Šamrok - Zar je već kraj?

Autor: Nemanja Janošev
utorak 13.07.2021.
15:27
Izvor: Sportske.net

Nekadašnji dželat Partizana opet u kvalifikacijama za LŠ...

Povezane vesti

Kada se pomene Šamrok, prva asocijacija je jasno eliminacija Partizana od ovog irskog kluba. Ujedno, i u Dablinu kažu da je to najveći uspeh u istoriji, postali su prvi klub iz svoje zemlje koji je doživeo jesen u Evropi, odnosno plasirao se u grupnu fazu takmičenja u LE.

To su ujedno i zlatne godine „Hupsa“ koji su dve sezone u nizu bili prvaci Republike Irske. Osim Partizana, uspeli su da eliminiše svojevremeno timove iz Turske, Poljske, Izraela, ali nemaju neki veliki uspeh.

Te sezone, kada su šokirali beogradske crno-bele izgubili su svih šest mečeva u grupnoj fazi, ali svejedno, bilo je to sjajno iskustvo za poluprofesionalni klub koji ima 17 titula, ali samo dve u ovom veku.

Šamrok dolazi iz južnih krajeva Dablina, i sam grb pokazuje da insistiraju na irskom identitetu, razvili su rivalstvo sa Bohemijansom koji je takođe iz prestonice i posle „Hupsa“ ima najviše pobeda u evro-kupovima od svih irskih klubova. 

Treba reći i to da navijači imaju minimalan većinski deo u klubu kada su akcije u pitanju i da je naravno broj „12“ povučen iz upotrebe. Ovakav sistem finansiranja omogućava kontrolu, ali i racionalno trošenje, pa iako ne ulažu mnogo, ostaju kompetitivni u Irskoj i stabilni kada su u pitanju finansije.

Ove godine su Roversi uspeli da vrate titulu na svoj "Talaht" posle gotovo decenije. Naime, završili su ispred najvećeg rivala, Bohemijansa, a zanimljivo da su u skraćenoj sezoni dobili 15 od 18 mečeva i ostali neporaženi u šampionatu. 

Ove godine ne blistaju, doduše na deobi su prvog mesta sa Slajgom i Sent Patrikom, ali trka za titulu je otvorena. Uz to izgubili su derbi od Bohemijansa.

Šamrok postoji od kraja 19. veka, oni su recimo predstavljali Irsku pedesetih u KEŠ ali su doživeli katastrofu od Junajteda, da bi ih Nica jedva izbacika. Vrlo retko su uspevali da prođu prvo kolo evropskih kupova, ranije samo Luksemburžane i Kiprane, u novije vreme posle loših devedesetih kada ih nije bilo na mapi, u Intertoto kupu su pobedili poljsku Odru. Kako rekosmo, najveći plen je Partizan, pre deceniju su igrali u grupnoj fazi LE i izgubili svih šest mečeva od Totenhema, Rubina, PAOK.a. 

Dobili su Bran pre par godina, prošle sezone ispali od Milana, a sada pokušavaju da se nađu u drugoj rundi. Slovan koji je veliki favorit dobio je sa 2:0 u Bratislavi, pa će Irci teško u naredno kolo. 

Ipak, po tradiciji mnogo bolje igraju kod kuće...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke