Segunda - Vrvi od bivših prvoligaša!

Autor: Aleksandar Obrenović
petak 06.09.2024.
11:30
Izvor: Sportske.net

Ove godine španska druga liga baš atraktivna…

Povezane vesti

 Obično se kaže da je Čempionšip najbolja druga liga na svetu, ali se Španci ne slažu. Ove sezone tvrde da nikad Segunda nije bila jača, to potkrepljuju činjenicom da je čak 17 od 20 klubova u ovom rangu igralo u prvoj ligi. I ne samo to, ovi klubovi imaju zajedno oko 300 000 pretplatnih karata. Prednjače La Korunja i Malaga koje su se vratile iz pakla treće lige. Andalužani, odnosno Galicijci imaju preko 25 000 prodatih godišnjih karata. Klubovi iz Asturije, veliki rivali Ovijedo i Hihon takođe imaju sjajnu podršku iako su baš dugo van glavnih tokova. Ne odustaju ni navijači klubova poput Granade, Almerije i Kadiza. Ovi timovi su ispali iz elite, ali i dalje imaju veliki broj pristalica koje će im olakšati život u drugoj ligi jer su masovno kupovali pretplatne ulaznice.

Čak i oni koji imaju manje navijača, poput Eldensea, Mirandeša i Ueske imaju svoju vernu bazu, a u pitanju su timovi iz gradova koji žive za fudbal i gde je klub glavnom mesto socijalnog okupljanja stanovnika.

Segunda ume da bude nepredvidiva, međutim uvek klubovi koji ispadnu imaju prednost, delom jer sačuvaju deo igrača iz prethodnih sezona, imaju i jači budžet neretko, ali i iskusnije fudbalere.

Tako Almerija važi za ekipu koja je favorit, morali su da prodaju Pubilija, talentovanog fudbalera, ali su zadržali osnovu tima, vratio se trener Rubi koji zna kako se ulazi sa ovim timom u elitu. Ali, naišli su na "tvrdo", nemaju poraz no u dva od tri meča su remizirali. Često se kaže da Segunda ne poznaje budžete i veličinu klubova i da svi igraju maksimalno.

Kadiz već ima veće probleme, oni su izgubili baš dosta bitnih igrača, ima tu i dalje zanimljivih igrača, Kovačević je stigao iz Partizana, tu je Čileanac Olarkonn, ali nekako kao da nemaju napadače, makar ne one koji garantuju golove. Ipak odbrana pati na startu, "Kanarinci" su primili sedam golova, najviše u ligi u uvodnim kolima.

Što se tiče Granade, "Nasridi" imaju novog trenera Abaskala koji jeste Španac, ali sem u školi Sevile, radio je van zemlje, po Švajcarskoj, Italiji i dve godine u moskovskom Spartaku. Ekipa sa istočne granice Andaluzije ima igrače poput Manua Trigerosa, argentinskog napadača Bojea, Zidanovog sina, golmana Luke, svi ovi fudbaleri mogu da naprave razliku. Pre dve godine kada je ulazila u elitu, Granada je bila fantastična na svom "Los Carmenesu". Njihovi vlasnici su Kinezi, ovaj tim je "jo-jo" klub, negde između dva ranga. Ni oni nisu dobro počeli, dva poraza u tri meča.

Verovatno najveće ime među drugoligašima je Saragosa, nekadašnji osvajač KPK, tim koji je već dugo van elite. Počeli su odlično sezonu, ali tako je bilo i prošle godine pa su brzo potonuli. Na "La Romaredu" se vratio tvorac najvećeg uspeha Viktor Fernandez, promenili su tim, dosta uložili, oko 3.5 miliona u doskorašnjeg igrača Partizana Baždara. Poslednji put "Beli" su igrali u Primeri još 2013. uz Tenerife imaju najduži staž u Segundi.

Zanimljiv tim imaju "Ćićarerosi" iz Tenerifa. Tim sa Kanara je očekivao više od trenera Asijera Garitana, sada je na klupi Oskar Kano, dobio je dosta novih igrača, Mikel Mesa doskorašnji napadač Saragose je zadužen za golove. Deluje jače nego prošle sezone.

Asturijski Sporting iz Hihona ulazi u novu eru, Uroš Đurđević je napustio klub kao i Iskijerdoz, ima novih igrača, i to kvalitetnih kao Bernal, Kaisedo, pa oni očekuju da se nađu posle dve loše sezone u trci za promociju. Najveći rival Ovijedo je bio na 90 minuta od Promere prošle sezone "Karbahonesi" obećavaju novi juriš, zadržali su kičmu tima. Novi je trener Havi Kaleha, pa će biti interesantno videti kako će reagovati igrači. Čini se da će ovaj tim nastaviti da igra defanzivno.

Levante je favorit iz senke, u Valensiju su se vratile klupske legende Morales i Ibora kako bi pojurili elitu. Bivši asistent u reprezentaciji Španije i čovek koji je odlično radio u Kartaheni, Ivan Kaljero je novi trener, ovaj tim bi mogao da se trka za direktnu promociju.

Eibar ponovo nije uspeo da vrati Primeru u svoj gradić. Na "Ipurui" je na klupi legendarni Ečeberija, ali su im otišli najbolji igrači Stoičkov, Tehero, Sorijano, Akeče i mada je stiglo dosta talentovanih igrača, nismo optimisti kada je u pitanju povratak među najbolje nakon četiri godine. Svake od prethodne tri su bili u plej-ofu, videćemo mogu li to da ponove.

Albasete je takođe izgubio najbolje, ali su dobili dve od tri utakmice na startu. Kolo je povela Ueska sa tri pobede, ali i pored toga ekipa iz Aragona će verovatno biti u donjem domu.

Šta je sa velikanima koji su se vratili?

Deportivo La Korunja ima veliku zvezdu u vidu Lukasa Pereza, on se vratio kući, svojevremeno je igrao za Arsenal. Tu je i David Mela koji je sa omladincima Španije osvojio titulu prvaka Evrope kao i odlični Jeremaj Ernandez. Napad obećava, samo nismo puno videli od Depora, ovo će pre biti sezona stabilizacije na "Riazoru".

Što se tiče Malage, bivši polufinalista Lige šampiona je uspeo da pobegne iz paklene treće lige, poznato lice je Roko Baturina, Hrvat koji je bio velika nada Hajduka, pa Dinama, ali su Andalužani izgubili sjajno strelca Roberta Fernandeza. On ih je uveo u Segundu golovima, ali je otišao u Bragu.

Santander još jedan istorijski značajan tim je sačuvao veći deo tima koji je prošle godine bio u top sedam. Doveli su "zeleni" nekoliko odličnih igrača na pozajmicu, sačuvali najbolje sem Pekua koji je otišao u Sevilju, pa bi mogli da se opet bore za baraž.

Elće je loše počeo, imaju unutrašnjih problema, direktor Čema Aragon je podneo ostavku zbog nesuglasica sa upravom. Ovaj tim sa obale će se teško, bez nekog proverenog strelca naći u gornjem domu.

Burgos je svojevremeno bio specijalista za remije, dobro su radili letos, zadržali Ćura Sančeza. Doveli su Lisandra Lopeza iskusnog Argentinca, imaju i golmana Baidašilea. Ako vam je prezime poznato, da to je brat fudbalera Čelsija. ovo je interesantna ekipa mada ne dovoljno dobra za promociju.

Što se tiče ostalih, nemamo dovoljno prostora, ali Kartagena će ponovo probati da izbori opstanak, ovaj mali tim od ove sezone trenira veliko ime, Abelardo. Kasteljon ili "Paklena Pomorandža" je sa istoka, iz okoline Valensije, vratili su se u Segundu i u skladu sa bojama su "narandžasti", sa trenerom "lalom" Dikom Šrojderom i njegovim zemljacima od kojih je najpoznatiji bivši reprezentativac Džetro Viljems.

Kordoba je posle pet godna opet u drugoj ligi, i tu je jedan Zidan, Teo, treće po redu čedo slavnog oca. Igra u veznom redu nije ni prineti tati. Eldense je još jedan tim iz provincije, okolina Valensije, takođe predodređen da preživljava, a slično se odnosi i na Mirandeš, "Divlje Veprove" iz okoline Burgosa.

Rasing Ferol je bio jedno od iznenađenja, do kraja su se borii za baraž. O ovom timu ćemo pisati kad ugrabimo vremena, otišao im je najbolji igrač Iker Losada. Doveli su Partizanovo dete Aleksu Purića sa Kipra. Ovo je tim iz okoline La Korunje, tu je jedno od mesta na kojima se prvo počeo igrati fudbal u Španiji. Rasing je tim koji ima najviše sezona u drugoj ligi od svih klubova koji nikada nisu igrali u eliti...

U ovom kolu ima nekoliko uzbudljivih mečeva. Derbi Asturije između Hihona i Ovijeda biće vatren, golovi redovno nedostaju. Saragosa bi trebalo da dobije Elće, a neće verovatno biti mnogo golova u duelu Ferola i Mirandeša. U ovoj ligi gosti teško dobijaju, kako rekosmo od Granade uvek treba očekivati bolje partije kod kuće, pa iako u Andaluziju dolazi La Korunja, domaćin je bliži pobedi.

Kolo otvaraju Tenerife i Santander u petak domaćin je pod imperativom, tu bi moglo da bude golova...

Kompletnu ponudu Segunde pogledajte OVDE!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke