Sevilja - Titula i dalje nedostižna…

Autor: Nemanja Janošev
nedelja 17.04.2022.
11:45
Izvor: Sportske.net

Andalužani popustili u drugom delu sezone…

EPA-EFE/Julio Munoz
EPA-EFE/Julio Munoz

Povezane vesti

Teško, poslednji put su slavili 1946. kada je čuveni napad, možda nezgodno nazvan (zbog nacističkih aviona) "Štuke" uspeo da zauzme prvo mesto ispred Barselone. Igralo je 14 timova, na kraju je odlučio bod, iako je Sevilja izgubila kod kuće od Bilbaoa sa 6:0. 

Do dan-dans to je ostao njihov najgori poraz na domaćem terenu. Taj Bilbao, predvođen legendarnim strelcem Telmom Zarom je bio favorit za krunu pred početak sezone, ali su pali u finišu. Tako se sve svelo na Barselonu i Sevilju.

Odlučio je poslednji dan, kraj marta na "Kamp Kortsu" starom katalonskom stadionu. Bod je igrao Sevilji, imala je minimalnu prednost pred gostovanje. Barsa je imala iskusniji tim, Sevilja je dobila samo 500 karata za svoje navijače, očekivao se veliki pritisak.

Ali, bučni navijači su utihnuli, Huan Arauho je glavom pogodio mrežu domaćih, on je bio senzacionalan u finišu, gotovo da je davao gol po meču. Andalužani su plesali, vodio ih je Ramon Ensinas i za "Blaugranu" je bila sreća što su na poluvreme otišli samo sa golom minusa. 

Njihov trener Đozep Samitijer koji je bio i igračka legenda pre rata je uspeo da podigne tim, pa je Huan Bravo izjednačio pola sata pre kraja. Usledila je drama, toliko puta opisana u istorijskim knjigama Sevilje, Barselona je promašila par zicera, ostalo je 1:1 i počelo je ludo slavlje na ulicama Sevilje. Najpopularnija pevačica tog vremena Antonita Moreno je stigla da peva razdraganoj publici uvijena u klupsku zastavu, a autobus koji je vraćao tim iz Katalonije je sutradana stajao u svakom selu pokrajine kako bi ih pozdravili razdragani navijači. Verovalo se tada da je to početak, ali je u stvari ostao jedini trijumf "Rohiblankosa". Oni su pet godina kasnije bili u prilici da otmu titulu Atletiku poslednjeg dana, ali su morali da pobede "Jorgandžije" koje je vodio mladi Helenio Herera. Iako je golom Domeneka Sevilja povela, najveža afrička zvezda tog vremena u Evropi Labri Benbarek, Marokanac je izjednačio. I onda drama i kako kažu u Sevilji krađa veka. Naime, Arauho koji je pet godina ranije dao gol za titulu je pogodio mrežu Atletika, ali je linijski sudija pokazao da je lopta izašla prilikom centaršuta Ajale. Gol je poništen i 70 godina kasnije u Sevilji kažu da im je kruna oteta. 

Ove godine u jednom trenutku tokom zime se učinilo da bi Andalužani mogli da se bore za titulu, samo ispostavilo se kao luda nada. Povrede i greške nekarakteristične za Lopetegijev tim su učinile svoje, nisu otišli daleko ni u "svojoj LE", a izgubili su i drugo mesto od Barselone.

Tako da titula ostaje nemoguća misija. Sevilja je prošle godine postavila rekord kluba, osvojili su 77 bodova, ali to je bilo dovoljno tek za četvrto mesto.

Za najbolji plasman moramo da se vratimo u 2007. kada su osvojili Superkup, odbranili UEFA Kup i stigli do četvrtog trofeja u španskom kupu. Tim je vodi Huande Ramos, to je ona strašna ekipa sa Kanuteom, Luisom Fabijanom, Danijel Alvešom, našim Dragutinovićem, lokalnim momcima Navarom, Navasom i pokojnim kapitenom Puertom. U jednom trenutku se pojavila nada da će uspeti da preteknu Real i Barselonu, ali je ključni meč protiv Reala u aprili izgubljen na kontroverzan način, bilo je 3:2 za "Los Blankose", gosti su poveli, na 1:1 ostali sa igračem manje, bilo je tri isključenja i na kraju poraz posle koga je Real preskočio Sevilju.

Nikada posle toga nisu bili bliže, 2009. takođe su bili treći, ali se Barsa prošetala. 

I ove godine Sevilja ima šansu da bude druga ili treća, ali Real dolazi kao lider i gotovo sigurno novi šampion Španije. 

Od ostalih mečeva, Barselona je veliki favorit protiv Kadiza, a derbi je već u petak, kada Sosijedad i Betis vode veliku bitku kako bi ostali u trci za Ligu šampiona. Atletiku je imperativ protiv Espanjola, a verovatno neće biti puno golova u mečevima Elćea i Majorke, kao i Valensije i Osasune. Sve ponude pogledajte na AdmiralBet!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke