Serija C - Nekadašnji prvoligaši u čistilištu…

Autor: Milovan Longinov
petak 08.09.2023.
15:45
Izvor: Sportske.net

Najinteresantnije po običaju na vatrenom jugu…

Povezane vesti

Nismo imali prostora da napišemo par reči o trećoj italijanskoj ligi koja je počela prošlog vikenda.

U pitanju je kao što znate poslednja profesionalna liga, pravo čistilište, podeljena je u tri grupe "Sever", "Centar" i "Jug". Ove sezone ima nekoliko novina. Najveća je da je u takmičenju još jedan rezervni tim. Posle Juventusa, startovala je i ekipa Atalante U23. Oni su smešteni u severnu grupu, gde su od bivših prvoligaša Novara, Padova i Vicenca, nekoliko nekada stabilnih drugoligaša. Među njima je i povratnik AlbinoLefe, tim iz okoline Bergama, nekada i razvojni klub "Boginje". Pre 15 godina ova ekipa je igrala plej-of za Seriju A, sada preživljava u donjim ešalonima treće lige.

U grupi B videćete "Delfine" iz Peskare na čijoj je klupi neuništivi Zdenjek Zeman, ali i SPAL iz Ferare koji je nakon zlatnih godina u Seriji A sada u slobodnom padu. Slično važi i za Ćezenu, Ankonu, tu je i pomenuta Juventusova druga ekipa ili "Sledeća Generacija" kako je preambiciozno zovu. Retko ko od tih igrača stigne do prve ekipe, JIldiz je debitovao ove sezone već za prvi tim, ima par zanimljivih fudbalera, ali je sredina tabele najviše što mogu.

Ako ne poznajete neke timove, prvi put u ligi je Pineto iz Abruca, provincijska ekipa iz gradića sa jadranske obale. Tu je i Sestri Levante, ekipa iz Ligurije, okoline Đenove koji je prvi put trećeligaš posle 75 godina. Da ne zaboravimo da je u grupi A Lenjano Selus, novi tim, u ovoj verziji postoje nekoliko godina, svojevremeno su bili trećeligaši. Zanimljivi su jer je na klupi bivši igrač Seltika i Milan Masimo Donati.

Po tradiciji najluđa je južnjačka grupa, tamo se fudbal vatreno prati i u ovom rangu. Jasno da ćete prepoznati Kataniju. Krotone, Benevento, Avelino, Fođu, Mesinu, svi ovi klubovi su igrali u najjačem rangu, neki do pre par godina poput "Veštica" iz Beneventa ili "Ajkulica" iz Krotonea.

Tu je nekako i najjača konkurencija, recimo "Vukovi" iz Avelina, tim sa solidnom istorijom su doveli dosta poznatih igrača, neki su igrali i Seriju A, a opet takmičenje je takvo da nema izrazitog favorita. Recimo "Slonovi" iz Katanije su bankrotirali, očistili dugove, i vratili se ove godine iz četvrte lige. Planiraju da odmah pojure promociju, ali su na startu pod Etnom izgubili od Krotonea. Benevento se okliznuo već u okolini Napulja u Turisu.

Šta za vikend?

U prvoj grupi mladi tim Atalante će napasti Trento u Južnom Tirolu, tu bismo mogli da vidimo golove, a bivši drugoligaš Mantova ne bi trebalo da izgubi malom Arzinjanu na gostovanju u Venetu.

U grupi B, Tores bi na Sardiniji možda mogao da savlada Rimini koji pamti i bolja vremena.

Na jugu, nakon poraza u Tarantu, Fođa dočekuje mnogo manji klub iz napolitanskih predgrađa Đulijano. Gostujući "Tigrovi" su prošle sezone u prvoj godini u trećoj ligi izborili opstanak bez problema, videćemo da li je euforija sada splasla, uvek je druga godina mnogo teža...

Latina je klub iz grada koji je svojevremeno izgradio Musolini, imaju solidan tim sa nekoliko poznatijih drugoligaških igrača. Mogli bi da dobiju Potencu još jedan od timova u blizini Tirenskog mora, nekadašnji štoper Lacija, Atalante...Tu bismo probali duplu šansu na Latinu i malo golova...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke