Seltikov rasplet ili Rendžersov zaplet?

Autor: Lazar Nikolić
nedelja 07.04.2024.
09:30
Izvor: Sportske.net

U nedelju se igra treći „Old Firm“ ove sezone

Povezane vesti

Aktuelna sezona u Premijer ligi Škotske je jedna od onih u kojima možda i najveći rivali u istoriji svetskog fudbala Rendžers i Seltik vode veliku borbu za šampionsku titulu.

Nakon 31 odigranog kola, Seltik vodi na tabeli sa 74 boda, Rendžers ima bod manje, a „policajci“ će biti domaćini „Old Firma, koji se u nedelju igra u sklopu 32. kola i koji će odrediti ko će u plej-of nakon 33. kola ući sa prve pozicije i imati veću šansu da osvoji trofej. Naravno, eventualni trijumf bi Seltiku doneo četiri boda prednosti, što je u Škotskoj ogromna razlika, dok bi dva preostala ishoda produžila dramu.

Biće to treći međusobni duel dva škotska velikana u tekućem šampionatu, a Seltik je dobio prethodna dva.

Na „Ajbrkosu“ je 3. septembra bilo 0:1, pogotkom Japanca Furunašija, dok je 30. decembra na „Seltik Parku“ bilo 2:1. Bernardo i Furunaši su bili strelci za Seltik, a gol za Rendžerse postigao je Tevarnije.

Dakle, Rendžersi se nalaze pred teškim ispitom, olakšavajuća okolnost je to što će igrati pred svojim navijačima, a otežavujuća su svakako ta dva poraza doživljena ove sezone.

Rendžers je bio bolji od Seltika na takozvanim „malim“ utakmicama, ali razliku su na tabeli, za sada, napravile pobede zeleno-belih u dva gore pomenuta „Old Firma“.

Seltik je maksimalno iskoristio sve probleme u kojima se našao njegov najveći rival u prethodnih 15-ak godina, od 2012. godine pa na ovamo samo jednom nije bio prvak (Rendžers je uspeo da prekine taj niz 2021. godine), i sada je na večnoj listi razlika samo dve titule u korist „policajaca“ – 55:53.

Velika želja Seltika je da u najkraćem mogućem roku konačno stekne prednost na večnoj listi i tako se u očima svih etablira kao najveći škotski klub u istoriji.

Seltik će od Rendžersa verovatno zauvek razdvajati osvojena titula šampiona Evrope iz 1967. godine, ali glavni argument svih onih kojima je Rendžers na srcu je bila ta velika razlika u trofejima u domaćem prvenstvu. Međutim, ona je sada svedena na istorijski minimum i Seltik će učiniti sve da vrlo brzo i tu preuzme primat.

Ovaj i onaj poslednji derbi, koji će se igrati u plej-ofu, biće poslednji po modelu koji je uspostavljen još 2018. godine.

Naime, od sledeće sezone, Seltik i Rendžers će ponovo dozvoliti dolazak gostujućim navijačima na “Old Firm”. Gostujućem timu biće distribuirano „oko 5 odsto“ ulaznica.

Vest je pre nekoliko dana objavila Premijer liga Škotske, nakon, kako je navedno, razgovora sa oba kluba.

Dogovor se, dakle, ne odnosi na dva “Old Firm” derbija koja će biti odigrana do kraja ove sezone.

Zbog pitanja bezbednosti, ali i i zbog spora oko ulaznica, gostujući navijači nisu dolazili na najstariji derbi na svetu već neko vreme. Prema novom dogovoru, oko 2.500 navijača Seltika moći će da dođe na Ajbroks, dok će oko 3.000 navijača Rendžersa ići na Seltik Park.

Sve do 2018. godine, na oba stadiona je dolazilo oko 7.000 gostujućih navijača.

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke