Rozario - “Hulje” koje vole svoj nadimak!

Autor: Aleksandar Obrenović
utorak 16.07.2024.
18:30
Izvor: Sportske.net

“Kanalje” jedan deo strašno “Rozarino” rivalstva…

Povezane vesti

 "Canalla" je na neki način uvredljiv izraz u Argentini, nešto između "kurvinog sina" i "gada" odnosno "hulje". Kada sami sebe tako zovete, zvuči čudno, ali navijači Rozario Sentrala nemaju ništa protiv, čak potenciraju taj nadimak.

On je stariji više od veka, vodi poreklo od rađanja rivalstva u Rozariju. Pisali smo, dva gradska kluba su dobila poziv da odigraju meč od koga bi prihod išao za izgradnju bolnice "Karasko" za obolele od lepre. Njuelsi su pristali, Rozario je odbio, pa su ih rivali, inače klub koji su osnovali imigranti, potomci engleskih doseljenika prozvali "huljama". Old Bojsima je ostao nadimak "Lepre" koji se zadržao i danas.

Ovi klubovi su zaista veliki neprijatelji, u isto vreme su krajem tridesetih primljeni u profesionalnu ligu, i mada su "Leprozni" uspešniji (i poznatiji zbog Mesija, Bijelse, Batistute, Valdana, čak je i Maradona krajem karijere obukao njihov dres), Rozario je uspešniji, kada se računaju i lokalna takmičenja.

Uz to, za razliku od komšija, imaju međunarodni trofej Copa CONMEBOL što je preteča današnje Sudamerikane. Za tu titulu iz sredine devedesetih vezane su najslađe uspomene. Oni su u Minas Žeraisu izgubili sa 4:0 u prvoj utakmici od Atletiko Mineira, na "Arohitu" pobedili istim rezultatom i na kraju posle penala osvojili trofej. Za taj tim branio je Roberto Bonanona (sećate ga se kao rezerve Barse sa početkom veka, igrali Lusenhof i Graf, dva štopera koja su ostavila trag u Fejenordu, odnosno španskim klubovima, pa veteran Omar Palma, Urugvajac Da Silva koji je nastupao i za Boku i za River. Ta ekipa nije se dokopala titule prvaka, ovaj vek je značio opadanje moći, ćak i ispadanje pre 15-tak godina.

Iskusni Migel Anhel Ruso koji je odlazio i vraćao se ih je 2013. vratio u elitu. To je bio njegov četvrti dolazak, posle stabilizacije prilično neočekivano "Kanalje" su uzele argentinski kup 2018. na klupi je bio Edgardo Bauza. Put do trofeja nije mogao da bude slađi, u četvrtfinalu su tukli Njuelse. Bauza je inače kao igrač osvojio krunu sa Rozarijom osamdesetih. On je kasnije ustupio mesto Dijegu Koki, pa su se na klupi izmenjali Kili Gonzales i Karlitos Tevez kome je to bio prvi trenerski posao. Spasao je klub ispadanja, ali kada je promenjen predsednik, odnosno kada je Gonzalo Beloso dobio klupske izbore, vratio je Rusa, to je peti mandat ovog veterana koji ima 68 godina, a sa Bokom je svojevremeno osvojio Kopa Libertadores. Usledila je titula prvaka, prva posle 1987. U pitanju je Liga kup, novo takmičenje koje je deo jedne polusezone, ali se računa naravno kao titula. Tim sa Frensisom MekAlisterom (jeste, u pitanju je brat Liverpulovog veziste, Meksikancem Dupujom, Montojom, Fakundom Maljom, iskusnim golmanom "Fatuom" Braunom se dokopao prvog mesta. Tukli su u finalu Platense sa 1:0, odlučio je gol Lovere koji se nije baš proslavio u evropskoj avanturi u Olimpijakosu.

Ta titula je donela 11. učešće Rozariju u Kopa Libertadores, nisu uspeli da se domognu osmine finaa, u konkurenciji Atletiko Mineira i Penjarola, ali su završili ispred Karakasa, pa će u baraž protiv brazilskog Internasionala. Neće biti lako, "Crveni" iz Porto Alegrea su prošle godine igrali polufinale Kopa Libertadores, to ih je koštalo u Seriji A, pa su na kraju završili u Sudamerikani. U grupnoj fazi, tim koji je dvostruki šampion Južne Amerike je bio drugi iza Belgrana, u svojoj grupi. Imaju solidan tim sa Enerom Valensijom, Patrikom, Santosom Boreom, Arangizom, Renanom, Argentincima Bustosom, Merkadom, Alariom, neke od njih znate iz Evrope....

Revanš je na mitskoj "Beiri Mar", Argentinci će učiniti sve da u Porto Alegre odnesu nekakvu prednost. Od ostalih mečeva, najzanimljivije će biti u duelu ekvadorskog Independientea, dvostrukog osvajača Sudamerikane i Boke Juniors, aktuelni osvajač trofeja LDU Kito je favorit kod kuće protiv Always Ready, bolivijske elipe. Neke mečeve ćemo obraditi u drugim rubrikama, "Stilersi" iz čileanskog Huačipata bi trebalo da savladaju kod kuće, uz neizostavni pritisak, urugvajski Rasing iz Montevidea...

Sve parove Kopa sudamerikana pronađite OVDE!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke