Šampionski melem na rane iz Gengana

Autor: Milovan Longinov
sreda 03.04.2024.
11:00
Izvor: Sportske.net

Gostovanje u Parizu budi sećanje Renu na najdraži trofej u Kupu Francuske.

Povezane vesti

Imajući u vidu da je najtrofejniji fudbalski klub u Francuskoj PSŽ osnovan tek na leto 1970. godine, mnogi sa podozrenjem posmatraju slabije rezultate klubova koji su daleko ranije formirani.

Jedan od njih je i Ren, osnovan još davne 1901. godine od studenata iz Bretanje, poluostrva na krajnjem zapadu Francuske. Doskorašnji klub Nemanje Matića u više od veka dugoj istoriji postojanja još nije pronašao mesto na listi šampiona države.

Klub sa prepoznatljivim crveno-crnim dresovima najpoznatiji je po akademiji za mlade fudbalere koja važi za jednu od boljih u Francuskoj, ali stvaranje potonjih asova više je koristilo drugim klubovima da nižu uspehe.

Za to vreme su u Renu morali da se zadovolje utešnim trofejima u Kupu Francuske (ukupno tri), koji je u godinama formiranja davne 1917. godine imao ogromnu vrednost.

Da grade turnir snažnog renomea u Francuskoj se videlo već u uvodnim godinama mira kada je takmičenje nazvano po Šarlu Simonu, koji je nastradao za vreme Prvog svetskog rata. Ovaj ugledni sportski radnik u predratnoj Francuskoj osnovao je organizaciju koja je bila preteča sadašnjeg fudbalskog saveza ove države.

U Renu su već krajem druge decenije prošlog veka počeli ozbiljno da računaju na osvajanje trofeja u Kupu Francuske. Na leto 1921. godine doveden je iz pariskog Red Stara čuveni fudbaler Fransoa Ugo, koji je te sezone osvojio nacionalni kup pobedom u finalu protiv Olimpika iz Pariza 2:1.

Pravo čudo u fudbalskoj Francuskoj dogodilo se toga leta budući da niko ni slutio nije da će rođeni Parižanin, koji je prve korake sa loptom načinio na Monmartru, otići na zapad zemlje.

Već u debitantskoj sezoni se videlo da nije pogrešio pošto je sa kapitenskom trakom na ruci doneo Renu finale kupa i postao prvi fudbaler kluba iz Bretanje koji je zaigrao za reprezentaciju Francuske. Veliki žal ostaće poraz u finalu od u to vreme neprikosnovenog Red Stara 2:0, ali su navijači Rena bili oduševljeni kakvog su asa dobili.

Njegov boravak u Bretanji bio je kratkog daha pošto se već nakon jedne sezone vratio u Pariz, ali da Renu leži kup videlo se već tokom 30-ih godina prošlog veka kada je izboreno novo finale. Bilo je to davne 1935. godine kada su u finalu naišli na moćni sastav Olimpika iz Marseja, a problemi sa povredama dvojice glavnih napadača uticali su da rival pobedi sa ogromnih 3:0.

Usledile su decenije naizmeničnog igranja u dva najjača ranga francuskog fudbala, a prelomni trenutak u istoriji kluba bila je 1965. godina kada je Ren stigao do prvog trofeja. Bila je to kruna generacije koju je trenirao čuveni Žan Pruf, koji je dve sezone ranije postao šampion Belgije sa Standardom iz Liježa.

Trofej u Kupu Francuske stigao je nakon izborenog četvrtog mesta u ligi, a u finalu je savlada Sedan pobedom 3:1 u ponovljenom meču nakon prvobitnih 2:2.

Šest godina kasnije Ren je ponovo stigao do velikog trofeja u kupu. U finalu 1971. godine, poslednje Prufove u klubu, savladan je Lion 1:0, što je bila kruna mandata čoveka čije ime se sa posebnim pijetetom izgovara u čitavoj Francuskoj.

Prufov odlazak označio je slobodan pad Rena koji će u decenijama koje su usledile bezuspešno pokušavati da pronađe dostojnu zamenu sjajnom stručnjaku.

Stvari su krenule nabolje tek krajem veka kada je stigao biznisemen Fransoa Pino, a dobri rezultati u ligi početkom 2000-ih odrazili su se i na plasman u kupu.

Odlazak u finale 2009. godine viđen je kao prilika za treći trofej u klupskoj istoriji, ali Ren nije imao snage da se izbori sa ulogom favorita protiv Gengana pošto je poražen sa 2:1. Poraz je bolniji ako se zna da je došao od ljutog rivala iz iste regije, a na svežu ranu došao je novi pola decenije kasnije. Ponovo je Gengan bio bolji od Rena, ovaj put 2:0. Obrazi su brideli tih dana u Bretanji.

Do trećeg trofeja u kupu Ren će doći 2019. godine, kada je u velikom finalu savladao PSŽ na penala 6:5, prekinuvši trofejni niz kluba iz prestonice u ovom takmičenju. Uspeh je utoliko veći pošto je nadoknađen zaostatak od dve gola u regularnom delu igre.

Ove srede će prvi put posle pola decenije igrati protiv PSŽ-a u kupu. Utakmica na stadionu „Park prinčeva“ igra se od 21:10, a drugi polufinalni par na programu je dan ranije kada će Lion dočekati Valensijen od 20:45.

Aktuelni branilac trofeja je Tuluz, dok se zahvaljujući uspesima u prethodnoj deceniji PSŽ popeo na čelo klubova sa najviše uspeha u ovom takmičenju.

 

 

 

 

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke