San Žiloa, san je java, uspavani gigant više ne spava!

Autor: Nemanja Janošev
ponedeljak 31.01.2022.
22:55
Izvor: Sportske.net

Šta se krije iza priče najvećeg evropskog iznenađenja?

@UnionStGilloise/Twitter
@UnionStGilloise/Twitter

Povezane vesti

Fudbaleri belgijskog Rojal Union San Žiloe aktuelni su lideri tamošnje Župiler lige, a ovog vikenda srušili su i veliki Andreleht za sigurnu luku u vrhu tabele.

Neverovatna priča momaka koji su ove sezone došli iz druge lige, a potom rešili da pokažu svima kako se ova rabota radi, te dominantno dođu do titule šampiona zemlje. Pre samo dve decenije obitavali su u trećem rangu takmičenja, a sada imaju deset bodova viška u odnosu na Rojal Antverpen, uz meč više na svom kontu.

Ovog vikenda na svom malenom stadionu "Žozep Marijen" od 9500 mesta, uspeli su da savladaju najvećeg rivala Andreleht sa minimalnim rezultatom uz gol Danca Kaspera Nilsena iz prvog poluvremena. Imaju najbolji napad i najbolju odbranu u Župiler ligi, a ekipu predvodi Feliće Mazu koji u svojoj kancelariji može da se pohvali medaljom osvajača Superkupa Belgije 2019. godine sa Genkom.

@UnionStGilloise/Twitter

No, iza čitavog projekta stoji biznismen Toni Blum. Ukoliko vam nije poznato, uskoro će biti budući da ste svedoci ubrzanog rasta jednog premijerligaša pod njegovom dirigentskom palicom. Reč je o Brajtonu koji je Blum, inače poznati poker igrač, otkupio još 2009. godine, a potom postepeno gradio jednu od lepših fudbalskih priča u Engleskoj.

Sada isti imperativ ima i u Belgiji. Godine 2018. je postao vlasnik Rojal Uniona i mnogo brže nego što je to uspeo sa Brajtonom okitiće se uspehom. Doduše, Brajton igra u neuporedivo jačem takmičenju, ali su kroz godine etablirali atraktivan fudbal, poseduju talentovan tim, sjajnog menadžera i klub ide samo uz planinu.

San Žiloa nije nepoznat klub na belgijskoj mapi, naprotiv, treći su najtrofejniji klub u istoriji elitnog ranga takmičenja u ovoj zemlji Beneluksa. Čak 11 puta su bili prvaci Belgije, ali poslednji put još davne 1935. godine. Njihova dominacija povezana je s nastajanjem i širenjem najvažnije sporedne stvari na svetu.

Elitu nisu videli 48 godina, a onda su rešili da se pojave, ispraše posrnule Belgijance i preuzmu tron. Jednostavan recept, zar ne?

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke