlaska Sterlinga, ovo je istorijsko leto jer je otišao Džerard.

 I ubrzo se pokazalo da je Rodžers bio na pozajmljenom vremenu. Posle uvodne dve pobede, usledila je serija poraza od direktnih rivala, posle remija u "Mersisajdu" u prvoj nedelji oktobra otišao je.

 Posle dominacije u Seltiku, vratio se u PL, sa Lesterom dve godine bio u borbi za top 4, podario im kup. Na prvom gostovanju je izgubio golom Milnera iz penala u 96. minutu,, na drugom lakše, sa 3:0, a gostovao je i u Liga kupu pre par meseci. Podsetimo, Lester je vodio sa 3:1, primio gol u 96. minutu, opet, za izjednačenje, i ispao na penale. Ipak, poslednje dve godine, uključujući i ovu, kada su tokom prazničnog perioda dobili nakon što je Salah promašio penal, sa 1:0.

 Ovo je novo poglavlje, čeka ga aplauz "Kopa", videćemo hoće li konačno uspeti da neporažen napusti "Enfild". Doduše on jeste to učinio, ali na početku PL karijere kao menadžer Svonsija, kada je bilo 0:0, a te godine je uzeo Redsima meru i u Velsu na kraju prvenstva. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke