Samo 90 minuta do Ovijedovog sna i do besmrtnosti Santija Kazorle

Autor: Mladen Heleta
nedelja 23.06.2024.
11:00
Izvor: Sportske.net

Ovijedo u Barseloni brani 1:0.

Povezane vesti

Nedelja, 23. jun 2024. godine, mogao bi da bude poseban u istoriji španskog fudbala. I tada bi mogla da se završi jedna od lepših i poučnijih životnih priča, a ne samo fudbalskih karijera.

U nedelju će na stadionu "El Prat" u Barseloni, Santi Kazorla povesti svoj Ovijedo na putu ka eliti posle više od dve decenije, a sebe na put ka besmrtnosti. Jer, dok su tog leta 2023. svi odlazili za novcem u Saudijsku Arabiju, Španac je odlučio da se vrati tamo gde je sve počelo. U svoj Ovijedo, u koji je prvi put stigao 1996. godine, kao pionir, i kada je gledao kako je njegov voljeni klub deo elite, La Lige, iz koje je kasnije ispao i od 2001. se nije vraćao. 

Kazorla je rođen u mestu Ljanera, na samom severu Španije, 11 kilometara od Ovijeda. Prošao je gotovo sve mlađe kategorije voljenog kluba, a onda je kao 19-godišnjak otišao u Viljareal. Kasnije ga je put vodio preko Rekreativa i Malage, sa kojom je igrao četvrtfinale Lige šampiona, do transfera karijere u Arsenal. U Londonu je igrao od 2012. sve do 2018. godine, ali je usput prošao pravi pakao. Kao što je poznato, Kazorla je zbog problema sa Ahilovom tetivom bio podvrgnut više operacija. Preciznije, čak osam puta je morao na operativni zahvat, a ne da nije mislio da će ikada više igrati, nego se samo molio Bogu da može da hoda i da živi bez bolova. 

Ipak, uporni Kazorla je uspeo da se oporavi, ali i da se vrati na velika vrata. Nakon što gotovo godinu i po dana nije odigrao nijedan jedini meč, leta 2018. godine Viljareal je odlučio da ga vrati, kada je imao 32. Kazorla je odigrao u prvoj povratničkoj sezoni čak 46 utakmica, a u drugoj još 40, postigavši pritom čak 22 gola! Nakon toga, usledio je odlazak u katarski Al Sad, gde je sarađivao sa Ćavijem Ernandesom i odigrao još pune tri sezone i stotinak utakmica. 

I onda, počela je najlepša priča za kraj, sa potencijalnim najlepšim krajem. Kazorla je prošlog leta došao u svoj Ovijedo, zahtevao je da igra bez primanja, ali je po regulativama La Lige ipak morao da igra za minimalac od 91.000 evra godišnje. Kazorla ove sezone nije mogao da igra kao u najboljim danima, ali jeste upisao 24 nastupa i četiri asistencije, ali je njegov uticaj na igrače i svlačionicu nešto nemerljivo. 

Ovijedo je u prvom meču finala baraža za dopunu La Lige pobedio Espanjol 1:0 i ima istorijsku šansu da se vrati u elitu. Poslednji put kada je Ovijedo igrao u La Ligi bilo je u sezoni 2000/2001, nakon čega je ispadao čak i u četvrti rang takmičenja, da bi u jednom trenutku pretio i bankrot. Tada je, takođe, Kazorla odlučio da donira novac kako bi spasio svoj klub potpune propasti. Ovijedo nikada nije bio bliži povratku, poslednjih godina bio je šesti, sedmi, osmi, pa čak i 13. i 15. u drugoj ligi, a sada ga 90 minuta deli od elite. I 90 minuta deli Santija Kazorlu da završi jednu od najlepših fudbalskih priča ikada. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke