Sevilja - Nekad se trošilo, a sada?

Autor: Aleksandar Obrenović
utorak 24.09.2024.
12:30
Izvor: Sportske.net

Teški dani za “Berbere”.

EPA-EFE/Jose Manuel Vidal
EPA-EFE/Jose Manuel Vidal

Povezane vesti

 Sevilja ima finansijske probleme godinama, dug je kumulativno rastao godinama, delom kao posledica korone, delom zbog preteranog trošenja. "Večiti" osvajač LE je tako od sedam miliona u crvenom početkom decenije stigao do deset puta veće sume.

U smislu finansijskih ograničena, u ovom trenutku Andalužani stoje gore čak i od Barselone, ne u smislu apsolutnih cifara, već onoga što mogu da potroše u odnosu na prihode. Kada govorimo o prihodima, oni su porasli, ali to nije uspevalo da isprati rashode.

Politika stabilizacije je otpočela još prošlog leta, klub je otpustio nekoliko igrača, trošio manje nego obično, kombinacija pozajmica i dovođenja slobodnih fudbalera (podsetimo da se Ramos posle gotovo dve decenije vratio na Nervion) je smanjila troškove. Na terenu se nije isplatilo, mesto u donjem domu, osvajač LE Mendilibar je smenjen već u oktobru, Urugvajac Dijego Alonso je potrajao svega par meseci, a tim je nekako u luku spasa uplovio pod iskusnim Kike Sančez Floresom.

No, jasno je da su velika vremena prošlost, tim nije u Evropi, a oblaci na horizontu su se donekle razredili. Dug je smanjen za sedam miliona, no pred Seviljom je dug put.

Letos je doveden talentovani Garsija Pimijenta, Barsin đak koji je stekao reputaciju na klupi Las Palmasa, a "rohiblankos" nisu imali novca za trošenje.

Kada pogledate spisak pojačanja, primetno je, dominirala je ideja da se ne potroši novac. Bivši kapiten Atletika Saul, Lokonga iz Arsenala, Argentinac Barko iz Brajtona, Keleči Ihenačo i Nigerijac Ejuke iz moskovskog CSKA su dovedeni kao pozajmice ili slobodni igrači. Sevilja je potrošila najmanje u poslednjih par decenija na pojačanja, svega četiri miliona na Pekija Fernandeza iz Santandera koga je Pimijenta lansirao u drugom timu Barselone svojevremeno...

Koko Lamela, pomenuti Ramos, Marijano (bivši napadač Reala) Oliver Tores i još nekolicina igrača, poput našeg Dmitrovića su otišli kao slobodni igrači, čime se štedi na platama, nekolicina kao Rafa Mir, Januzaj su pozajmljeni. Klub je inkasirao najveći novac od bolne prodaje En-Nesirija Feneru (Marokanac je četiri godine bio u Andaluziji), novac u kasu je uneo i Lukas Okampos, pa je letnji plus nešto veći od 20 miliona.

Naravno manjak trošenja se odrazio na rezultat, već prošle sezone. Od povratka u Primeru i naglog skoka, osvajanja šest evropskih kupova, za Sevilju je bilo nezamislivo da se nađe u donjem domu, kamoli borbi za opstanak.

Uz sve nevolje klub je stalno u borbi za moć glavnih deoničara. Tvorac uspeha Del Nido je, podsetimo, 2103. zbog zloupotrebe javnih fondova završio u zatvoru. Nasledio ga je Hoze Kastro koji je odbio da se povuče 2017. kada je Del Nido pušten iz zatvora. Treći deoničar je Rafael Karion, još jedan bivši prvi čovek kluba sa 15% akcija. Niko nije ni blizu većine u bordu što otvara mnoge frontove.

Situacija je još komplikovanija kada je u igru ušla američka investiciona grupa 777 u čijim rukama je nekoliko klubova, oni poznatiji su Vasko, Đenova, Everton, Herta...

Naravno, finansijski kondori su privučeni strategijom koja je radila pod Mončijevim nadzorom mnogo godina, Privlačili su mlade, kvalitetne igrače, kasnije ih preprodavali, pa su sa manjim ulaganjima pobeđivali skuplje timove. Ipak, mogućnost da se bori za titulu, odnosno iluzija da mogu da prvi put budu najbolji od 1946. ih je skupo koštala. Tako je klub recimo 2019. uložio 170 miliona evra u transfere. Desila se korona i počeo je slom. Monći je na "restlovima" tih ulaganja uspeo da stvori ekipu koja je pre par godina osvojila novu LE, a onda je otišao za Emerijem u Aston Vilu.

Logična je zamena, Viktor Orta je bio desna ruka Monćija pre deset godina i više, onda je Lids sa Bijelsom vratio u PL, pa je pre dva leta prihvatio poziv da se vrati i bude glavni.

Ali, oporavak je težak. Jer, kada štedite, onda štedite i na ambicijama. Loši rezultati znače izostanak iz Evrope, ali i smanjen prihod od igrača. Kada pogledate tim, oni više nemaju toliko dobrih igrača na prodaju, nije ni čudo što su prihodi na toj strani značajno pali. To nosi i pad brenda, odnosno manje novca od marketinga, pa je sve to pojelo uštede u operativnom vođenju i na transfer pijaci.

Koliko je loše videli smo pre 14 meseci. Posle pobede protiv Murinjove Rome u finalu LE, pre novo učešće u Ligi šampiona klub je objavio da su svi igrači na prodaju. Zvučaloo je dramatično, iznerviralo navijače, a Marka je čak objavila da Sevilja kontaktira PL klubove sa porukom da su svi na prodaju.

Samo, malo ko je progutao mamac jer je španski klub imao neke neverovatne zahteve, pa je tako jedino za veći novac otišao marokanski golman Bonu u Saudi Arabiju. Doduše, štedelo se na platama igrača, međutim bez pojačanja je došlo do pomenutog sloma prošle sezone.

Neuspeh za vikend protiv Alaveša ih je bacio ponovo u donji dom, samo pet bodova, jedna pobeda. Ipak, dobra vest je da u Andaluziju stižu "Pulsele" iz Vajadolida. Ovaj tim, čiji je vlasnik Brazilac Ronaldo je prava domaćinska ekipa, tako je godinama. I ove sezone su na tri meča primili 13 golova u gostima, ni mrvice ne donose sa putovanja. Ovo je biti ili ne biti za Sevilju, čini nam se da mogu do pobede…

Šta je sa ostalim mečevima?

Valensija je konačno pobedila, savladali su Đironu, sada su opet na "Mestalji" stiže Osasuna koja mnogo bolje igra kod kuće. Po nama, malo golova je bolja opklada od konačnog ishoda.


Alaves ide u Madrid, gde nema šta da izgubi protiv Reala, Rajo će posle remija protiv Atletika probati da iznenadi Đironu. Barsa u sredu uveče očekuje sigurnu pobedu protiv Hetafea, Katalonci deluju baš dobro. Viljareal bi mogao nešto da uzme u Kataloniji protiv Espanjola, Betis ide na Kanare Las Palmasu, dok će kod kuće perfektna Selta igrati protiv Atletika na "Balaidosu". Po nama, to je najzanimljiviji meč kola...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke