“Seviljano” - Vek Rohiblankosa

Autor: Darko Mitrović
nedelja 07.11.2021.
10:17
Izvor: Sportske.net, Boris Jovanović

Najvatreniji španski derbi na programu večeras.

EPA-EFE/Jose Manuel Vidal
EPA-EFE/Jose Manuel Vidal

Povezane vesti

Jednom smo derbi Andaluzije ili "Seviljano" kako ga nazivaju Španci nazvali španskom verzijom "Mersisajda". Ako bismo povukli paralelu, nema ničeg prijateljskog među navijačima, ali ovaj vek i generalno španski privredni uspon, smanjenje siromaštva su zaustavili raslojavanje i podelu na "Betikose" i "Rohiblankose" uslovljenu životnim standardnom i poreklom.

Jer, sada više nije retkost da se u jednoj porodici nalaze navijači oba kluba, što često ume da razočara tvrdokorne starije generacije.
Nekada je bilo lako, lokalna aristokratija predvođena uticajnim Sančezom Pishuanom po kome stadion nosi ime je prigrabila Sevilju, pomenuti gospodin je i počeo gradnju stadiona, ali nije dočekao da vidi hram. Pishuan je bio mnogo mutniji lik nego što je morska voda na Kosta del Sol, kažu i da je taj stadion, odnosno vlasništvo nad zemljom obezbeđeno prljavim novcem i obećanjima da će tu niknuti nešto kao veliki trgovinski centar. On je iskreno mrzeo deo grada u kome žive navijači Betisa, lokalna sirotinja i radnička klasa. S obzirom na projekat industrijalizacije i elektrifikacije nekada veoma siromašne pokrajine, uredio je da tramvaji voze samo do početka Trijane, puebla u kome su živeli Romi i radnička klasa čime ih je odsekao od grada. Lokalno stanovništvo u tim kvartovima je teško stradalo od fašista, bilo je tu rasizma, ali i prezira prema radničkoj klasi koja je bila listom za republiku. Frankove falange su u tim delovima Sevilje vršile teror, a na kraju su parkirali tenkove na igralištu Betisa, takozvanom Heliopolisu, a tu su sprovođeni i politički zarobljenici.

Sevilja je inače posle građanskog rata imala bolji tim, popularni napad "Štuke" koji je doneo kup u grad, a Betisovi navijači su oduvek upirali prstom u taj trofej i činjenicu da su čelnici Sevilje bili odanu fašisti.

Ovaj derbi je netipičan za Španiju iz par razloga. Prvo, karakteriše ga često nasilje, oni najvatreniji navijači nisu ni miroljubivi, ni bezopasni, a najzanimljivije je da su svojevremeno igrači Sevilje pretukli četvoricu navijača Betisa u jednom restoranu kada je izbila svađa jer su nosili obeležja Betisa.

Betis za sebe tvrdi da ima vernije navijače, da oni u nižem rangu ispune stadion, a postoji i onaj slogan, "Kada ne pobeđujete, nedeljom idete u teretanu" koji je poruka navijačima Sevilje, odnosno ismejavanje da su im bitni samo rezultati.

U ovom veku, Sevilja je prerasla gradsko rivalstvo uspesima u Evropi i iako je i Betis svojevremeno srušio svetski rekord za Brazilca Denilsona, daleko od toga da oni mogu da se mere sa komšijama kada su finansije u pitanju. Doduše, kada je De Lopera kontroverzni predsednik Betisa vedrio i oblačio gradom, bilo je novca koliko hoćete, poznato je da se potukao  sa predsednikom Sevilje Del Nidom, nije želeo da ga pusti u  ložu. Bilo je dosta incidenata Huande Ramos je dobio flašu u glavu, pretučen je golman Betisa Toni Prats, sevali su noževi ispred oba stadiona, a u Sevilji gde taksisti kao i kod nas imaju važne i poverljive informacije će vam reću da je igra izgubila sportski karakter.

"Betis sada ima opasnije huligane koji su nacisti bez obzira na levičarske korene kluba, u pitanju su skinsi, a čitava priča između dve navijačke grupe se vodi oko borbi za tržište droge. Sevilja je grad sa najviše narkomana po glavi stanovnika u Španiji, neki kažu i u čitavoj zapadnoj Evropi.

Ovde ćemo stati, uz podsećanje da više od tri godine Betis nije dobio derbi, da je Sevilja u poslednjih 15 godina dobila gotovo dve trećine mečeva sa gradskim rivalom, da je uspela na putu ka LE posle neverovatne utakmice, produžetaka i poraza na svom terenu da eliminiše Betis u Evropi, da su sada treći, mada je Betis odličan peti.
Ukupno?

U ligi, 100 mečeva, 47:30 za Sevilju, kada se pogledaju sva takmičenja, 63 prema 39, uz dva remija. Betis je do ovog veka bio bolji, ali su se stvari promenile, na kraju krajeva "Rohiblankosi" su osvojili šest trodefeja u Evropi u ovom veku, jedan Superkup i dva španska kupa. Betis ima samo kup iz 2005. a u proteklih deset godina dva puta su ispadali iz elite.

Dakle, ovo je vek Sevilje...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke