Sećanje na Hosea Antonija Rejesa - Mnogo uspona i padova, ali najviše - trofeja

Autor: Milovan Longinov
sreda 08.11.2023.
12:00
Izvor: Sportske.net

Susret njegovih bivših klubova, Arsenala i Sevilje.

EPA/Jorge Zapata
EPA/Jorge Zapata

Povezane vesti

Kada se u Ligi šampiona sastaju Arsenal i Sevilja, onda je neminovno da se prisetimo jednog velikog imena, a to je - Hose Antonio Rejes.

Španac je dete Sevilje, iz koje je kao 20-godišnjak prešao u najjači Arsenal u istoriji, a u karijeri je pet puta osvojio Ligu Evrope. Nažalost, Hose Antonio Rejes je poginuo u saobraćajnoj nesreći 1. juna 2019. godine. Ovo je njegova fudbalska i životna priča.

Hose Antonio Rejes rođen je 1. septembra 1983. godine u Utreri, gradiću od 50.000 stanovnika u blizini Sevilje. Mlađani Rejes je 1994. godine kao 10-godišnjak stigao u akademiju Sevilje u kojoj je prošao sve mlađe kategorije. Svoj prvi ugovor dobio je 1999. godine, a iste sezone kao 16-godišnjak debitovao je na meču protiv Saragose. Rejes je po povratku Sevilje u La Ligu postao jedan od najzanimljivih ofanzivaca, kao igrač koji je pokrivao više pozicija. Tokom četiri sezone kao tinejdžer postigao je 21 gol u španskom prvenstvu i našao se u tefteru Arsena Vengera.

Iako je trener Sevilje Hoakin Kaparos na sve načine pokušavao da ga ubedi da ostane i da je još uvek rano za Premijer ligu, u januaru 2004. godine, Rejes je potpisao za Arsenal za 10,5 miliona funti, a obeštećenje je sa bonusima moglo da dostigne čak 17 miliona funti i na početku je delovalo da bi mogao da postane vođa najjače ekipe "tobdžija" u godinama koje dolaze. Debitovao je 1. februara protiv Mančester sitija, a dva dana kasnije postigao je autogol protiv Midlsoboroa u Liga kupu. Ipak, sa dva gola protiv Čelsija izbacio ih je iz FA kupa, a potom je protiv istog rivala pogodio i u četvrtfinalu Lige šampiona. Golovima u finišu sezone pomogao je "Nepobedivima" da ostanu čitave sezone bez poraza.

Početak druge sezone 2004/05 bio je kao u snu. Pogodio je na svakom od prvih šest mečeva u sezoni i proglašen je igračem meseca avgusta u Premijer ligi. Ali, onda su počeli problemi i to više mentalne prirode. Rejes se osećao usamljeno u Londonu, iako su sa njim živeli roditelji Mari i Fransisko i brat Hesus. On je želeo nazad u Španiju, a onda ga je kontaktirao Emilio Butragenjo, legenda i tada direktor Real Madrida i Rejes je glavom bio samo u Španiji. Rejes se neslavno oprostio crvenim kartonom u finalu FA kupa, 21. maja 2005. godine. Iako je i narednu sezonu proveo u Arsenalu, ušao u finalu Lige šampiona u porazu od Barselone, Rejes je nakon toga odlučio da ode. Real Madrid ga je ponovo zvao i usledila je pozajmica u "kraljevskom" klubu. Za nepune tri sezone, Rejes je odigrao čak 110 utakmica za Arsenal i postigao 23 gola.

U Realu je imao značajnu ulogu, ali je odigrao samo jednu sezonu i to kakvu. Rejes je u poslednjem kolu postigao gol protiv Majorke za titulu! Te sezone Real i Barsa su imali isti broj bodova, ali su Madriđani osvojili titulu zbog boljeg međusobnog duela. Ipak, odluka predsednika Visentea Kalderona da smeni Fabija Kapela i postavi Bernda Šustera uticala je da Real ne otkupi Rejesa.

Usledio je zato transfer u - Atletiko Madrid! "Jorgandžije" su platile 12 miliona evra i dovele Rejesa pred kojim su bile najbolje godine karijere. Ali, njegova prva sezona bila je katastrofalna. Maksi Rodrigez i Simao Sabrosa su bili prvi izbor, a Rejes nije uspeo da postigne nijedan gol na 26 utakmica u sezoni 2007/08. Zbog toga je Atletiko odlučio da ga pošalje na pozajmicu u Benfiku. Tamo ga je sačekao mladi trener u usponu Kike Sančez Flores, i Rejes se oporavio, odigrao je 35 utakmica, dao je šest golova, a osvojio je Liga kup.

Atletiko je odlučio da vrati Rejesa, ali i da na klupu postavi upravo Kikea Sančeza Floresa. Rejes je postao standardniji, ali ne može se reći da je opravdao očekivanja. Odigrao je još tri sezone, od 2009. do 2012. postigao je samo 14 golova na preko 120 utakmica. Ipak, sa Atletikom je osvojio čak dve Lige Evrope, u sezonama 2009/10 i 2011/12, doduše, ovu drugu je "prisvojio" kao pozajmljeni igrač u Sevilji u koju se vratio u januaru 2012.

Sevilja je odlučila da vrati Rejesa koji je dogovorio ugovor do 2015. godine. Rejes je ispisao istoriju sa Andalužanima, pošto je sa svojom Seviljom na kraju osvojio tri vezane Lige Evrope, od 2014. do 2016. Kod Unaja Emerija imao je važnu ulogu, odigrao je nešto više od 100 utakmica u te tri sezone, postigao je 11 golova i 1. juna 2016, nakon trećeg trofeja u Ligi Evrope, Sevilja mu nije produžila ugovor i on je u 32. godini postao slobodan.

Ubrzo je dobio poziv Espanjoka, koji mu je dao dvogodišnji ugovor, a tamo se opet povezao sa Kikeom Sančezom Floresom. Ipak, nakon što je odigrao 23 meča i dao četiri gola, posle jedne sezone došlo je do raskida saradnje.

Tada 33-godišnji Rejes polako ulazi u finiš karijere, igrao je jednu sezonu u Kordobi, u drugoj ligi, potom se oprobao kratko u Kini toko 2018. nastupao je za Đinjang Tianšan, člana druge lige. Nakon kratke epizode u Kini, odlučio je da prihvati poziv Ekstramadure u januaru 2019. godine. Tamo je otišao na poziv bivšeg saigrača iz Sevilje Dijega Kapela i potpisao je ugovor do kraja sezone. Nažalost, nije dočekao ni da ga ispuni, 1. juna 2019. poginuo je u saobraćajnoj nesreći na putu između Sevilje i svog rodnog mesta Utrere. Rejes je upravljao vozilom koje je, kasnije utvrđeno, išlo brzinom od 220km/h, a na licu mesta poginuo je i njegov rođak Džonatan Rejes, dok je treći putnik Huan Manuel Kalderon prevežen u bolnicu sa teškim povredama.

Ta vest odjeknula je u Španiji i čitavom svetu, Ekstramadura je odlučila da povuče njegov dres sa brojem 19. Zanimljivo da je sadašnji kapiten Sevilje Ivan Rakitić po povratku na "Ramon Sančez Pishuan" uzeo broj 10, koji je svojevremeno nosio njegov saigrač - Hose Antonio Rejes. Hrvat je ovogodišnji trofej u Ligi Evrope posvetio svom bivšem saigraču i velikom prijatelju Rejesu.

Ako pogledamo njegovu karijeru, obeležena je brojnim usponima i padovima, ali gde god je igrao - tim je osvajao trofeje. Sa Seviljom je odmah osvojio Segundu i vratio je u La Ligu, potom je bio deo "Nepobedivih" i osvojio je Premijer ligu, FA kup, te izgubio finale Lige šampiona 2006. godine. U jednoj sezoni u Realu osvojio je titulu, koju je doneo golom u poslednjem kolu. Sa Atletikom je osvojio dve Lige Evrope i Superkup Evrope, sa Benfikom Liga kup.

 

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke