„Salatara“ rešena, Bajernu preti „scenario 2011“, ko će u Ligu šampiona?

Autor: Milovan Longinov
petak 12.04.2024.
15:00
Izvor: Sportske.net

Finiš sezone u Bundesligi doneće nam veliku borbu za četvrto mesto.

Povezane vesti

Iako je do kraja aktuelne sezone u nemačkoj Bundesligi ostalo još šest kola, već sada je poznato da će ona biti istorijska sa više aspekata.

Najvažnija stavka je svakako da će Nemačka dobiti novi tim na večnoj listi šampiona, pošto je Bajer Leverkuzen došao na korak do sna.

„Farmaceuti“, pod vođstvom trenera Ćabija Alonsa, igraju sezonu za anale, još uvek su bez poraza, imaju 24 pobede i četiri remija i došli su na tri boda od titule, prve od osnivanja kluba. Višedecenijski sam navijača Bajera može biti ostvaren već u nedelju, kada u Leverkuzen stiže Verder iz Bremena. Ukoliko Bajer ostvari trijumf, osvojiće popularnu „salataru“ na pet kola pre kraja.

Drugo i treće mesto u Bundesligi u principu i ne donose neku razliku u smislu rezultata, pošto će oba tima plasirana na tim pozicijama ići u Ligu šampiona, ali u trci za drugo mesto ove sezone imamo jedan klub sa ogromnim motivom da tu i završi i drugi koji bi želeo da što bre zaboravi ovaj šampionat.

Naravno, u pitanju su Štutgart i Bajern, koji trenutno dele drugo mesto sa 16 bodova manje od Leverkuzena.

Bajernova surova dominacija u Bundesligi je okončana posle 11 vezanih titula. Bavarci su stvorili jači tim nego ranijih sezona, stigao je Hari Kejn i poobarao mnoge rekorde, ali odlazeći trener Tomas Tuhel prosto nije uspeo da uspostavi svoje principe u Bajernu, na opštu radost svih u Nemačkoj koji ne navijaju za Bajern.

Da budemo realni, Bajern ni prošle sezone nije zaslužio da bude prvak, ali je u tome uspeo zbog nestvarnih kikseva Borusije iz Dortmunda, koja je u finišu prvenstva, pa i u poslednjem kolu, imala sve u svojim rukama.

Štutgart se preporodio pod vođstvom Sebastijana Henesa, trenera čije se ime mora upamtiti i pred kojim je velika karijera. On je ekipu preuzeo pred kraj prošle sezone, spasio je od ispadanja u baražu, a ove je napravio pravu “mašinu”, koju ćemo od septembra gledati u Ligi šampiona.

Poslednji put Bajern nije bio u Top 2 na tabeli Bundeslige u sezoni 2010/2011. Tada je prvi kroz cilj prošao Klopov Dortmund, a vicešampion je bio Bajer iz Leverkuzena.

Možda i najzanimljivija borba u finišu prvenstva vodiće se između Lajpciga i Dortmunda, koji svim silama žele četvrto mesto i igranje Lige šampiona.

Radi se o dva standardna učesnika elitnog evropskog takmičenja u prethodnih nekoliko sezona, ali zbog sjajne sezone Štutgarta, sada neće biti mesta za jedan od ova dva tima.

U 29. kolo ulaze bodovno poravnati sa po 53 osvojena boda, ali treba naglasiti da Borusija ima i veliku potrošnju i opterećenje u vidu revanša protiv Atletika u četvrtfinalu Lige šampiona, koji se igra u utorak uveče.

Njihov međusobni obračun zakazan je za 27. april i 31. kolo u Lajpcigu.

Lajpcig pre toga igra protiv Volfsburga kući i Hajdenhajma u gostima, a nakon toga gostuje Hofenhajmu, dočekuje Verder i gostuje u Frankfurtu.

Borusija u ovom kolu gostuje imenjaku iz Menhengladbaha, pa dočekuje Leverkuzen, koji će tada verovatno već biti šampion. Posle gostovanja u Lajpcigu mu sledi Augsburg kod kuće, Majnc u gostima i Darmštat na domaćem terenu.

U borbi za opstanak, Keln i Majnc loše stoje, ali imaju šansu da nekim dobrim serijama preteknu Bohum do kraja sezone.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke