Serija B - Ovo je mogući rasplet?

Autor: Lazar Nikolić
petak 10.05.2024.
13:00
Izvor: Sportske.net

Objašnjenje poslednjeg kola, izabrali smo i tipove…

Povezane vesti

Serija B je stigla u završnicu, ostalo je poslednje kolo regularnog dela, a videćemo naravno i baraž koji je sličan engleskim, ali igra se po sistemu Nacionalne (pete lige na ostrvu). To znači da od trećeg do osmog mesta timovi razigravaju, ali treći i četvrti idu direktno u polufinale.

Samo prvak je poznat pre poslednjeg meča, nakon ulaganja Amerikanca Kajla Krausa koji nije klasičan "Jenki" vlasnik, slavni klub iz Emilije se vraća u Seriju A, posle tri godine. Proveli su veliki deo prvenstva na čelnoj poziciji, izgubili samo četiri meča, primili najmanje golova, izdržali dve sezone sa Fabiom Pekiom iako se prošle nisu vratili u elitu.

Drugi direktan putnik se ne zna, mada se nazire da će to biti Komo. Pisali smo o "Larijanima", imaju jedne od najbogatijih vlasnika na svetu, Đarum Grupu iz Indonezije. Fabregas je na prelepom jezeru kraj Milana završio karijeru, bio jedno vreme i trener, ali se onda povukao da završi kurs za licencu..

Komu je potrebno da poslednjeg dana sezone na "Sinigalji" pobedi Kosencu i ovo je najsigurniji tip kola, južnjaci su se spasili, imaju mnogo bolju sezonu od prošle.

Venecija bi samo uz čudo mogla u Seriju A za vikend. "Lagunari" imaju dva boda manje od Koma, putuju u Liguriju gde se Specija bori da izbegne plej-aut za ispadanje. Do prošle godine prvoligaš, Specija se suočila sa velikim problemima, no nekako su iznad zone najugroženijih. Venecija ima bolji međusobni skor od Koma, dakle ako bi Komo uzeo samo bod protiv Kosence, a Venecijanci slavili u okolini Đenove, oni idu. Ali to se neće desiti.

Pomenuli smo Speciju, oni moraju da pobede, ako ne žele da igraju u plej-autu. Jer, Ternana ide na sever na obalu jezera Garda, Feralpi Salo je ispao, taj meč smo obradili u rubrici "Beton", očekujemo laku pobedu gostiju.

Dakle, Venecija bi mogla da ostane treća, a Kremoneze je siguran četvrti. "Tigrovi" koji su prošle sezone lako ispali iz Serije A posle samo sezone će čekati rasplet mečeva četvrtfibala baraža, ne mogu ni gore ni dole.

Ko će morati od samog početka u plej-of?

Siguran peti je Katancaro koji se prošetao prošle sezone kroz treću ligu, a sada sanjaju čudo i povratak u elitu, prvi put od polovine osamdesetih. "Orlovi" sa juga su bankrotirali par puta u ovom veku, ali ponovo su u gornjim ešalonima druge lige.

Od šestog do osmog mesta poređaće se bivši prvoligaši, Palermo, Sampdorija i Breša. Kojim redom videćemo u poslednjem kolu. Palermo je vlasništvo Siti Grupe, Sicilijanci će biti šesti, ako dobiju nezainteresovani Južni Tirol u Trentu poslednjeg dana. Imaju bod više od Sampa koji vodi Andrea Pirlo, dva od Breše. Đenovljani će u Katancaro, koji je kako rekosmo siguran peti, ali neće puštati, ovde su golovi bolja opcija od konačnog ishoda. Breša ide u Bari, "Petlovima" gori pod nogama, lako bi mogli da ispadnu, 40 000 ljudi će dočekati "Rondinele" na "Svetom Nikoli".

Kako se igra plej-of u Seriji B?

Četvrtfinale se igra na jedan meč, bolje plasirani tim, peti i šesti, dočekuju sedmog i osmog. Nema penala, već se igra 90 ili 120 minuta, ako bude nerešeno. Ako se ne dobije pobednik, domaćini idu dalje. Dakle, Katancaru je potrebno da ne izgubi kod kuće na "Ćeravolu" da bi kao peti otišao u polufinale baraža. U tom polufinalu igraju se dva meča, revanš treći i četvrti (Venecija ili Komo i Kremoneze) igraju kod kuće protiv pobednika četvrtfinala. Ako i tu bude nerešeno posle dva meča, tim sa boljim plasmanom ide u finale. Finale je u dva meča po istom principu.

Kako stvari stoje u plej-autu?

Ispali su Leko i Feralpi Salo koji su bili samo epizodisti posle ulaska prošle sezone, a Askoli i Bari su najugroženiji, traži se još jedan direktan putnik.

Bari kako rekosmo dočekuje Brešu, a Askoli o čijim smo prvoligaškim godinama pisali u magazinu čeka Pizu kojoj ne treba ništa. Ako ekipa iz Pulje i crno-beli iz Marke završe izjednačeni po broju bodova ispada Askoli, jer Bari ima bolji međusobni skor. Kako rekosmo Ternana bi trebalo da slavi protiv Feralpi Sala u okolini Breše i u najgorem slučaju biće u plej autu. U varijaciji u kojoj recimo imaju isto bodova kao Askoli (remiziraju, a Askoli pobedi) onda bi ispali (pod uslovom da Bari slavi protiv Breše). Ima tu dosta kombinacija, ali mi bismo probali sa dvojkom na Ternanu i "kecom" na Askoli protiv Pize, po nama tu Bari ima najteži posao protiv Breše. Naravno, da sve bude zamršenije, tu je i Specija koja ne može da ispadne direktno, čak i ako izgubi od Venecije u poslednjem kolu a Askoli dobije, jer ima bolji međusobni skor od "Detliča".

Sve u svemu, najveći favorit je Komo kod kuće i Ternana u gostima, mislimo da će Askoli dobiti Pizu, probajte sa golovima između Katancara i Sampdorije...


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke