Setna sudbina ponosa Žironde - Ugasio se Bordo

Autor: Nemanja Janošev
četvrtak 25.07.2024.
23:45
Izvor: Sportske.net

Spasa, za sada, ne deluje da će biti.

EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG
EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG

Povezane vesti

Fudbalski klub Bordo nije obnovio svoju profesionalnu licencu i postavlja se pitanje postojanja ove organizacije.

Nekada tim koji se redovno nadmetao u evropskim kupovima. Tim koji je kontinuirano davao reprezentativce, svetski poznate igrače... Danas, tim koji proglasio bankrot.

Već godinama unazad, Bordo grca u finansijskim problemima, a postojalo je nekoliko pokušaja da oni dođu u ruke novih vlasnika, no svi su bili neuspešni. Poslednji put kada je prvi čovek kluba Đerar Lopez pokušao da izdejstvuje prodaju bilo je pre nekoliko sedmica. Interesanti su bili čelnici američke Fenvej sports grupe koja drži Liverpul, ali nakon intenzivnih pregovora, Džon Henri i Tom Verner su odustali.

Razloga ima mnogo, a jedan od njih je i nerešeno pitanje stadiona "Matmut Atlantik" izgrađenog za potrebe Evropskog prvenstva 2016. i jedan je od najlepših arhitektonskih zdanja u zemlji.

Danas je Bordo odlučio da ne produži svoju profesionalnu licencu, te da svim igračima usled finansijskih problema prekine ugovorne obaveze, a usput je i zatvoren trening centar.  Klub je dobio profesionalni status još davne 1937. godine.

Žirondinci bi trebalo da nastupaju u trećem rangu takmičenja u Francuskoj, koje čine i profesionalni i amaterski klubovi, ali sa zadržavanjem elitnog statusa, što je moguće učiniti u naredne dve sezone po ispadanju u treću ligu, Bordo bi mogao da funkcioniše neometano. Ovako, prinuđeni su da otpuste apsolutno sve.

Još uvek je moguće doći do preokreta ukoliko se pojavi neko zainteresovan da otkupi klub i digne ga iz pepela. 

Bordo je šestostruki šampion Francuske, a procena je da su do 30. juna ove godine u gubotku od 40.000.000 evra.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke