Sezona iz snova za škotske “Svece”?

Autor: Aleksandar Obrenović
subota 22.05.2021.
12:00
Izvor: Sportske.net

Već su osvojili jedan trofej?

Povezane vesti

Sent Džonston je jedan od onih "jo-jo" klubova, negde na klackalici između prva dva ranga. Klub iz škotskog Perta koji nosi staro ime grada, tačnije zaštitnika po kome je ovo mesto poznato deli neku vrstu lokalnih derbija sa Dandijem i Dandi Junajtedom. Samo, oni su treća, ipak manje važna strana takozvanog "Tisajd" rivalstva.

Ali o "Dandijima" ove sezone niko ne priča, jer Sent Džonston igra najbolju godinu u istoriji. Već su se dokopali jednog trofeja, u pitanju je Liga Kup. To im je izmaklo dva puta, 1969. protiv Gersa i 1998. protiv Seltika, oba meča su izgubili sa jednim golom razlike.

Samo čekanje je završeno, "Sveci" su se konačno dokopali trofeja, ove godine se žreb otvorio, sklonjeni su "Old Firm" rivali, pa su posle pobede protiv Hibernijana u finalu golom Šona Runija tukli Livingston i osvojili trofej.

Nije im to prvi, Sent Džonston se vratio u elitu pre 12 godina, od tada su stabilni. Ne samo da su 2014. bili treći, već su osvojili i škotski kup.

Naime, ta generacija je uspela da se dokopa prvog trofeja u gotovo 140 godina koliko postoje. Sent Džonston je u polufinali tukao Aberdin na Ajbroksu, a onda u finalu i najvećeg rivala Dandi Junajted. Iako je to bio prvi meč za pehar u istoriji kluba iz Perta, slavili su golovima klupske legender Stivena Andersona i MekLina i tako se ne samo dokopali kupa već se osvetili Dandi Junajtedu za poraz u polufinalu sa početka devedesetih. Ovim trijumfom je Sent Džonston na još jedan način ušao u istoriju, oni su naime postali prvi klub u Škotskoj koji je finale osvojio u nedelju. Tradicija je bila da se igra u subotu, ali od kada se Liga šampiona igra u tom terminu, jasno da su morali da se pomere dan kasnije. Nije im smetalo, iako su bili u manjini, 15 000 navijača su slavili u Glazgovu prvi trofej u klupskoj istoriji. Izašli su i u Evropu, od 2012. do 2018. igrali su kvalifikacije u LE, nikada nisu prošli. U stvari, Sent Džonston najbolji rezultat u Evropi imao sa početka sedamdesetih. Ta generacija je tukla favorite, Hamburg i Vašaš, ali su onda primili pet golova na "Grbavici" od Željezničara.

Ali, da se vratimo onome što će se desiti za vikend.

Naime, Sent Džonston ima šansu da ove godine osvoji još jedan kup, onaj vredniji, FA.

Na putu stoje Hibsi. Oni su sprečili novi okršaj sa Dandi Junajtedom jer su dobili sa 2:0 na Hempdenu. I Sent Džonston je do finala stigao preko neutralnog terena u Glazgovu, uspeli su da eliminišu Sent Miren i da se plasiraju u završnicu. 

Hibernian je svakako veće ime, klub iz Edinburga ima šest trofeja, po tri u Liga kupu i FA kupu, ali i četiri titule prvaka Škotske, prvi put su slavili još pre 119 godina, poslednji, početkom pedesetih kada je sjajna generacija osvojila tri titule u četiri godine. 

Samo to na talonu u subotu na Hempdenu neće značiti ništa. "Zeleni" su izbegli do finala najveće rivale, dok je Sent Džonston priredio senzaciju u četvrtfinalu. "Sveci" su posle penala nokautirali Džerardove Rendžerse na "Ajbroksu" i to pošto je Kejn postigao izjednačujući gol u 122. minutu produžetka. Zatim su lagano realizovali četiri penala, na drugoj strani promašili su kapiten Tavernije koji je dao gol u produžetku, kao i engleski napadač Kemar Ruf koga su Gersi doveli iz Anderlehta.

Hibernian je inače bio treći u ligi, iza Old Firma, ali ispred Aberdina. Sent Džonston je završio kao šesti, no, mnogo ih je više zanimao kup. Sent Džonston je u Liga kupu dobio "Kupusare" (kako Hibse zovu navijači najvećeg rivala Hartsa) sa 3:0, u šampionatu su u tri meča, remizirali, a onda i dobili kod kuće, pa u Edinburgu. Uz pomenuti meč u Liga kupu, imaju skor od tri pobede i remija protiv Hibernijana ove sezone, može se reći da im dobro ide, iako su u prethodnom šampionatu prolazili loše. 

Sve je zaista otvoreno, oba tima će biti impresionirana situacijom, a na tribine Hempdena  se ipak neće vratiti navijači, u ograničenom broju. Bilo je planirano da nekoliko hiljada bodri svoje timove, ali je prema novim informacijama odluka promenjena, razlog je skok slučajeva korone u Glazgovu, kao posledica relaksiranih mera. 

Navijači Sent Džonstona u šali kažu da je makar Hibernijan navikao da gubi u finalima FA kupa, aludirajući na činjenicu da su Hibsi 11 puta izgubili bitku za trofej i dobili samo tri finalna susreta, dok “Sveci” nikada nisu poraženi u završnici, jer su od jednom, pobedili jednom, 2014. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke