Rudovo vatreno krštenje u Kneževini, Bodo Glimt opet je hit

Autor: Aleksandar Obrenović
utorak 02.08.2022.
10:27
Izvor: Sportske.net

Zanimljivi mečevi širom Evrope.

 EPA-EFE/Mats Torbergsen
EPA-EFE/Mats Torbergsen

Povezane vesti

U utorak i sredu na programu je 10 utakmica trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona, a osim Crvene zvezde i Pjunika, odigraće se još nekoliko zanimljivih mečeva.

Na papiru najzvučiniji par svakako je Monako - PSV. Ova dva tima bila su zajedno u grupi u prošloj sezoni Lige Evrope, u Monaku nije bilo pobednika (0:0), dok je francuski tim slavio u Ajndhovenu - 1:2. Ipak, PSV je trofejom u Superkupu Holandije i pobedom nad Ajaksom u finalu rezultatom 5:3 pokazao da je novi trener Rud van Nistelroj doneo neku novu energiju. Posle tri sezone u Sevilji i Barseloni, u PSV se vratio Luk de Jong za sumu od tri miliona evra, a za istu je došao i Hus Til iz moskovskog Spartaka, a jedno od zanimljivijih pojačanja mogao bi da bude mladi Ćavi Simons, koji je stigao kao slobodan igrač iz Pari Sen Žermena. S druge strane, Monako se pojačao još zvučnije, pošto su dva glavna pojačanja Takumi Minamino, koji je stigao iz Liverpula za 15 miliona evra i Bril Embolo, koji je došao iz Borusije Menhengladbah za 12,5.

"Balkanski" okršaj odigraće bugarski i hrvatski šampioni Ludogorec i Dinamo Zagreb. Bugarski tim ima 11 vezanih titula i redovan je učesnik evropskih takmičenja, ali s druge strane, rival je ekipa koja od 2005. godine samo jednom nije osvojila titulu u Hrvatskoj, u sezoni 2016/17 kada je pehar osvojila Rijeka. Ludogorec i Dinamo su se poslednji put sastali u u grupnoj fazi Lige Evrope u sezoni 2013/14, kada su Bugari slavili u oba navrata 3:0 i 1:2, te u narednu rundu prošli sa ogromnih 16 bodova. I Ludogorec i Dinamo su redovni učesnici grupne faze Lige šampiona ili Lige Evrope, Bugari su u dve sezone igrali grupnu fazu Lige šampiona i šest u Ligi Evrope, a Dinamo juri grupnu fazu LŠ od sezone 2019/20.  

U ovom ciklusu zanimljivo je pratiti i norveški Bodo Glimt, koji je na fudbalskoj mapi eksplodirao u prošloj sezoni, pošto je u grupnoj fazi Lige konferencija pobedio Murinjovu Romu rezultatom 6:1 i potom na "Olimpiku" remizirao 2:2. Zanimljivo da je Bodo Glimt bio šampion Norveške samo dva puta i to 2020. i 2021. godine. Bodo je u prvoj rundi deklasirao šampiona Severne Irske Linfild (0:1, 8:0), a sada dočekuje Žalgiris i ima lepu šansu da se domogne plej-ofa za Ligu šampiona. Bodo Glimt je i potencijalni rival Crvene zvezde u plej-ofu, uz Trabzon i boljeg iz duela Makabi Haifa - Apolon.


Kompletna ponuda kvalifikacija za Ligu šampiona na AdmiralBetu nalazi se OVDE!

Od velikih klubova, tu je Benfika, koja je favorit protiv danskog Midtjilanda. Danci su jedva, posle penala, pobedili AEK Larnaku i Kiprane poslali na Partizan u kvalifikacijama za Ligu Evrope, a Portugalcima je ovo prvi zvanični meč u sezoni. Benfika je odradila zanimljiv prelazni rok, pošto je dovela  našeg Mihaila Ristića, dok je iz Šahtjora stigao David Neres, a iz River Plejta supertalentovani 21-godišnji Argentinac Enco Fernandes.

Za kraj svakako moramo pomenuti i Glazgov Rendžers, prošlogodišnjeg finalistu Lige Evrope. Tim Đovanija van Bronhorsta nije uspeo da odbrani titulu koju je doneo Stiven Džerard, koji je 2021. prekinuo 10-godišnji niz Seltika. Rendžersi neće imati lak zadatak protiv belgijskog Rojal Uniona. Ovaj belgijski klub je čak 11 puta  bio šampion, ali je sve svoje titule osvojio u periodu od 1904. do 1935. godine, te je od tada najveći uspeh prošlogodišnje drugo mesto iza Klub Briža.  

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke