Serija A - Potpuno otvorena trka?

Autor: Aleksandar Obrenović
subota 13.08.2022.
09:00
Izvor: Sportske.net

Nema velikog favorita, Murinjo raspalio snove!

EPA-EFE/DUARTE DRAGO
EPA-EFE/DUARTE DRAGO

Povezane vesti

 Italijanski šampionat je poslednjih par godina postao zanimljiv, prekinuta je dominacija Juventusa, prvo Inter, pa Milan su doneli krunu u Lombardiju. Svakako da je iznenađenje trijumf "Rosonera" posle 11 godina, ali je potpuno zaslužen. Maldini je sa ograničenim sredstvima uspeo da napravi tim za "Skudeto" i čini se da nije korektno Milanovu krunu pripisivati slabostima rivala, tim pre što su su odbili napad Intera kada je svima izgledalo da će popustiti. Piolijev Milan je pokazao karakter, ali to je stvar prošlosti u našoj najavi, možda ne najbolje, ali najšarmantnije lige na svetu, krenućemo od aktuelnog prvaka.

MILAN

Navijači su razočarani, ali čini se da niko nije očekivao više od prelaznog roka. Slično Donarumi, ovog leta su izgubili Kesija i Romanjolija zbog ograničenja plata, kapiten i Afrikanac (Kesi je znatno bitniji za tim) su otišli, a po nama najveće pojačanje biće oporavak Kjaera. Danac je ključ u odbranu, no, visi večno pitanje, kako će se ipak veteran vratiti iz povrede, tu je uvek rizik. De Ketelar je obećanje za budućnost, ali će mu odmah biti pružena šansa, Belgijanac je igrač koga je tražilo pola Evrope, ali bi bilo pogrešno svaliti odgovornost na njegova leđa, dosta igrača u Milanu, pomenimo samo Gurkufa, pa i Patoa su u ovom veku razočarali zbog prevelikog pritiska. Žiru je sada prva opcija u napadu, Ibra ostaje još sezonu, ali ako smo realni, njegov uticaj je veći van terena i za Milan to je odlična vest, iako je često bio povređen osvojili su "Skudeto" i pokazali da ne zavise samo od njega. Tu je i Origi kao još jedna opcija u napadu, a videćemo hoće li se klub dodatno pojačati, da li pozajmicom Zijeha, dok su Asensio ili Traore iz Sasuola izvan trenutnih finansijskih mogućnosti. Naravno, ostaje činjenica da Milan sada ima Tonalija kao novog lidera na sredini, da je Maldini pogađao sa pojačanjima i sve to nikome ne daje pravo da ih otpisuje. No, kao i prošle godine čini se da kreću iz hendikepa u odnosu na dva najveća rivala.

Ukoliko mislite da će Milan završiti ispred Napolija na tabeli italijanskog šampionata, kvota u AdmiralBetu je 1,38!

INTER

Ma šta pričali u Interu, prošle sezone su doživeli neuspeh u prvenstvu. To je donekle amortizovano osvajanjem kupa, posebno slatkog jer je pobeđen Juventus, ali 20. skudeto mora da bude cilj. Vratio se Lukaku koji je očigledno potpuno drugačiji kada je srećan i voljen, njegova želja je ispunjea i tandem "La-Lu" je ponovo na sceni, mada se i od Lautara Martineza očekuje da igru digne na viši nivo. Inter je ispustio (namerno ili ne) Dibalu, ali je stigao Mihtarijan koji i dalje luta u formi, Onana iz Ajaksa će predstavljati konkurenciju slovenačkoj legendi Handanoviću, a konkurenciju će pojačati Asilani koji je eksplodirao u Empoliju. Klub je uspeo da se oslobodi igrača sa velikim platama poput Vidala i Sančeza, ali je otišao i Perišić što je svakako problem jer je Hrvat doživljavao drugu mladost. Navijači se sa pravom pitaju zbog čega porodica Ženg ne proda klub ako svake godine smanjuje troškove i postavlja nova ograničenja? Ostaje da se vidi sudbina Škrinjara, ako bude prodat za 70 miliona, sigurno da stiže novi štoper, naš Milenković, ili eventulano Demiral, Aćerbi (pominje se i Sojundžu iz Lestera), no to bi dodatno oslabilo tim, jer Slovak je stub odbrane. Možda Marota iznenadi na pijaci, ali treba mu već sada odati priznanje, jednostavno nije lako sa stalnim kresanjem troškova stvarati kompetitivan tim.

JUVENTUS

Za razliku od Lombardijaca Juventus nema tih problema, tačno je da su ograničili plate, ali je bogatstvo Anjelijevih neuporedivo u odnosu na najveće rivale. Dve godine bez titule posle decenije silne dominacije naterali su ih da ponovo zavuku ruku u džep. Ono što je veliki problem za procenu Juventusa je što je njihov prelazni rok u punoj jeku i imaju još nekoliko nerešenih pitanja. Ako se Pogba oporavi i vrati u nekadašnju formu, sa Di Marijom u tandemu na sredini, Juventus je prvi favorit za titulu, to niko ne spori. Prodali su De Lihta, doveli Bremera koji je igrao fantastičnu sezonu, ali nedostajaće i dobri duh Kjelinija u svlačionici, levi bek, makar dok ne stigne Kostić, kao i napadač. To su rebusi za Alegrija, Vlahović za sada nema alternativu, pitanje je kakav će biti Kjeza nakon povratka iz teške povrede, da li je ostalo još energije u Bonućiju koji oseća teret godina, koliko mogu mladi igrači Gati, ali i Fađoli i Mireti kojima će Alegri pružiti šansu. Kako rekosmo Juventus je za sada enigma, ovakvi kakvi su sada teško da mogu da vrate titulu, previše je "ali" u priči oko najvećeg italijanskog tima, no, i sami to znaju, pa će verovatno uslediti i dodatna ulaganja. Po nama, Juventus ostaje slabiji od Intera...Doduše, dok ovo čitate, naš Filip Kostić bi trebalo da potpiše ugovor sa “Bjankonerima” što će verovatno promeniti donekle sliku tima i olakšati Alegriju formiranje osovine po levoj strani. Ako za Kragujevčaninom uslede dolasci Depaja i Paredesa, kako se nadaju navijači, stvari bi mogle da se promene.

ROMA

Kompletna euforija, sam podatak da se svaki drugi Italijan koji se kladio na prvaka odlučio za Romu pokazuje ne samo da su njihovi navijači veliki optimisti, već i da je napravljen ogroman posao. Iza svega se nadvija senka Murinjove druge sezone koja je uglavnom uspešna (bilo je i izuzetaka u karijeri), ali Roma ima bukvalno sve. Pre svega, tim je Ligi Konferencija stekao mentalitet pobednika, drugo doveli su dovoljno igrača da produže klupu, to je ono što ih je činilo inferiornim u odnosu na velike klubove severa. Uz Dibalu i Vajnalduma koji traže rehabilitaciju u karijeri, stigli su Matić koji će biti Murinjov čovek od poverenja na terenu, kao i odlični turski bek Zeki Čelik. "Vučica" nije završila prelazni rok, sa Mjurielom kao alternativom u napadu ili Daglasom Luizom iz Vile koga želi Milan, čini se da bi konkurencija bila još pojačana. Protiv Rome je tradicija, ali da su smanjili jaz ovog leta u odnosu na vodeće timove, to niko ne može da opovrgne. Rivali su s obzirom na prelazni rok, uglavnom na istome, Roma je značajno jača.

NAPOLI

Za razliku od Rome oni idu u potpuno drugom pravcu. Težak prelazni rok, odlazak heroja poput Insinjea i Ćira Martensa, prodaja Kulibalija, sve ovo predstavlja praktično novu eru u istoriji kluba, koji je nekako uvek bio blizu, ali titule iz Maradonine ere nisu stigle. Neke su gubili sopstvenim strahom od uspeha (u Sarijevo vreme), u nekim drugim sezonama bi jednostavno stali u drugom delu sezone. Korejac Kim, pa još jedan štoper Olivera iz Hetafea, iskusni golman Sirigu, sve to navijači vide kao značajan korak nazad u odnosu na prošle sezone. Kladionice su reagovale, Vesuviani koji su bili četvrti kandidat, odmah iza velike trojke su sada pali na peto mesto favorita, a u Italiji su, verovali ili ne iza Lacija, što je ipak, čini se preterano. Šta mogu da urade do kraja prelaznog roka teško je reći, ali i da stigne neki napadač poput Ćolita Simeonea, ili norveške senzacije Solbakena iz Bodo Glimta (pominje se i papreni Raspadori iz Sasuola), to opet nije dovoljno za naročiti optimizam u redovima Spaletijevog tima.

LACIO

Ovo je čudna priča, plan je, ako je verovati Tareu i Sariju bio da se proda Sergej Milinković Savić, dovedu šest ili sedam igrača i nađe ravnoteža između linija tima, kao i pojača kluba. "Narednik" je i dalje tu, provlače se priče o prodaji bez nekog realnog osnova, stigli su slobodni igrači Romanjoli, Vesino iz velikih klubova, dovedeni su Kasale i Kanćelijeri, momci koji su stekli afirmaciju u dobroj sezoni "Skaljera", ali i dalje to nije tim za ozbiljnije stvari. Mnogo igrača iz drugog plana je napustilo klub, Strakoša koji je bio prvi golman se preselio u Brentford, Luiz Felipe otišao u Betis, prodat je Vavro koji je bio promašena investicija, teško je videti da su "L'Akvile" bolji. Lošiji nisu, videćemo da li bi mogli da uzmu veliku Sarijevu želju Emersona Palmijerija iz Čelsija, ako ode Sergej, zamena bi mogao da bude Srbin, naš Ivan Ilić iz Verone, ali sve je to na dugom štapu. Sa ovim timom, Lacio će teško izboriti osnovni cilj, plasman u Ligu šampiona.

FIORENTINA

Za njih se može reći da su jači, ulaze u novi šampionat ohrabreni odličnom sezonom, amortizovali su odlazak Vlahovića tokom proleća, stigli u Evropu i na kraju postigli dogovor da Vićenco Italijano ostane na klupi. Nije teško Toskancima da sanjaju, i kod njih je optimizam zasnovan na pojačanjima, pre svih Joviću, ali i Dodu koji je stigao iz Šahtjora. Mandragora je kupljen od Juventusa, stigao je iskusni golman Golini, kao i Benasi iz Empolija, ovaj tim već dobija ozbiljne obrise, tim pre što sem Odriozole koji se vratio u Real, niko od onih koji su otišli (eventualno Toreira) nije bio bitan faktor. Traže još jednog štopera, to bi mogao da bude imperativ ako ode Bleko Milenković, ali "Viole" bi trebalo bez problema da završe u gornjoj polovini tabele.

ATALANTA

Prošle sezone "Orobići" su se raspali zbog igre na više frontova, ostali bez Evrope što ih čini posebno opasnima. Jer, Gasperini ima nukleus tima koji je odličan, ako se budu koncentrisali na prvenstvo, nađu igru od pre par sezona, "Dea" bi mogla da pomrsi račune vodećim timovimna i čak se umeša u borbu za Ligu šampiona. Što se tima tiče, zanimljivo je pojačanje Ademola Lokman iz Lajpcijga, niko od bitnih igrača nije napustio tim, a verovatno neće biti ni promena. Iskusniji za godinu, oslobođeni igranja dve utakmice nedeljno, po nama bi "Boginja" mogla da bude iznenađenje šampionata.

SASUOLO

Svakako da je najveći gubitrak odlazak Skamake u Vest Hem, ali s obzirom na potencijal tima da promoviše mlade igrače, Emilijani ne bi trebalo da previše brinu. Stigao je Alvarez iz urugvajskog Penjarola, Torstved iz Genka, videćemo da li će prodati Raspadorija ili Traorea, malo verovatno, već su napunili kasu. Čini se da je jedina ambicija Sasuola mirna sezona, atraktivan fudbal i afirmacija igrača koje će skupo naplatiti.

BOLONJA

Mihajlović zbog neočekivano malih ulaganja kanadskog Italijana Džo Saputa nije uspeo da napravi iskorak ka Evropi i nerealno je očekivati neki skok, i pored nerealnih ambicija vlasnika, ovo je u najboljem slučaju tim za sredinu tabele. Juventus im je pozajmio Kambijasa, ali želi da odvede Arnautovća, za sada odolevaju bez Srbina iz Austrije pali bi u zonu ugroženih timova. Žele još jednog iskusnog igrača u Iličiću, pominje se par napadača, ali sve je to tanko za neki veći domet. Pitanje je koliko Miha može da motiviše ekipu koja praktično tavori...

SAMPDORIJA

Ove godine neće biti "Derbija Lanterne", umeli su da proslave ispadanje Đenoe, ali i dalje imamo mali ligurijski derbi protiv Specije. Sampdorija takođe nema neku ambiciju, doveli su nekoliko igrača, priča se da bi Lijanko Vojinović mogao da pojača odbranu, ili Rugani iz Juventusa, očigledno je da povratnik na klupu Đampaolo želi da ojača odbranu. Još je jedan povratnik na "Marasi" u pitanju je naš Filip Đuričić koji će pojačati ofanzivu, ali Dorija nema puno prostora za napredak.

EMPOLI

Paolo Zaneti je dobio šansu na klupi, Empoli je igrao bolje na strani gde su i obezbedili brzi opstanak, sigurno je da bi želeli isto. Stigao je iskusni Destro, nekoliko zanimljivih igrača poput Marina iz Kaljarija, Satrijana i De Vintera koje su im pozajmili Inter, odnosno Juve, otišao je napred pomenuti Asilani, žele da zadrže vezistu Zurkovskog koji je igrač Fiorentine. Sve u svemu, oni imaju kvalitet da opstanu, možda neće biti lako kao prošle sezone, ali svejedno, čini nam se da ima makar četiri ili pet slabijih timova.

TORINO

Svet je obišla tuča trenera Jurića sa sportskim direktorom što pokazuje u kakvom su stanju pred sezonu. Niko nije zadovoljan, Beloti će napustiti klub, blizu je Rome, navijači traže da predsednik Kairo ode. U kupu je Nemanja Radonjić pokazao da će biti pojačanje, ali je uz "Pevca" veliki gubitak i prodaja Bremera Juventusu. Oni imaju novca da se pojačaju, ali za sada to izostaje. Sigurno da bi pod pritiskom vlasnik "Bikova" trebalo da odreši kesu, ako to ne učini, Torino bi mogao da se nađe među najugroženijim ekipama.

SALERNITANA

Kako su se spasili ni sami ne znaju, tek Davide Nikola je napravio još jedno čudo, ravno onom sa Krotoneom. Sada će ponovo menjati tim jer su igrači koji su bili na pozajmicama otišli u svoje klubove. Pomalo neverovatno zvuči da će Amaranti izdvojiti 15 miliona za Mopaja iz Brajtona, da će stići Turčin Jazići iz Lila, treba im napadač, možda je ralnija varijanta Pjontek iz Herte koji se nije proslavio kao zamena za Vlahovića. Nismo optimisti...

UDINEZE

I oni su ekipa bez nekadašnjih ambicija, mada porodica Poco stalno žonglira sa igračima iz Votforda koji se opet vratio u Čempionšip. Po običaju Masina iz Votforda je među "Zebretama", prodat je važan igrač Molina Atletiku, u suprotnom pravcu je stigao Perez. Trener Sotil ima sasvim prosečan tim, verovatno dovoljno dobar da bude između 13. i 17. mesta, mada ako stvari krenu loše, kola će biti teško zaustaviti.

Kompletnu ponudu prvog kola italijanske Serije A u AdmiralBet kladionici pogledajte OVDE!

VERONA

Verona je igrala sjajno u prvom delu sezone, posle, kada je opstanak obezbeđen, stvari su se vratile na početne postavke. Tudor je otišao sa klupe u Marsej, prodali su par igrača Laciju, planiraju da se pojačaju sa par iskusnijih kao što je recimo Strotman ili Laksalt, novi trener Ćofi očekuje i odlazak još par igrača. Teško da će Verona biti i blizu prošlogodišnjih rezultata, a neče biti ni čudo ako prvi budu smenili trenera.

SPECIJA

Još jednom su opstali, iskreno podvig, da li maleni ligurijski tim može da isto napravi ponovo. Po nama su jedan od najvećih kandidata za ispadanje. Tim je prosečan u najbolju ruku, Tijago Mota je odlazio i vraćao se sa klupe, sada je Goti, bivši trener Udinezea dobio šansu. Doveli su Maldinijevog sina iz Milana, Kovalenka iz Atalante, Kaldaru koji nikada nije opravdao očekivanja, igrači sa pozajmica iz većih timova su napustili "Piko". Ako uporedimo sa ekipama koje su ušle u ligu, Monca je kvalitetnija, Kremoneze i Leće verovatno nisu...

MONCA

Ovo će biti priča sezone, Berluskoni i Galijani sa novim timom iz milanskog predgrađa poznatog po Formuli 1 u eliti. I sa jednim ciljem, da budu u sredini tabele u ovoj premijernoj sezoni. Bilo im je potrebno četiri godine da preskoče dva ranga. kupili su dosta igrača kako bi preživeli, golman Kranjo je dobro pojačanje, kao i Kaprari, Pesina, Ranokija, nije gotovo, navijači čekaju "poklon" u Berluskonijevom stilu. Ali, da li je Ikardi iza ugla, ili ipak neko manje zvučno ime kao Kandreva, možda Aćerbi ili "Tuku" Pereira iz Udinezea. Sve u svemu, oni već imaju dosta iskusnih igrača iz Serije B, Stropa dobro radi godinu dana, od starta mnogo zavisi. No, sa ovim igračima, Monca sigurno ima najveću šansu da opstane od svih novih timova.

LEĆE

Salentini su se vratili, doveli su veliki broj igrača, ali to ne mora da bude dobitna kombinacija jer je nekoliko igrača napustilo klub, poput Bareke koji se vratio u Monako. Imaju dovoljno igrača, ne i kvalitet, biće teško da se spasu, ali računaju na euforiju prve sezone.

KREMONEZE

Osveženje, u drugoj polovini devedesetih igrali su par sezona u tada najjačoj ligi na svetu, sada su se vratili neočekivano. I oni su kao i Leže dovodili igrače na "kilo" kako bi imali što veći izbor i probali da prežive, ali je Juve povukao Fađolija koji je imao strašnu godinu, Karneseki se vratio u Atalantu, sve to izgleda kao avantura, kako će se završiti, to niko ne može pouzdano da kaže, ali Kremoneze je uz Leće, verovatno najslabija ekipa Serije A.

Predloge ste videli, na vama je da se odlučite, što se tiče prvog kola, najbolje je sačekati, ali bismo potražili dvojku na Atalantu i pobedu Intera u Lećeu.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke