Sevilja može protiv svakoga, ali Murinjo ne gubi kada se bori za trofej!

Autor: Ivan Cvetković
sreda 31.05.2023.
11:00
Izvor: Sportske.net

Nikome nije lako kada je Žoze protivnik u borbi za trofej…

Povezane vesti

Pisali smo pred finale prošle godine u inauguralnoj Ligi Konferencija da Murinjo ne igra finala, on ih dobija i to je najveća nada Rome protiv specijaliste za Kup UEFA, odnosno LE, Sevilju.

Gotovo neverovatno zvuči da je Portugalac dobio u trenerskoj karijeri 13 od 16 finala, poslednje protiv Fejenorda prošle godine. "Ze" iz Setubala je sa svim klubovima koje je trenirao od Portoa osvajao trofeje u kup mečevima na raznim nivoima, osim Totenhema, gde je izborio finale Liga kupa, ali je zatim smenjen. Ovih dana nekadašnji "Gospodin Posebni" je rekao da je to jedini bivši klub za koji nije vezan.

On nikada u četiri pokušaja nije izgubio evropsko finale. U ovaj ukupni rekord nismo uračunali trijumfe u Superkupovima, bilo u domaćim takmičenjima, bilo u Evropi. Nije to toliko ni bitno, on smatra da su to trofeji za punjenje statistike (čak je svetsku titulu nazvao trofejom za predsednike, ne za trenere). Van Evrope u finalima domaćih takmičenja on ima skor osam pobeda i tri poraza što je baš fascinantno.

U stvari, ako gledate mečeve u devedeset minuta, Murinjo je jedini put izgubio finale od kluba koji je dva puta trenirao, Čelsija, 2018. kada je bio na klupi Mančester Junajteda.

Uz to u borbama za glavne evropske trofeje sa Portom, Interom, Junajtedom i Romom nije primio gol i to će biti baš veliki problem za Sevilju. Roma jeste verovatno najmanje iskusna u finalima od svih klubova (izuzimamo Totenhem) koji je vodio, ali pokazao je u LK da za njega to nije problem.

"Vučica" je zapravo dobila svoje prvo evropsko finale u istoriji, doduše to nije bilo takmičenje pod paskom UEFA. Naime, manje je poznato da su Rimljani slavili u Kupu Sajamskih Gradova 1961. Ta ekipa koju je vodio jedan od tvoraca moćnog Reala pedesetih, Luis Karnilja (Argentinac koji se proslavio kao igrač Boke) je u finalu posle dva meča tukla Birmingem Siti.

Ali, Roma je sinonim za najteži poraz, u svom premijernom izdanju u KEŠ (prva titula 1983. godine, uz onu jednu ratnu), generacija Bruna Kontija je stigla do finala koje je igrala na "Olimpiku" protiv Liverpula. I izgubika uz neslavnu titulu jedinog kluba koji je poražen na svom terenu u borbi za evropsku krunu. Odlučili su penali, čuvene "špageti noge" Brusa Grobelara koje su odlučile na lutriji. Karlo Anćeloti zbog povrede nije igrao za "žuto-crvene" u tom meču, a odlučujući penal je promašio "Ćićo" Gracijani (ni Konti nije dao gol). To je definitivno ključni meč u rimskoj istoriji, nikada neće biti tako blizu.

Roma je početkom devedesetih kada su Italijani dominirali u evro-kupovima igrala finale Kupa UEFA i to protiv Trapovog Intera. Izgubili su prvi meč sa 2:0, u revanšu je desetak minuta pre kraja Ruđero Riciteli doveo domaće do prednosti, ređale su se opasne situacije, Inter je izdržao, "Pauk" Zenga bio igrač meča.

U poslednjih šest godina do dolaska Murinja, gubili su polufinala LE od Junajteda u LE, pre dve godine, i u LŠ od Liverpula 2018. Murinjo je isterao duhove u Albaniji prošle sezone, sada sledi njegov pokušaj da uzme još jedan trofej, ovoga puta bi trijumf klubu doneo plasman u Ligu šampiona.

Ali, verovatno u ovom takmičenju, uz respekt velikanima ne postoji teži rival od Sevilje. Pisali smo, oni ne greše, igrali su šest finala od 2006. naovamo i osvojili isto toliko trofeja.

Andalužani su dobijali dva puta na penale, u ostala četiri meča bilo im je dovoljno devedeset minuta. U Superkupu Evrope su dobili Barsu u Poljskoj 2006. ostale "letnje" duele su izgubili, ali kada se igra za "bitan" trofej nepogrešivi su.

Sprečili su italijansko finale, pokazali karakter protiv Juventusa i posle produžetaka vizirali kartu za Mađarsku. U svojim trijumfima u Evropi, "Berberi" su u proleće 2016. eliminisali Fiorentinu, 2020. u korona sezoni u Nemačkoj savladali prvo Romu, a onda Konteov Inter u finalu. U stvari, u ovom takmičenju jedino su 2005. eliminisani od Parme, gubili su od Sampdorije kada je igran jedan meč u grupi, a pospremili su pobeda u oba meča Lacio 2019. godine. U Ligi šampiona su dve sezone igrali sa Juventusom, tu su u grupi u četiri meča po jednom pobedili i izgubili.

Dakle, znaju sa Italijanima, ali ne i sa Murinjom. Jer, kada je on bio u Realu, tukao ih je u premijernoj sezoni golom Di Marije u Madridu i onda im na Nervionu spakovao šest komada (ona čuvena utakmica u kojoj je Ronaldo dao četiri gola). I sledeće godine isti rezultat u gostima na Pishuanu, 6:2 za "Los Blankose", Ronaldo je dao het-trik. Na proleće u toj sezoni u kojoj je Murinjo sa Realom srušio sve rekorde, bilo je 3:0 za Real.

U poslednjoj godini za Portugalca na klupi Madriđana bilo je 4:1 za Real na "Bernabeu", ali je u prvom meču, kod kuće u septembru konačno ekipa Sevilje dobila sa 1:0, jedini put da su napravili pozitivan rezultat protiv Murinja kada je bio u Španiji. Osvetili su se 2018. u LŠ trujumfom nad Junajtedom u top 16 fazi, Ben-Jeder je utišao "Old Traford" iako je u prvom meču u Španiji bilo 0:0. Pet godina kasnije Portugalac će opet biti na drugoj strani, ovo je važniji meč, za Sevilju je LE kult.

Moraće Murinjo i protiv tradicije Rome u duelu sa španskim klubovima, samo 12 pobeda za "Vučicu" od 39 mečeva u Evropi protiv klubova iz ove zemlje. Ali kada se gledaju nokaut susreti, pet prolazaka i pet eliminacija, verovatno najslavnija pobeda ona protiv Barse iz 2018. kada su u četvrtfinalu nadoknadili 1:4 iz prve utakmice iz Katalonije i slavili 3:0 na "Olimpiku". Ove godine su na putu do finala eliminisali Sosijedad. Ako se vratimo u prošlost, jedini put da je Roma gostovala na "Puškaš Areni", odnosno mestu na kome je sada stadion (tada se zvao NEP) bilo je protiv Fradija i to u Kupu Sajamskih Gradova, izgubili su od "Zelenih" koji su na kraju osvojili trofej. Što se tiče Sevilje, na ovom mestu su izgubili Superkup od Bajerna, a jednom su savladali Ujpešt u LE.

Po nama teško je videti konačan ishod, možete da probate sa nekoliko opklada, pobedu Rome od 1:0, ili ako smatrate da je Sevilja bliža trofeju, možda trijumf Španaca posle produžetaka može da bude opcija. Uz to 0:0 na poluvremenu je primamljivo, ili malo golova, mada kvota nije sjajna.

Sve u svemu iako Španci dominiraju u finalima kada je sa druge strane Murinjo niko nije favorit u borbi za pehar.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke