Silva za novo finale FA kupa, Čelsi tri godine bez pobede nad Sitijem!

Autor: Milovan Longinov
subota 20.04.2024.
20:15
Izvor: Sportske.net

"Građani" u novom finalu FA kupa.

EPA-EFE/NEIL HALL
EPA-EFE/NEIL HALL

Povezane vesti

Fudbaleri Mančester sitija plasirali su se u finale FA kupa pošto su danas na "Vembliju" pobedili Čelsi rezultatom 1:0. 

Heroj u pobedi Čelsija bio je Bernardo Silva, strelac jedinog gola u 84. minutu. 

Pep Gvardiola je izveo prilično snažan sastav, samo nekoliko dana posle meča sa Realom, iako je pre meča potvrdio da je Erling Haland ponovo lakše povređen i da ne zna koliko će odsustvovati, dok je na golu šansu dobio ponovo Ortega koji brani kup utakmice. 

S druge strane, Maurisio Poketino je izveo gotovo identičan sastav koji je dao šest golova Evertonu, osim što je Madueke dobio šansu ispred Mudrika.

Siti je dominirao, mada nije bio dovoljno konkretan i izuzev jedne situacije kada je De Brujne spojio Fodena koji je obišao Petrovića i otišao previše u stranu, Pepov tim nije imao veće prilike.

Čelsi je po šansama bio bliži golu, i to u dve situacije, u jednoj kada je Džekson izbegao ofsajd zamku i izašao sam pred Ortegu, ali je i on neobjašnjivo otišao previše u stranu i na kraju nije uspeo ni da uputi udarac. 

U 37. minutu istakao se i bivši as Sitija, Kol Palmer, koji se oslobodio čuvara u šesnaestercu i gađao dalji ugao, Ortega je odlično intervenisao. 

Čelsi je odlično otvorio drugo poluvreme i u jednom napadu u 48. minutu Džekson je imao dve velike prilike. Prvo je izašao sam na Ortegu, koji je bio uspešniji u situaciji jedan na jedan maestralnom odbranom, a potom je u nastavku gađao i glavom sa peterca, opet je bio sjajan golman Sitija. 

Uzbuđenja nisu izostajala ni na drugoj strani, jer je već u 53. minutu uzvratio i Siti, a tada je zablistao i naš Đorđe Petrović. On je zaustavio sjajnom intervencijom oštar šut Fodena po zemlji, sa nekih 12-13 metara. 

Usledio je nešto mirniji period, a onda je Pep Gvardiola bio primoran da uvede Dokua umesto povređenog Griliša. 

Poketino je odlučio da osveži napad i odbranu uvođenjem Disasija i Mudrija umesto Maduekea i Gusta, ali to nije mnogo pomoglo.

Pet minuta kasnije, u 84. Silva je pogodio za 1:0. Upravo je Doku pokrenuo akciju na levom boku, Belgijanac je proigrao De Brujnea, koji je poslao oštru loptu kroz peterac, tamo je prošla kroz šumu nogu do Silve na drugoj stativi, Portugalac ovo nije mogao da promaši - 1:0.

Siti do kraja nije ispustio prednost, Poketino je uveo Čilvela i Sterlinga da pokuša da probije po boku, ali nije uspeo u tome - Siti je prvi finalista i u finalu na istom ovom stadionu čeka boljeg iz meča Mančester junajted - Koventri. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke