"Seviljano" - Legenda o čoveku koji je krio ime od rođenog oca!

Autor: Mladen Heleta
nedelja 06.10.2024.
10:30
Izvor: Sportske.net

Jedna od zaboravljenih priča velikog derbija…

Povezane vesti

Stranci koji žive u Sevilji često upoređuju navijače Sevilje i Betisa kao rođake koji se ne vole. Stalno ogovaraju jedni druge, zluradi su i iako kominiciraju sve se svodi na izazivanje nervoze i ljutnje kod onih drugih.

Mnogo je velikih priča o derbiju, o nekima smo pisali, ima i tragedija.

Jedna od najvećih je tragična smrt "Spensera".

Ne nije bio Englez već rođeni Seviljano, rođen u Trijani gde je kasnije osnovan Betis. U stvari, ulica u kojoj je rođen, čovek čija je statua u muzeju Sevilje se zove "Ulica Betis" danas, što je još jedna prilika da "Betikosi" vređaju rivale. Ovo je tamo negde kada se dogodila tragedija o kojoj ćemo pisati bio elitni deo grada, ali su ga kasnije naselili radnici, pa se trgovačka aristokratija preselila na drugi deo prestonice Andaluzije.

Enrike Gomez Munjoz je sebi nadenuo ime Spenser, kako otac ne bi primetio po novinama da mu sin i dalje igra fudbal. Tata Munjoz je bio jedan od dobrostojećih građana Sevilje, prezirao je novi sport koji je okupirao srca i umove nižih klasa. Ali, njegov sin je bio inficiran, a "konspirativno" ime "Spenser" uzeće u čast Tomasa Spensera, Engleza koji je radio u Kadizu i osnovao fudbalski klub Herez. Spenser je bio najuticajniji fudbalski čovek u Andaluziji, igrao je, sudio, bio predsednik Hereza, a lažni "Spenser" je par mečeva odigrao za ovaj klub pre nego što je otišao u vojsku u Ovijedo, gde je igrao za lokalni klub.

Ipak, postao je legenda igrajući za Sevilju dvadesetih. "Spenser" je doneo sedam regionalnih kruna Rohiblankosima. Ovaj tim je bio daleko najbolji u regionu, a njegova zvezda je postao prvi Andalužanin koji je zaigrao za reprezentaciju. U prvom meču koji su Španci igrali u Sevilji ikada, protiv komšija iz Portugala, publika ga je burno pozdravila. u pobedi od 3:0.

Tragično je završio. Ovaj igrač je imao operaciju slepog creva, nedovoljno oporavljen rešio je da igra u kupu protiv Reala u Madridu. Situacija se pogoršala, prema nekim podacima preminuo je od sepse nekoliko dana kasnije.

Danas postoji jedna vrsta mauzoleja, kako rekosmo i bista na "Pishuanu" u čast "Spensera".

Spomenik u muzeju bi trebalo da dobije Biri-Biri.

Uz sva velika imena (čak je i Maradona igrao za Sevilju) ovaj Gambijac je najvoljeniji stranac u istoriji kluba. On je stigao iz Danske kao potpuni amater sedamdesetih u grad, zaigrao u drugoj ligi, golovima vratio crveno-bele u elitu. Najvažnija navijačka grupa Sevilje "Biris Norte" je dobila ime po njemu. Igrao je pet sezona, ali je postao kult. Umro je pre nekoliko godina u Dakaru, operacija je takođe pošla po zlu.

U "Seviljano" Betis ulazi u boljoj poziciji. Sevilja je, pisali smo pre nekoliko brojeva, u ozbiljnim finansijskim problemima. To se par godina odražava na rezultat. Betis je stabilniji, mada ne blistaju, sakupili su 12 bodova. Verovatno zeleni imaju kvalitet za gornji dom, ali teško će se umešati u borbu za top pet.

Kao i obično, prva opcija je malo golova, poslednji put smo videli više od dv pogotka pre par godina. Druga su kartoni, uvek ih ima dosta jer utakmicu prate ogromne tenzije.

Od ostalih mečeva, gostovanje Barse u Alavešu smo obradili u drugim rubrikama, Real bi mogao da slomi Viljareal u drugom poluvremenu, na "Anoeti" Grizman protiv "svojih", moglo bi da bude golova u sudaru Sosijedada i Atletiko Madrida. Pisali smo ranije, često Francuz daje golove klubu u kome je ponikao. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke