Sari protiv Murinja - Koja je razlika između Stia i Barselone?

Autor: Darko Mitrović
nedelja 06.11.2022.
14:51
Izvor: Sportske.net

Večeras i “Derbi dela Kapitale”.

Twitter
Twitter

Povezane vesti

Piše: Boris Jovanović

Rim će stati za vikend, kao i obično kada je derbi grada u pitanju. Roma i Lacio su ove sezone konkurentniji nego prošle, mada je Murinjov tim pobedom u Veroni preskočio Lacio koji je neprijatno iznenadio protiv Salernitane. Da stvar bude još gora, trener "L'Akvila" se kockao i ostao zbog kartona bez Sergeja Milinković Savića koji je ključ za igru njegovog tima.

Tako Roma u mnogo boljem raspoloženju dočekuje derbi, bilo je razmene vatre kao i obično, ali je Sari ovoga puta provocirao poredeći ulaganja oba kluba, Murinjo je odbio da odgovori.

Do prošle godine dva trenera su se samo jednom sastala i to u PL, kada je došlo do problema na kraju meča između Mančester Junajteda i Čelsija. Nesportsko radovanje Marka Janija, Sarijevog pomoćnika isprovociralo je tadašnjeg menadžera "Đavola", ali Sari je reagovao, izvinio se se Portugalcu i rekao da će to rešiti u okviru stručnog štaba.

Nije bilo zle krvi, kada su obojica prošle godine stigli u Rim, osim klasične Murinjove igre reči i proglašavanja Lacija za jednog od favorita za titulu. Naravno, trener Lacija nije bio dužan, zahvalio se ironično i rekao da bi uz titulu Lacija sjajno bilo da Roma bude druga i uđe u Ligu šampiona.

Prošle godine Lacio je dobio kao domaćin u jesenjem delu prvenstva, u centru pažnje je bio Pedro koji se osvetio Romi, a Sergej je postigao prvi gol na meču. Ali, za tih 3:2, račun je stigao na proleće sa kamatom, "Vučica" je za poluvreme rasturila "Orlove", junak je bio Ejbraham sa dva gola. Na kraju su oba tima završila u LE, Lacio putem tabele, Roma kao osvajač inauguralne Lige Konferencija.

1308 AS Roma - Lazio GG (1.77)

Treneri su se čuvali jakih reči, ali je pred prolećni derbi Murinjo je nakon meča sa Viteseom i produžetaka rekao da je Sariju lakše, kao i njegovim igračima.

"Sede kući, puše cigarete i odmaraju se za derbi, dok ja moram da smislim kako da oporavim igrače za utakmicu", podsetio je na naviku rivalskog trenera "Ze" koji ne može da se uzdrži od neukusnih komentara.

Inače, Sari ceni Murinja, kaže da su razlike među njima vidljive, pre svega zbog različitih karijera koje su imali.

Sari kaže da je on odrastao u amaterskim ligama, da je autsajder kao i oni koje je trenirao, dok je radio u banci. Sa druge strane, Murinjo je odmah startovao kao pomoćnik u Barseloni, ulagao u igrače, znao da može da traži fudbalere sa invididualnim kvalitetima kakve bi svi treneri želeli.

Italijan je verovatno namerno prenebregnuo Murinjove početek u Leiriji, kao samostalnog trenera, ali je imao poentu.

"Baš je jeb... velika razlika između Stie i Barselone", opsovao je Sari pred reporterima.

Stia je inače amaterski klub iz šeste lige koji se nalazi blizu Areca, četrdesetak kilometara od Firence. Sari je 1990. jednu sezonu vodio pomenuti klub, da bi se sledeće godine preselio u rivalski Falese koji je imao veće ambicije i sa njima ušao u viši rang.

Tako je uporedio različite početke u odnosu na Murinja, koga je zanimljivo mogao da nasledi u Totenhemu kada je "Posebni" smenjen u aprilu 2021. Ali je Italijan primao novac od Juventusa u drugoj sezoni ugovora na kojoj nije bio na klupi, i čekao da mu istekne obaveza, na kraju preuzeo Lacio.

Kad smo kod derbija Rima da kažemo da Roma jeste uspešnija 73:55 računajući sva takmičenja, u Seriji A je 56:40 za "Vučicu", najviše mečeva, čak 60 završeno je remijem.

Ovo će vas začuditi, oba kluba imaju po 17 trofeja, Lacio je razliku nadoknadio u super kupovima, a u ovom veku imaju više trofeja.

Recimo i to da u poslednjih pet sezona, Roma ima dve pobede više. Ono što je uglavnom bilo zajedničko za sve te duele je veliki broj kartona, ali i dosta golova, pa su te dve opklade stvarno najbolji izbor jer teško je videti konačan ishod, u derbiju odlučuju detalji.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke